Indonesië vervalt in chaos over hervormingen van verkiezingen
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 27 augustus 2024 -JAKARTA - Christenen in Indonesië riepen dinsdag op tot gebed terwijl veiligheidstroepen landelijke protesten onderdrukten tegen pogingen van parlementaire bondgenoten van de vertrekkende president Joko Widodo om de regionale verkiezingswetgeving in hun voordeel te wijzigen.
Honderden demonstranten werden vastgehouden en aangevallen, meldden verslaggevers, waarbij naar verluidt minstens 28 mensen gewond raakten toen de politie wapenstokken, traangas en waterkanonnen gebruikte om de menigte uiteen te drijven.
Ondanks het harde optreden van de veiligheidstroepen van de regering probeerden duizenden demonstranten druk uit te oefenen op de Indonesische stembureaus om regionale verkiezingsregels uit te vaardigen.
Minstens 301 mensen zouden zijn gearresteerd. Traangas en waterkanonnen werden gebruikt om de woedende menigte bij het parlement in Jakarta uiteen te drijven.
Amnesty International Indonesië zei dat het ook politiegeweld opmerkte toen protesten zich verspreidden over verschillende steden, waaronder Jakarta, de hoofdstad, en Bandung in West-Java, evenals Semarang in Midden-Java en Makassar in Zuid-Sulawesi.
"Gedurende de avond werden veel deelnemers aan de demonstratie gearresteerd en behandeld op manieren die niet strookten met professionele wetshandhaving", zei Usman Hamid, directeur van Amnesty International Indonesië. Hamid voegde toe dat de politie hun macht alleen had moeten gebruiken om levens te beschermen en te redden.
De patstelling leidde tot zorgen onder de minderheid van christenen in Indonesië, die ook door islamitische extremisten werden aangevallen. Victoria, een leider van een christelijke huiskerk en evangelist, zei dat ze hoopt dat "de rellen van 1998 zich niet meer zullen herhalen."
De leider van een huiskerk, wiens volledige naam Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant kent, herinnerde zich wat lokaal ook bekendstaat als de "tragedie van 1998", waarbij naar verluidt meer dan 1.000 mensen omkwamen bij rellen. Volgens onderzoekers werden er minstens 168 gevallen van verkrachting gemeld en werd de materiële schade geschat op meer dan $ 260 miljoen.
De onrust in 1998 werd veroorzaakt door corruptie en economische problemen, waaronder voedseltekorten en massale werkloosheid. Het leidde uiteindelijk tot het aftreden van de autoritaire president Suharto en de val van zijn "New Order"-regering, die 32 jaar aan de macht was geweest.
De belangrijkste doelen van het geweld waren etnische Chinese Indonesiërs, maar de meeste slachtoffers werden veroorzaakt door een enorme brand en vielen onder plunderaars, zeggen onderzoekers.
In 2010 waren de juridische procedures met betrekking tot de rellen naar verluidt vastgelopen en niet afgerond. "Bid voor Indonesië", vertelde Victoria aan Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant. .De betogingen van dinsdag kwamen na soortgelijke protesten vorige week, toen het Indonesische parlement plannen opschortte om een uitspraak van het hooggerechtshof over stemprocedures ongedaan te maken nadat duizenden mensen hadden geprotesteerd en met de oproerpolitie in botsing waren gekomen.
Als ze worden doorgevoerd, kunnen de veranderingen de politieke invloed van president Widodo verder consolideren. Hij wordt ervan beschuldigd familieleden en vrienden op sleutelposities te hebben geplaatst.
Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant heeft vernomen dat bezorgde minderheden van christenen gebedsbijeenkomsten voor het land hebben gehouden, onder meer in niet-geregistreerde huiskerkgroepen.
De wetgevende macht, gedomineerd door aanhangers van de vertrekkende president Widodo en zijn opvolger, Prabowo Subianto, zou stemmen om wijzigingen in de kieswetten die door het constitutionele hof waren aangebracht, terug te draaien.De uitspraak van het hof heropende effectief de mogelijkheid voor een uitgesproken criticus van de regering ook mee te doen aan regionale verkiezingen.
Partijen die Prabowo steunen, hadden zich eerder geschaard achter één kandidaat voor de invloedrijke functie van gouverneur van Jakarta, waardoor de kans van de rivaal van de verkozen president, Anies Baswedan, om mee te doen, werd gedwarsboomd. Destijds had Anies de steun nodig van een partij of een coalitie van partijen met ten minste 20 procent van de zetels in het lokale parlement, volgens de regels voor regionale verkiezingen die sinds 2016 van kracht zijn.
De uitspraak van het Constitutionele Hof van vorige week verlaagde echter de drempel naar minder dan 10 procent, waardoor Anies genomineerd kon worden door de partij PDIP, die eerder geen kandidaat had genoemd. Het nationale parlement probeerde terug te keren naar de vorige kiesdrempel, in tegenspraak met het hoogste gerechtshof van het land, in een zet waarvan critici zeiden dat het de vertrekkende president en zijn bondgenoten zou bevoordelen en elke oppositie zou bevriezen.
De Indonesische regering probeert ook de beslissing van het Constitutionele Hof te omzeilen om de huidige minimumleeftijd van 30 jaar voor kandidaten te handhaven. Dat zou Widodo's 29-jarige zoon, Kaesang Pangarep, uitsluiten van deelname aan een regionale wedstrijd in Midden-Java. Widodo's oudste zoon, Gibran Rakabuming Raka, is de nieuwe vicepresident die samen met Prabowo meedeed.
Widodo heeft het geschil gebagatelliseerd en zei dat de amendementen deel uitmaakten van de "checks and balances" van de regering, maar grote groepen, waaronder veel studenten, waren het daar absoluut niet mee eens.
Te midden van de chaos zijn journalisten het doelwit geworden, zoals dinsdag toen de politie geweld gebruikte tegen verslaggevers die verslag deden van de protesten. Sinds vorige week zijn meer dan een dozijn journalisten gearresteerd, waaronder 12 die "werden aangevallen" door leden van de Indonesian Republic Police (Polri) toen ze verslag deden van wijdverbreide protesten tegen plannen om de kieswetgeving te wijzigen, aldus bronnen.
De meesten werden vastgehouden in Jakarta, de hoofdstad, en de stad Bandung, aldus de belangenorganisatie Reporters without Borders, ook bekend als RSF, in opmerkingen verkregen door Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant. .
"We roepen de Indonesische autoriteiten op om transparante en onafhankelijke onderzoeken uit te voeren naar deze gewelddadige handelingen en de bescherming van journalisten te garanderen tijdens hun werk," zei Cédric Alviani, directeur van het Asia-Pacific-bureau van RSF.
"Niets rechtvaardigt deze politiebrutaliteit tegen journalisten, evenals de schade aan hun apparatuur."