Onderzoek: Superbugs doden bijna 40 miljoen mensen in 2050
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 22 september 2024 - NEW YORK — “Superbugs,” de bacteriestammen die resistent zijn tegen verschillende antibiotica, zouden in 2050 meer dan 39 miljoen doden kunnen veroorzaken, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Ongeveer 70 procent van deze sterfgevallen is waarschijnlijk het gevolg van infecties die resistent zijn tegen medicijnen die hen hadden kunnen behandelen, waarschuwt het onderzoek dat werd gepubliceerd door The Lancet, een toonaangevend medisch weekblad en één van de oudste in zijn soort.
Naast de bijna 40 miljoen doden die direct verband houden met “superbugs,” voorspelt het onderzoek ook dat medicijnresistente infecties een rol zullen spelen bij 169 miljoen doden in de komende 25 jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft antimicrobacteriële resistentie (AMR) "één van de grootste wereldwijde bedreigingen voor de volksgezondheid en ontwikkeling" genoemd.
De WHO koppelt deze bedreigingen aan "het misbruik en overmatig gebruik" van antimicrobacteriële medicijnen bij mensen, dieren en planten, wat er voor kan zorgen dat ziektekiemen er resistent tegen worden.
De onderzoekers baseren hun voorspellingen op analyses van recente sterfgevallen en de impact van maatregelen om AMR-sterfgevallen in de loop van de tijd in te dammen.
Ze ontdekten dat er tussen 1990 en 2021 jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen stierven als gevolg van medicijnresistente infecties, een cijfer dat naar verwachting de komende jaren zal toenemen.
Het Global Research on Antimicrobial Resistance (GRAM) Project, dat de studie uitvoerde, zag meer dan 500 onderzoekers gegevens verzamelen en analyseren van 204 provincies gedurende 30 jaar in de eerste wereldwijde analyse van AMR-trends.
Op basis van die gegevens voorspelden de onderzoekers dat Zuid-Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tegen 2050 de hoogste AMR-sterftecijfers zullen hebben.
De GRAM-studie ontdekte echter dat miljoenen sterfgevallen voorkomen konden worden door betere infectie preventie, verbeterde toegang tot gezondheidszorg en nieuwe antibiotica.
Volgens de WHO zijn de belangrijkste oorzaken van AMR het overmatig en verkeerd gebruiken van antimicrobiotische middelen.
De resultaten van de studie komen voorafgaand aan een bijeenkomst van de Verenigde Naties op hoog niveau over AMR, die op 24 september in New York City zal plaatsvinden. Van artsen wordt verwacht dat ze zich dan richten op het voorkomen van meer sterfgevallen door 'superbacteriën'.