• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Aardverschuivingen in Peru tijdens politieke onrust

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 8 februari 2023 - LIMA - Terwijl de wereld zich haastte om Turkije en Syrië te helpen met hun ergste aardbevingen in meer dan een eeuw, steeg het dodental van aardverschuivingen in Peru tot minstens 15 te midden van dodelijke politieke onrust. De aardverschuivingen van zondag, veroorzaakt door hevige regenval, hebben modder, water en rotsen naar verschillende dorpen in het zuiden van Peru geslingerd, aldus de autoriteiten.

Bovendien raakten 20 mensen gewond nadat de aardverschuivingen een gebied bij de rivierstad Secocha troffen, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van de stad Arequipia. Wilson Gutierrez, een ambtenaar van de burgerbescherming, vertelde eerder op de lokale radio dat 36 lichamen waren geborgen, maar op dinsdag verlaagde de regering het dodental tot op zijn minst 15.
Inwoners van vijf kleine goudmijndorpen in de zuidelijke Peruaanse regio Arequipa worstelden om hun bezittingen te redden, terwijl de natuur onveilige huizen en andere gebouwen tot puin verwerkte.

In de gemeente Mariano Nicolás Valcárcel, aan de rand van een verarmd mijngebied, trotseerden de mensen de modder om hun bezittingen bij elkaar te zoeken. Volgens de nationale hulpdiensten zijn ten minste 10 woningen verwoest, hoewel dat aantal waarschijnlijk nog aanzienlijk zal toenemen, naast de 310 woningen die tot nu toe zijn beschadigd. William Alvarado, burgemeester in één van de zwaarst getroffen gebieden, zei dat meer dan 1.000 gezinnen zijn geraakt, bijna allemaal ernstig. "We kunnen stellen dat de huizen van 90 procent van de getroffen gezinnen volledig zijn verwoest," benadrukte hij in een verklaring.

Op videobeelden van de aardverschuivingen was te zien hoe een hellende stadsstraat veranderde in een stromende rivier van modder, rotsen en puin, waarbij huizen en andere voorzieningen onmiddellijk na de aanraking werden afgebroken. Men kon de inwoners horen roepen dat ze moesten vluchten.

Op beelden die later door Radio Victoria van boven Secocha werden gemaakt, waren grote delen van de nabijgelegen hellingen te zien die volledig van vegetatie waren ontdaan, met enorme hopen aarde op de bodem waar ooit huizen stonden.

President Dina Boluarte vloog dinsdagochtend over het rampgebied om de schade op te nemen. Boluarte vertelde verslaggevers in Arequipa dat ze haar medeleven betuigde aan de slachtoffers en wees op de "inspanningen van de regering om te helpen" omdat het opruimen van de aardverschuivingen vaak aanzienlijke vertraging opliep. "We willen daar nu een groot verschil in maken, zodat het herstel in de kortst mogelijke tijd zo snel mogelijk kan plaatsvinden," zei ze.

Samen met plaatselijke functionarissen poseerde Boluarte voor foto's voor de stapels voorraden die klaar waren voor distributie. Het was ook een boodschap aan haar voorganger nadat recente antiregeringsdemonstranten zijn terugkeer eisten. De dodelijke aardverschuivingen volgen op twee maanden van politieke onrust in Peru, gekenmerkt door geweld waarbij minstens 48 mensen zijn omgekomen.

Veel van de protesten vonden plaats in gebieden in de buurt van de aardverschuivingen. De afzetting en arrestatie van voormalig president Pedro Castillo begin december vormde de aanleiding voor de demonstraties. De demonstranten eisen zijn vrijlating, het aftreden van president Dina Boluarte, vervroegde verkiezingen, de ontbinding van het parlement en een nieuwe grondwet.

Maar Boluarte weigert af te treden, en vorige week heeft het Congres pogingen om de voor 2026 geplande verkiezingen te vervroegen, tegengehouden.