Rotterdamse ondernemer Wouter Bijl maakt onmogelijke waar
ROTTERDAM - Rotterdam Urban Winery lanceert wereldprimeur: wijn van geredde tafeldruiven. Hij zet daarmee een revolutionaire stap in duurzame wijnproductie met wijnen gemaakt van tafeldruiven die anders weggegooid zouden worden.
De feestelijke lancering vond plaats bij Bar Stroom, waar duurzaamheid centraal staat.
Het gaat om Wijn voor een betere wereld...
Tijdens de coronapandemie besloot oprichter Wouter Bijl zijn ervaring met restfruit te gebruiken om iets goeds te doen. Met steun van Citylab010 en een innovatielening van de Rabobank, begon hij te experimenteren met overtollige druiven. Bijl: “We willen voedselverspilling tegengaan door duurzaamheid leuk en lekker te maken.”
Van afvaldruif tot smaakvolle wijn!
Nederlandse supermarkten gooien jaarlijks miljoenen kilo’s tafeldruiven weg. Rotterdam Urban Winery redt deze druiven en transformeert ze in heerlijke wijnen. “Het is idioot dat we perfect bruikbaar voedsel weggooien,” zegt Bijl.
In het Keilepand in Rotterdam experimenteert Bijl met zijn team continu om het productieproces efficiënter en circulairder te maken. Hun ambities variëren van traditionele vinificatie tot het rijpen van wijn op de bodem van de zee. Bijl: “Ik bewijs graag dat dingen wél kunnen.”
Geen Grand Cru, wel groots genieten...
De wijnen van Rotterdam Urban Winery zijn bedoeld om duurzaam genieten toegankelijk te maken. “Niet belerend, maar juist lekker toegankelijk,” aldus Bijl. “Onze wijnen zullen wellicht nooit een Grand Cru worden, maar dat hoeft ook niet. Wij willen bijdragen aan het halveren van voedselverspilling tegen 2030.”
Rotterdam Urban Winery heeft momenteel twee wijnen in het assortiment, te bestellen via hun website en verkrijgbaar bij diverse horecazaken in Rotterdam. Later dit jaar volgen nieuwe varianten.
Opgericht in 2022, richt Rotterdam Urban Winery zich op het omzetten van overtollige tafeldruiven in smaakvolle wijnen, met een sterke focus op duurzaamheid. Het merk voert de slogan ‘Urban terroir for rebels’ en wordt ondersteund door Citylab010.