• De INFINITY collectie van BIGLI

 • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • Chopard X Mariah Carey

 • Couturier Zyanya Keizer BINHE en haar Team

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 10 :
Koffers net uitgepakt - snelle boodschap - vlieg terug, verdrietige reden, pubgesprek, irritante Nederlandse betaalregeltjes, steeds die afvalbakterreur, kunstmuseum en genderdiscussie in preutse generatie, - wat is liefde - minderhedenbluf tegenover wegdromende meerderheid, gebrek aan romantiek, commoties in relaties door robottisme naast nieuwe ontwikkelingen.

PodCast 11 :
Mogen meedoen aan 5-delige VPRO-documentairereeks Trappers, hoofdfiguur Stanley directeur bikersbedrijf, een sociaal ingesteld koeriersbedrijf, emotionele karakteristiek van gehandicapten met veel doorzettingsvermogen, koeriers van een diverse nieuwe jonge generatie zijn alert op actualiteit en verschil in financiële beloning in de maatschappij. Reacties en meningen - het slavernijverleden - staatkundige excuses - emoties die doorwerken - herstelbetalingen, vegapraat.

Aardverschuivingen in Peru tijdens politieke onrust

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 8 februari 2023 - LIMA - Terwijl de wereld zich haastte om Turkije en Syrië te helpen met hun ergste aardbevingen in meer dan een eeuw, steeg het dodental van aardverschuivingen in Peru tot minstens 15 te midden van dodelijke politieke onrust. De aardverschuivingen van zondag, veroorzaakt door hevige regenval, hebben modder, water en rotsen naar verschillende dorpen in het zuiden van Peru geslingerd, aldus de autoriteiten.

Bovendien raakten 20 mensen gewond nadat de aardverschuivingen een gebied bij de rivierstad Secocha troffen, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van de stad Arequipia. Wilson Gutierrez, een ambtenaar van de burgerbescherming, vertelde eerder op de lokale radio dat 36 lichamen waren geborgen, maar op dinsdag verlaagde de regering het dodental tot op zijn minst 15.
Inwoners van vijf kleine goudmijndorpen in de zuidelijke Peruaanse regio Arequipa worstelden om hun bezittingen te redden, terwijl de natuur onveilige huizen en andere gebouwen tot puin verwerkte.

In de gemeente Mariano Nicolás Valcárcel, aan de rand van een verarmd mijngebied, trotseerden de mensen de modder om hun bezittingen bij elkaar te zoeken. Volgens de nationale hulpdiensten zijn ten minste 10 woningen verwoest, hoewel dat aantal waarschijnlijk nog aanzienlijk zal toenemen, naast de 310 woningen die tot nu toe zijn beschadigd. William Alvarado, burgemeester in één van de zwaarst getroffen gebieden, zei dat meer dan 1.000 gezinnen zijn geraakt, bijna allemaal ernstig. "We kunnen stellen dat de huizen van 90 procent van de getroffen gezinnen volledig zijn verwoest," benadrukte hij in een verklaring.

Op videobeelden van de aardverschuivingen was te zien hoe een hellende stadsstraat veranderde in een stromende rivier van modder, rotsen en puin, waarbij huizen en andere voorzieningen onmiddellijk na de aanraking werden afgebroken. Men kon de inwoners horen roepen dat ze moesten vluchten.

Op beelden die later door Radio Victoria van boven Secocha werden gemaakt, waren grote delen van de nabijgelegen hellingen te zien die volledig van vegetatie waren ontdaan, met enorme hopen aarde op de bodem waar ooit huizen stonden.

President Dina Boluarte vloog dinsdagochtend over het rampgebied om de schade op te nemen. Boluarte vertelde verslaggevers in Arequipa dat ze haar medeleven betuigde aan de slachtoffers en wees op de "inspanningen van de regering om te helpen" omdat het opruimen van de aardverschuivingen vaak aanzienlijke vertraging opliep. "We willen daar nu een groot verschil in maken, zodat het herstel in de kortst mogelijke tijd zo snel mogelijk kan plaatsvinden," zei ze.

Samen met plaatselijke functionarissen poseerde Boluarte voor foto's voor de stapels voorraden die klaar waren voor distributie. Het was ook een boodschap aan haar voorganger nadat recente antiregeringsdemonstranten zijn terugkeer eisten. De dodelijke aardverschuivingen volgen op twee maanden van politieke onrust in Peru, gekenmerkt door geweld waarbij minstens 48 mensen zijn omgekomen.

Veel van de protesten vonden plaats in gebieden in de buurt van de aardverschuivingen. De afzetting en arrestatie van voormalig president Pedro Castillo begin december vormde de aanleiding voor de demonstraties. De demonstranten eisen zijn vrijlating, het aftreden van president Dina Boluarte, vervroegde verkiezingen, de ontbinding van het parlement en een nieuwe grondwet.

Maar Boluarte weigert af te treden, en vorige week heeft het Congres pogingen om de voor 2026 geplande verkiezingen te vervroegen, tegengehouden.