Koning van Jordanië ontbindt parlement op gevoelig tijdstip
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 27 juli 2024 - JORDANIË/AMMAN --Koning Abdullah II van Jordanië heeft het lagerhuis van het parlement in het Midden-Oosten ontbonden in de aanloop naar nieuwe parlementsverkiezingen in september. De bezorgdheid groeit dat de oorlog van buurland Israël tegen Hamas zal uitmonden in een breder regionaal gewapend conflict.
Volgens de Jordaanse grondwet moeten er parlementsverkiezingen worden gehouden binnen vier maanden voordat de ambtstermijn van het huidige parlement afloopt, die in november afloopt. De nieuwe verkiezingen zijn gepland voor 10 september en zullen worden gehouden onder een herziene kieswet die 41 van de 138 zetels in de vergadering toewijst aan politieke partijen, aldus functionarissen.
Het tweekamerparlement van Jordanië bestaat uit de Senaat, waarvan de leden worden benoemd door de koning, en een gekozen lagere kamer die bekend staat als het Huis van Afgevaardigden. Het Huis van Afgevaardigden is donderdag bij koninklijk besluit ontbonden, zo maakte het Koninklijk Hasjemitisch Hof bekend. Volgens officiële cijfers bedroeg de opkomst bij de laatste parlementsverkiezingen in 2020 30 procent, vergeleken met 36 procent in 2016. Het 130 leden tellende parlement bestond voornamelijk uit afgevaardigden die tot stammen behoorden in wat in 1921 het Britse protectoraat Transjordanië werd.
De bevolking van Jordanië is sindsdien toegenomen door de komst van vluchtelingen en migranten, voornamelijk uit Palestina, maar ook uit Irak, Syrië en andere landen.
Decennia lang is de centrale rol van de Hasjemitische monarchie het handhaven van het evenwicht tussen de verschillende etnische en tribale groepen in het land van zo’n 11 miljoen inwoners.
Toch komen de verkiezingen in september op een gevoelig moment voor de Jordaanse koning. Het merendeel van de Jordaanse bevolking is van Palestijnse afkomst nadat het land na de stichting van Israël miljoenen van wat het noemde “Palestijnse vluchtelingen die hun thuisland ontvluchtten” opnam.
De Gaza-crisis heeft koning Abdullah II in een lastige positie gebracht, nu hij worstelt om de steun voor een onafhankelijke Palestijnse staat te verzoenen met een al lang bestaand Amerikaans bondgenootschap en een decennialange erkenning van Israël.
De oorlog heeft geleid tot wijdverbreide publieke woede, met oproepen van demonstranten om de banden met Israël te verbreken. Omdat na de verkiezingen een groeiende invloed van de partijen werd verwacht, zou de kwestie van de toekomstige betrekkingen met Israël hoog op de politieke agenda komen te staan.
Jordanië wordt ook geconfronteerd met druk van Iran, dat de vernietiging van Israël nastreeft. In mei verijdelde Jordanië een vermoedelijk door Iran geleid complot om wapens in het aan de VS geallieerde koninkrijk binnen te smokkelen om tegenstanders van de heersende monarchie te helpen sabotagedaden uit te voeren, aldus bronnen.
De wapens zouden door Iraanse milities in Syrië zijn gestuurd naar een cel van de Moslim Broederschap in Jordanië die banden heeft met de militaire vleugel van de Palestijnse groep Hamas. De cache werd in beslag genomen toen leden van de cel, Jordaniërs van Palestijnse afkomst, eind maart werden gearresteerd, zeiden functionarissen.
Het vermeende complot en de arrestaties kwamen midden in de door Amerika gesteunde Israëlische oorlog in Gaza met Hamas, dat deel uitmaakt van het Iraanse “Verzetsas” netwerk van proxy-groepen die in de loop van tientallen jaren zijn opgebouwd om Hamas tegen te werken. Hamas zei dat het “geen banden had met handelingen die Jordanië als doelwit hadden” en dat het alleen de Joodse natie als doelwit had.
De arrestaties onderstreepten echter een bredere bezorgdheid over de veiligheidsuitdagingen waarmee de Jordaanse koning en wetgevers worden geconfronteerd.
.