Eerste AI-specifieke wet ter wereld morgen van kracht
Ingewikkeld voor wie niet in die business werkt maar dit is nu eenmaal een wet die heel veel in de toekomst voor de levens van mensen zal gaan bepalen. Met het oog gericht op wettenmakers die de wereld niet willen verdelen en polariseren maar juist zonder de mening van groepen of individuën te schaden harmonieuzer en rechtvaardiger willen maken, ontstond de Europese AI-Act.
De Europese Unie introduceert vanaf 1 augustus de AI-Act, de eerste wetgeving specifiek voor kunstmatige intelligentie (AI). Deze wet is bedoeld om AI in goede banen te leiden, na een intensief proces dat in 2018 begon. Na jaren van onderhandelingen werd de wet in maart 2023 goedgekeurd. Heeft die wet de bedoelingen ons te beschermen of -waar wij niet van uit gaan - in te kapselen?
De wet heeft als doel de bescherming van grondrechten, democratie, rechtsstaat en milieuduurzaamheid tegen risico's van AI-systemen. Daarnaast wil de wet innovatie stimuleren en Europa een leidende positie op AI-gebied geven. Dat klinkt goed alhoewel dat laatste deel over die leidende positie misschien toch op een behoorlijke zelfoverschatting wijst. Het is nu eenmaal zo dat ook heel veel anderen internationaal die positie ambiëren. Terecht wijst de belangrijke wet die 1 aug. 2024 ingaat op risico's.
Dit zijn de categorieën vol risico's:
De AI-Act verdeelt AI-toepassingen in vier risicocategorieën: laag, beperkt, hoog en onacceptabel. Hoe hoger het risico, hoe strenger de eisen. Bijvoorbeeld, gezichtsherkenning mag alleen bij specifieke misdaden en met toestemming van een rechter worden gebruikt.
Voordat 'slimmerdjes' denken: : "Zo'n wet geldt niet voor mij of voor onze belangrijke organisatie, zaak, partij of geloof of natie... Wij trekken ons daar niets van aan..."
De Europese AI-Act kan niets worden wijs gemaakt en als men dat toch doet kan men er op rekenen dat er verantwoording moet worden afgelegd.
OVER TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING
Algemene AI-systemen moeten voldoen aan transparantievereisten, zoals informatie over de gebruikte trainingsdata en het uitvoeren van modelevaluaties. Dit moet systeemrisico's beperken en incidenten rapporteren.
De wet wordt gefaseerd ingevoerd en zal naar verwachting in 2026 volledig van kracht zijn. Dit heeft al geleid tot terughoudendheid bij grote techbedrijven zoals Apple en Meta, die hun AI-toepassingen voorlopig niet in Europa uitrollen. Dit kan leiden tot een technologische achterstand van Europa ten opzichte van de rest van de wereld.
Mark Zuckerberg en andere techleiders uiten zorgen over de onvoorspelbaarheid van de Europese wetgeving, terwijl Europese regelgevers deze zorgen als drukmiddel zien. In de VS heerst ook angst voor overregulering, maar techbedrijven blijven actief in beide markten.
Deze wetgeving markeert een belangrijke stap in de regulering van AI en zal de komende jaren grote invloed hebben op de ontwikkeling en toepassing van AI-technologie in Europa.
IN EEN RECHTVAARDIGE EN HARMONIEUZE WERELD WAARIN WIJ ALLEMAAL GELIJK ZIJN ZAL DAN ALLES-ALLES-ALLES WORDEN GEREGISTREERD... DE HOND ZAL HET WETEN...
ILLUSTRATIE:IVOR RAY