• Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • Couturier Zyanya Keizer BINHE en haar Team

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • Chopard X Mariah Carey

 • Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 8 :
Grote Nederlandse financiële reserves nog steeds aanwezig– corruptie – Onderdrukte media en ondernemersprotesten Hongarije – Denk wat je wilt - Verwarring over inclusiviteit of … genderisme in de overdrive?

PodCast 9 :
Omgekeerde vlag – tragiek voor vaderlandse boerenstand – boerenondernemers met grote investeringen in crisis - dierenliefde of vegan - voor of tegen stikstofbeleid van het kabinet – wanhopig tekort aan huizen en bouwgrond – Issues rond moeilijke mensen als grensoverschrijders..

Iran staakt zedenpolitie na protesten

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 5 december 2022 - TEHRAN - De Iraanse zedenpolitie, die belast is met de handhaving van de strenge islamitische kledingvoorschriften van het land, is ontbonden na weken van protesten waarbij honderden doden vielen, aldus de autoriteiten. "De zedenpolitie heeft niets te maken met de rechterlijke macht en is afgeschaft", verklaarde de procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens het Iraanse Studenten Nieuwsagentschap (ISNA).

Zijn uitspraak kwam tijdens een religieuze conferentie waar hij reageerde op een deelnemer die vroeg "waarom de zedenpolitie wordt opgeheven", aldus het rapport. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 werd de door de VS gesteunde monarchie van Iran ten val gebracht en is er officieel toezicht op de strikte kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen. Het beleid omvatte ook de vervolging van toegewijde christenen, vooral diegenen die de islam hebben verlaten, zeggen verschillende bronnen, maar het bleef onduidelijk of hun situatie zou veranderen.

Onder de strenge president Mahmoud Ahmadinejad werd de zedenpolitie - formeel bekend als de Gasht-e Ershad of "Guidance Patrol" - opgericht om "de cultuur van ingetogenheid en hijab te verspreiden". De eenheden werden opgericht door de Iraanse Hoge Raad voor de Culturele Revolutie, die tegenwoordig wordt geleid door president Ebrahim Raisi. Ze begonnen hun patrouilles in 2006 om de al bestaande kledingvoorschriften nog strikter te handhaven. Het beleid vereist dat vrouwen lange kleding dragen en verbiedt korte broeken, gescheurde jeans en andere als onzedelijk beschouwde kledingstukken.

Toch komt de gemelde afschaffing van de religieuze politie van deze islamitische natie na maandenlange protesten naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw in hechtenis. Mahsa Amini, een Iraanse van Koerdische afkomst, stierf in hechtenis op 16 september, drie dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie in Teheran. Ze was aangehouden omdat ze de strenge regels inzake hoofdbedekking zou hebben overtreden. Haar familie heeft gezegd dat ze is geslagen.

Een Iraanse generaal zei dat meer dan 300 mensen waren gedood tijdens de daaropvolgende onrust, onder wie tientallen leden van de veiligheidsdiensten. De in Oslo gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights zei vorige week dat ten minste 448 mensen waren "gedood door ordetroepen tijdens de voortdurende nationale protesten".

Duizenden mensen zijn gearresteerd, waaronder prominente Iraanse acteurs en voetballers. Onder hen was de acteur Hengameh Ghaziani, die vorige maand werd aangehouden. Ze publiceerde een video op het sociale media platform Instagram waarin ze haar hoofdbedekking verwijderde. De acteur werd later op borgtocht vrijgelaten, meldden Iraanse persbureaus.

De laatste ontwikkelingen lijken deel uit te maken van wat demonstranten zien als een nieuwe revolutie voor meer vrijheid. "Alleen omdat de regering heeft besloten de zedenpolitie te ontmantelen, betekent dat niet dat de protesten ophouden," vertelde een Iraanse vrouw aan de media. "Zelfs als de regering zegt dat de hijab een persoonlijke keuze is, is dat niet genoeg. De mensen weten dat Iran geen toekomst heeft met deze regering aan de macht."

Een andere vrouw zei: "Wij, de demonstranten, geven niets meer om wel of geen hijab. We gaan al 70 dagen zónder naar buiten. "Een revolutie is waar we nu mee te maken hebben. Hijab was het begin ervan, en we willen niets, niets minder dan de dood voor de dictator en een verandering van het regime."

Het was niet meteen duidelijk welke gevolgen de aangekondigde revolutie zou kunnen hebben voor de in moeilijkheden verkerende christelijke minderheid en andere niet-moslims. Veel christenen worden al jaren vastgehouden en gevangen gezet, vaak op beschuldiging van ongeoorloofde eredienst en het verlaten van de islam.

"Bekeerlingen van de islam tot het christendom lopen het grootste risico op vervolging, vooral door de regering en in mindere mate door de samenleving en hun eigen familie. De regering ziet de groei van de kerk in Iran als een poging van westerse landen om de islam en het islamitische regime van Iran te ondermijnen," aldus de christelijke belangenorganisatie Open Doors.

" Er worden regelmatig invallen gedaan bij huisgroepen van bekeerlingen met een moslimachtergrond, en zowel hun leiders als hun leden worden gearresteerd, vervolgd en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens "misdaden tegen de nationale veiligheid"," voegde de groep eraan toe.

De historische gemeenschappen van Armeense en Assyrische christenen worden door de staat erkend en beschermd. Toch zeggen critici dat zij als "tweederangsburgers" worden behandeld en dat zij geen contact mogen hebben met christenen met een moslimachtergrond.
Ondanks de gemelde onderdrukking heeft het christendom zich volgens Iraanse kerkleiders en mensenrechtenonderzoekers verspreid over het door protesten geteisterde Iran.

Volgens voorzichtige schattingen zijn er minstens 800.000 toegewijde christenen in Iran, op een hoofdzakelijk islamitische bevolking van meer dan 84 miljoen. Sommige kerkgroepen geloven echter dat het werkelijke aantal hoger zou kunnen liggen.

DAPPERE VROUWEN PROTESTEREN IN EEN LANDELIJKE OPSTAND IN IRAN TEGEN DE VERSTIKKENDE ZEDENPOLITIE ...