• Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

 • Film Noir - The Dark Side of Hollywood

 • Addy Designer of Honour

 • "Kendall voor ABOUT YOU"

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Soft power: Mirjam Westen over Rosa Loy

  ASSEN - In de serie Te Gast in het Drents Museum geeft Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem) op zondag 28 januari 2018 een lezing bij de tentoonstelling Bilder Bergen van de Duitse kunstenaar Rosa Loy. Westen gaat in haar lezing in op het verhalende karakter binnen Loy’s oeuvre. De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal van het museum en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

In haar lezing Rosa Loy: Soft power? gaat Mirjam Westen aan de hand van voorbeelden in op de wijze waarop Loy de zogenaamde vrouwelijke energie verbeeldt en vergelijkt ze haar werk met dat van andere vrouwelijke kunstenaars.

Mirjam Westen: ‘De scènes in de schilderijen van Loy hebben iets raadselachtigs: ze roepen soms een romantische fantasiewereld op, aan de andere kant herinneren ze aan de socialistisch-realistische kunst uit communistisch Oost-Europa van voor de val van de muur in 1989. Anders dan in de jaren ’90 met zijn nadruk op ‘bad girls’ lijken Loy's vrouwfiguren zich niet druk te maken om zelfbeeld of vrouwelijkheid ter discussie te stellen. De ensceneringen hebben een sterk verhalend karakter, waarbij de tijd even is stil gezet. Telkens gaat het Loy om de verbeelding van vrouwelijke energie die kracht en schoonheid uitstraalt.’

Mirjam Westen (afkomstig uit Musselkanaal) werkt in Museum Arnhem als conservator hedendaagse kunst. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1986 tot 1990 werkte Westen als docent bij de vakgroep Algemene Letteren aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

De afgelopen jaren organiseerde zij internationale tentoonstellingen in Arnhem, zoals Female Power (2013) en rebelle. Art & feminism 1969-2009 (2009). Daarnaast verzorgde Westen meerdere lezingen bij kunstopleidingen, universiteiten en verschillende organisaties over thema’s als kunst en gender, en kunst en engagement.

In de tentoonstelling Bilder Bergen, die t/m 18 maart 2018 in het Drents Museum te zien is, staan de eigenzinnige schilderijen van Rosa Loy (Zwickau, 1958) centraal. Het museum toont circa 40 schilderijen van Loy uit de periode 2007 tot en met 2016.

Rosa Loy, Die andere Seite, 2009 ( caseïne op doek, 130 x 110 cm) ©Rosa Loy, VG Bildkunst (detail)
Bilder Bergen t/m 18 maart 2018

Drents Museum · Brink 1 · Assen, Dr 9401 HS · Netherlands

FOTO: UWE WALTER BERLIJN