Syrië's afgezette president is in Rusland
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 9 december 2024 - TEHERAN/MOSKOU/BOEDAPEST — De afgezette president van Syrië, Bashar al-Assad, is in Moskou aangekomen nadat hij zijn land was ontvlucht, aldus Russische staatsmedia en Iraanse functionarissen.
Zijn tegenstanders zagen het als een verbijsterende val voor "een dictator van lange tijd" die zijn greep op de macht verloor door een bliksemsnel offensief van rebellen die zondag de macht overnamen in Damascus, de hoofdstad.
De afzetting van Assad was een aardverschuiving in de geschiedenis van Syrië, dat zijn familie sinds het begin van de jaren 70 met ijzeren vuist had geregeerd. Islamitische rebellengroepen die hem meer dan tien jaar lang probeerden te verdrijven, hebben zijn regering binnen enkele dagen omvergeworpen na jaren van burgeroorlog.
Assad en andere functionarissen verlieten Syrië nadat ze waren afgetreden en onderhandelingen hadden gevoerd met rebellengroepen, beweerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Uren later meldden de Russische staatsmedia dat Assad en zijn familie in Moskou waren en asiel hadden gekregen.
Toch betekende het een tegenslag voor zowel Rusland als Iran, die niet in staat leken en uiteindelijk niet bereid waren om het regime van hun oude bondgenoot te redden.
Nu Assad weg was, vierden grote menigten van duizenden mensen feest op de centrale pleinen van Damascus, waarbij velen in de lucht schoten, anti-Assad-slogans scandeerden en anderen toeterden bij de verbluffende opmars van de oppositie.
Degenen die zijn ondergang vierden, spraken hun hoop uit en zeiden dat ze in angst leefden voor een regering die tijdens de burgeroorlog "zijn eigen volk had vergast" en "onderdrukkende tactieken" had gebruikt om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen.
"Onze harten dansen van vreugde", zei Walaa Salameh, 35, een inwoner van het gebied rond Damascus. "We kunnen de toekomst niet voorspellen en alles is mogelijk, maar het belangrijkste is dat we van dit onderdrukkende regime af zijn."
Maar er bleef onzekerheid bestaan over wie Syrië zou regeren, wat zorgen opriep over een mogelijk machtsvacuüm in een land waar concurrerende facties met elkaar en Assads troepen om grondgebied hebben gestreden.
Toegewijde christenen bleven ook bezorgd over hun toekomst, te midden van berichten dat de sharia, of islamitische wet, was afgekondigd in gebieden zoals Aleppo, een cruciale strategische centrale stad.
Een christelijke evangelische leider vertelde Worthy News dat hij de voorkeur had gegeven aan Assad omdat "hij regeerde met een seculiere regering", ondanks zijn affiliatie met Alawieten, een religieuze sekte die zich afsplitste van de sjiitische islam. De christelijke leider die wordt gesteund door de Christian and Missionary Alliance (CAMA) zei dat christenen nog steeds bang zijn dat islamitische rebellen de verdeelde natie overnemen.
Op zondag verklaarde Abu Mohammad al-Jolani, de islamitische rebellenleider die het offensief van de rebellen leidde, de prestatie van de groep "een overwinning voor de hele islamitische natie." Toch werd zijn enthousiasme niet gedeeld in de Verenigde Staten en Jeruzalem te midden van zorgen over rebellenbanden met aangewezen terreurgroepen. De Amerikaanse president Joe Biden, zei sprekend vanuit het Witte Huis, dat de Verenigde Staten de regio zouden steunen "mocht er tijdens deze overgangsperiode een dreiging uit Syrië komen", waarbij hij wees op "de terroristische wortels" van veel van de rebellen.
Maar hij beloofde dat Washington zou samenwerken met "alle Syrische groepen" om een overgang te bewerkstelligen "naar een onafhankelijk, soeverein Syrië."
Maar terwijl de chaos uitbrak, troffen Amerikaanse luchtaanvallen zondag tientallen kampen en leiders van de Islamitische Staat in centraal Syrië in een van de meest significante militaire aanvallen in maanden, aldus het Amerikaanse Centrale Commando in een verklaring.
Het voegde eraan toe dat er 75 "doelen" waren geraakt.
in de verklaring meldden de Verenigde Staten dat de Islamitische Staat, ook bekend als ISIS, zouden blijven aanvallen gedurende de "dynamische periode in Syrië."
Het Amerikaanse leger zei dat de aanvallen bedoeld waren om duidelijk te maken dat de Verenigde Staten nog steeds de terroristische groep bestreden en het nieuwe regime ervan te weerhouden met hen samen te werken.
Elders staken Israëlische troepen de gedemilitariseerde bufferzone over in het gebied dat zij in handen hebben op de Golanhoogten, grenzend aan Syrië.
Het Israëlische leger, dat zich zorgen maakt over de plotselinge toename van instabiliteit nabij de grenzen, zei op die manier te handelen om de Israëlische burgers te beschermen.
Irak heeft ook zijn grens met Syrië beveiligd, volgens het officiële Iraakse persbureau, dat zondag meldde dat de grensovergang Al-Qaim gesloten was.
Toen Assad de macht los liet zei Mohammad Ghazi al-Jalali, de premier van Syrië, dat hij in het land zou blijven en bereid was om samen te werken met wie de Syriërs ook als hun leider zouden kiezen.
Hayat Tahrir al-Sham zei dat het met Jalali zou samenwerken en riep de Syrische strijdkrachten in Damascus op om uit de buurt van openbare instellingen te blijven. Het zei dat ze onder toezicht van de premier zou blijven totdat ze formeel werden overgedragen.
Dat leidde tot enige hoop dat een Amerikaanse journalist die meer dan tien jaar geleden in Syrië verdween, tegen Kerstmis thuis zou zijn. Biden en de familie van Austin Tice, een Amerikaanse journalist die in 2012 verdween in Syrië, zeiden zondag dat ze geloven dat hij nog leeft en teruggebracht kan worden naar de VS nadat rebellengroepen Assad omver wierpen. "We denken dat we hem terug kunnen krijgen, maar we hebben daar nog geen direct bewijs voor", voegde Biden toe.
De Verenigde Staten hebben laten weten dat ze geloven dat Tice gevangen werd gehouden door de regering van Assad, hoewel zijn regime al lang volhield dat ze geen informatie over hem hadden.