Het Zuid-Koreaanse leger: De staat van beleg blijft van kracht
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 3 december 2024 - SEOUL — Het Zuid-Koreaanse leger waarschuwde dinsdag dat de staat van beleg, afgekondigd door president Yoon Suk Yeol, van kracht zou blijven "tot hij deze opheft", hoewel de meerderheid van het parlement tegen de maatregel stemde.
In een onverwachte toespraak op de late avond op televisie kondigde Yoon voor het eerst in meer dan vier decennia de staat van beleg af sinds het einde van de militaire dictatuur eind jaren 80.
Yoon vertelde de natie dinsdag laat dat de maatregel noodzakelijk was omdat "schaamteloze pro-Noord-Koreaanse anti-staatstroepen" die samenwerkten met de oppositie, probeerden de vrije democratie omver te werpen." Al snel arriveerden de demonstranten bij het gebouw van de Nationale Assemblee in Yeouido, Seoul, waar verslaggevers mensen hoorden schreeuwen en scanderen. Tegelijkertijd vulden veiligheidstroepen en politiebussen het gebied met hun sirenes.
Volgens Zuid-Koreaanse media kwamen parlementariërs daar aan om te stemmen over de staat van beleg, sommigen braken door politiebarrières en kwamen via ramen binnen.
De Zuid-Koreaanse Nationale Assemblee stemde toen om de staat van beleg van president Yoon te blokkeren, met 190 parlementariërs in de vergadering van 300 zetels die voor waren. Het resultaat kreeg applaus van de verzamelde palementariërs, zeiden getuigen.
Yoon, die in 2022 tot president werd gekozen, verkeert in een bijna constante politieke patstelling met de oppositie, die het parlement controleert. Te midden van alle onrust werd zijn regering geconfronteerd met dalende cijfers over goedkeuring door het publiek, wat volgens critici kan hebben bijgedragen aan het uitroepen van de staat van beleg.
De maatregel stelt Yoon, 63, in staat om de burgerregering te vervangen door een militair bewind en civiele juridische procedures over militaire machthebbers op te schorten.
De staat van beleg die hij afkondigde bevatte zes mandaten, met vermeende schendingen die resulteerden in arrestatie en huiszoeking of inbeslagname zonder bevel. "Alle politieke activiteiten - inclusief die van de wetgevende macht, de Nationale Assemblee - zijn verboden.Elke handeling die "probeert het liberaal-democratische systeem omver te werpen is verboden", aldus het bevel.
Bovendien zijn "nepnieuws, manipulatie van de publieke opinie en valse propaganda" ook verboden. En de nieuwsmedia staan "onder staat van beleg", wat een einde maakt aan de persvrijheid.
Stakingen, werkonderbrekingen en protesten die "sociale onrust aanwakkeren" zijn verboden. Volgens de wet hebben medisch personeel "48 uur de tijd om weer aan het werk te gaan of te worden gestraft."
Maar zelfs Han Dong-hoon, de voorzitter van de People Power Party van president Yoon Suk Yeol, noemde de verklaring van de staat van beleg door de president "verkeerd" in een commentaar op dinsdag. "We zullen het samen met het volk beéindigen", zei hij.
Toch was het, toen de veiligheidstroepen zich verzamelden in de straten van Seoul, niet meteen duidelijk wanneer het land weer een gevoel van normaliteit zou krijgen.