• Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • Winnaar Coiffure Awards 2019 : vlekjes kunnen juist flatteren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Friese modeontwerpster Moniek Miedema: superduurzaam

  LEEUWARDEN - De nieuwe ByOni collectie van de Friese modeontwerpster Moniek Miedema -in juli 2019 in de winkels- zal geheel traceerbaar zijn. Moniek Miedema verrast haar klanten graag met iets nieuws. Het superduurzame Nederlandse modelabel ByOni van Moniek Miedema is voor vrouwen van jong en oud tot dik en dun en staat bekend om kleurrijke en tijdloze collecties: chique, maar ook zeer draagbaar. ByOni bestaat uit een online winkel en zes winkels door heel Nederland. Binnenkort wordt er uitgebreid naar het buitenland.

Consumenten kunnen van nu af aan via een zogenaamd QR code- track & trace systeem online exact zien waar hun kledingstuk vandaan komt en door wie, hoe, én van welke stoffen het is gemaakt. Hiermee is ByOni één van de weinige geheel transparante fashionlabels in Nederland.

De Friese modeontwerpster Moniek Miedema van ByOni is daarmee superduurzaam. Het is niet algemeen bekend maar kent u de term greenwashing? (Eerlijk gezegd is dat bij de meeste mensen net zo min bekend als de term whitewashing wat inhoudt dat uitvindingen gedaan door mensen met een getinte huidskleur in het verleden vaak valselijk zijn opgeeist door mensen met een blanke huid omdat de uitvindingen anders werden tegengehouden of weggestopt).

Naast deze voorgaand besproken sociale oneerlijkheid bestaat er nu ook een strategie van bedrijven die niet helemaal past bij het verlangen van onze nieuwe generaties naar het voorkomen van verspilling.

Aan de andere kant leveren mensen die mode aanbieden aan de consument in een zware concurrentiestrijd met elkaar mede doordat de consument de garderobekasten steeds weer volpropt met nieuwe kleren die voor een krats worden aangeboden.

Wat is greenwashing nu? Er hoeft maar één vezel van een stof gerecycled te zijn en een retailer of modemerk kan er met de term ‘duurzaam geproduceerd’ bij een artikel vandoor gaan. Dat is greenwashing. Grote ketens produceren tegenwoordig inderdaad duurzamer, maar er wordt daarbij nog steeds voor miljarden dollars aan kleding in de verbrandingsoven gegooid.
“Ze doen zich vaak duurzamer voor dan ze zijn en dat is niet eerlijk naar de consument toe”, verklaart Moniek Miedema, de Friese mode-ontwerpster en eigenaresse van modelabel ByOni.

Haar collectie ByOni is met een QR-code- track & trace systeem een van de eerste transparante fashionlabels in Nederland. Op het label dat aan de kleding hangt staat een QR code met een productnaam. Op je smartphone kun je gratis een QR-code scanner App downloaden. Zodra met die App de code scant, kom je bij een fotoboek op de byoni-website.

Heb je de QR code scanner App niet, dan toets je via het zoekbalkje de productnaam van je jurk in en kun je eveneens het traject van je aankoop bekijken; vanaf de eerst gesponnen draad tot aan de winkel. Je ziet zelfs welke dame de zij-naden naait, wie de kraag stikt en wie jouw jurk naar de winkel vervoert.” (Voorbeeldcode van Moniek is nu al actief op desbetreffende website)

Bijna alle ByOni kleding is van viscose. Dit materiaal is kleurvast en het gaat niet lubberen of kreuken. In het productieproces wordt het draad al in de kleur gesponnen dus is er geen of nauwelijks schadelijk verfafval, zoals bij katoen. Moniek Miedema: “Als we polyester gebruiken, kopen we deze in bij een Italiaans bedrijf dat o.a. plastic recyclet en daar hoogwaardige stoffen van maakt. Schoenen en tassen worden sinds vorig jaar gemaakt van diervriendelijk materiaal (hoogwaardige leerlook) en de wol is van leveranciers die eerlijk en diervriendelijk produceren; geen mohair, alpaca, konijn of dons.”

Zij laat bewust zoveel mogelijk kleding dichtbij huis produceren. Zo’n 15 % in Leeuwarden, maar ook bij familiebedrijven in Griekenland. Kortom, geen oncontroleerbare landen met kinderarbeid of onderbetaalde vrouwen. "Overschotten van kleding wordt gegeven aan vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken zoals pas gescheiden moeders die moeten solliciteren. Er wordt ook kleding cadeau gegeven aan vluchtelingen. Niets wordt weggegooid of verbrand.”

MONIEK MIEDEMA PRODUCEERT SUPERDUURZAAM ...