Spijkers & Spijkers (2): ‘I shall dance all my life….’

Spijkers & Spijkers... Foto: Sydney Korsse

AMSTERDAM - De Spring/Summer 2015 collectie van Spijkers & Spijkers getoond tijdens de FashionWeek heeft als titel een quote van Josephine Baker “I shall dance all my life...” Deze kunstenares spreekt tot ieders verbeelding en is de muze voor de nieuwe kleurrijke zomercollectie. Josephine Baker was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die wereldberoemd werd als entertainer.

 Ze werd geboren in St. Louis, maar verhuisde naar Frankrijk in 1925. Haar “Danse Sauvage”, welbekend uitgevoerd in een bananen rokje, bracht haar internationale bekendheid. Het succes van Josephine viel samen met de Exposition des Arts Décoratifs (1925). Deze tentoonstelling maakte de term "Art Deco" een klasse apart en zorgde voor grote interesse in niet-westerse kunst, waaronder Afrikaanse kunst. Josephine vertegenwoordigt een belangrijk aspect van deze mode.

In haar latere Parijse shows werd ze vaak op het podium begeleid door haar huisdier cheetah, Chiquita, die was versierd met een diamanten halsband. De cheetah ontsnapte regelmatig, waarna ze in de orkestbak de muzikanten terroriseerde. Dit alles werd door het publiek als een extra element van spanning en sensatie ervaren tijdens de show.
Er zijn jurken in colour block en luipaard print naast een sportief beeld zien in zwart en wit van eyelet fleece gecombineerd met casual cotton twill.
Sluike doorknoop rokken worden open gedragen zodat deze casual ogen, en zorgen voor een vrolijke zomerse flirt. Het verhaal van de cheetah is verwerkt in humoristische prints voor t-shirts en all-over prints voor de sweat styles die zich makkelijk laten combineren. De finale is uitbubdig met zacht goud en silk-lurex mantels en jurken in tijgerprint en gestileerde art-deco portretten in patchwork.

Spijkers en Spijkers lanceren binnenkort ook nieuwe trendy brilmonturen van Specsavers waarvan tijdens deze show al enkele opvallende beeldbepalende exemplaren te zien zijn.