VN stuurt aan op wereldwijd narratief met behulp van AI en media
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 18 november 2024 - NEW YORK — Een commissie van de Verenigde Naties is overeengekomen om wereldwijd “haatzaaierij” en “misinformatie” aan te pakken met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en media, ondanks zorgen dat deze aanpak “ een pluriform debat kan onderdrukken.”
De Vierde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN (ook bekend als de Speciale Politieke en Dekolonisatiecommissie) heeft de resolutie aangenomen, aangezien de VN haar wereldwijde verhaal over thema's als klimaatverandering, digitale identificatie en digitaal geld wil stroomlijnen.
De Vierde Commissie stemde ook voor een resolutie over ons “Our Common Agenda”-plan, dat de uitrol van de Sustainable Development Goals (SDG's) omvat. De SDG's zijn gericht op het bereiken van “vrede en welvaart voor mensen en de planeet.” Om dat doel te bereiken, bij voorkeur in 2030, moeten mensen zich houden aan de richtlijnen van de VN voor ‘SDG’s’, bijvoorbeeld over ‘klimaatverandering’, waarvan critici zeggen dat dit meer toezicht en censuur met zich mee zal brengen.
De resolutie ‘Our Common Agenda’ omvat ook de uitrol van digitale identificatiedocumenten (ID’s) die gekoppeld zijn aan bankrekeningen, waarvan experts waarschuwen dat ze staten meer controle zullen geven over de uitgaven van mensen.
Maar met alternatieve media en andere kritische stemmen die dit beleid in twijfel trekken, zal het Department of Global Communications van de VN worden gevraagd ‘specifieke inspanningen te leveren om het bewustzijn over misinformatie en desinformatie te vergroten’, aldus de resolutie die Worthy News heeft ingezien.
Het Department zal ook worden gevraagd om ‘de impact van AI te overwegen en manieren voor te stellen om een dergelijke uitdaging aan te pakken in overeenstemming met het internationale mensenrechtenrecht, binnen de bestaande middelen.’
Hoewel AI is gebruikt om nepnieuws te verspreiden of om afwijkende meningen te onderdrukken, kan de technologie ook helpen om op een efficiëntere manier 'feitelijke feiten' te verzamelen.
Toch was het niet duidelijk hoe beide resoluties het open debat binnen de V.N. zouden stimuleren, met inbegrip van autoritaire en democratische lidstaten.
Argentinië was één van de landen die hun bezorgdheid uitten over het gebruik van de term "haatzaaierij" door de VN, en voegde eraan toe dat het misbruikt kan worden om een pluralistisch debat te voorkomen.
De vertegenwoordiger "distantieerde zichzelf van paragrafen in resolutie B die verwijzen naar haatzaaierij, naar de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling 2030, naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) en Onze Gemeenschappelijke Agenda", aldus een transcriptie die Worthy News heeft ingezien.
Het door de islam geregeerde Pakistan was één van de meest uitgesproken staten die het oneens waren met de zorgen van Argentinië. Het stelde zelfs voor om druk uit te oefenen op techgiganten zoals Google en Meta om de richtlijnen van de VN te hanteren.
Pakistan zei dat er met de techgiganten “moet worden samengewerkt” en waarschuwde dat ze winst niet boven de “oorlog tegen desinformatie” moeten plaatsen.
Sprekers benadrukten ook de rol van journalisten bij het verstrekken van "nauwkeurige informatie" over gewapende conflicten en crises en de noodzaak om hen te beschermen.
Talrijke journalisten zijn gedood, velen in gewapende conflicten in Gaza en Libanon, aangewakkerd door het Hamas-bloedbad van ongeveer 1.200 mensen in Israël op 7 oktober vorig jaar, merkten afgevaardigden op. De afgevaardigde van Oekraïne noemde ook Viktoria Roshchyna, een Oekraïense journaliste die de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022 documenteerde.
Rusland arresteerde haar en "Op 10 oktober werd onthuld dat de journaliste haar leven verloor", zei hij.
De afgevaardigde "wees ook naar de aanvallen van de Russische Federatie op televisietorens in zijn land en de pogingen om de uitzendingen in Oekraïne te verstoren", aldus het transcript.
De afgevaardigde van Oekraïne beschuldigde het Kremlin ervan Russische journalisten te steunen die "zijn oorlogsmisdaden verheerlijken", terwijl "er binnen Rusland een systematische en brute repressie heerst van het maatschappelijk middenveld.” Hij “veroordeelde het gebruik van hybride informatieoorlogstactieken door de Russische Federatie” om “de criminele acties van haar strijdkrachten te rechtvaardigen en Oekraïners te ontmenselijken,” aldus de VN.
Groot-Brittannië beschuldigde Rusland “van het bewapenen en verspreiden van desinformatie” en wees daarbij op “de toename van anti-U.N. desinformatie in Mali, die samenviel met de komst van huurlingen van de Wagner Group van de Russische Federatie”.
“Dit leidde tot een toename van aanvallen op vredeshandhavers en de gedwongen sluiting van de Multidimensional Integrated Stabilization Mission van de Verenigde Naties in Mali (MINUSMA) nadat het de gevaarlijkste vredesmissie ter wereld was geworden,” benadrukte de Britse afgevaardigde. Moskou “ontwierp ook een desinformatiecampagne om de uitkomst van de presidentsverkiezingen in de Republiek Moldavië te beïnvloeden, zei ze, en voegde eraan toe: “We kunnen niet achterover leunen.”
De Russische “desinformatiecampagnes” bedreigen levens, waaronder die van VN-vredeshandhavers, “ondermijnen het vertrouwen tussen de ‘blauwhelmen’” of vredeshandhavers “en de gemeenschappen die zij dienen.”
Het Kremlin beschuldigt het Westen er consequent van desinformatie te verspreiden, terwijl verschillende Russische mediakanalen in de Europese Unie en andere landen zoals Israël gesloten waren.
Toch heeft de V.N.,ondanks verschillende opvattingen over wat “desinformatie” of “haatzaaien” is, duidelijk gemaakt dat ze zal aandringen op een narratief over wat ze beschouwt als kritieke kwesties voor de wereld.