• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Gaybrapad is volgens SGP Vlissingen onveilig

VLISSINGEN- Een zebrapad of een gaybrapad? De kleurrijke oversteekplaats in Vlissingen zorgt voor verwarring. Volgens fractievoorzitter Lilian Janse van de SGP Vlissingen zou dit voor 'gevaarlijke verkeerssituaties' kunnen zorgen. Daarom diende zij een brief in met vragen aan het college. Dat meldt de bekende omroep Zeeland.

"Afgelopen weekend viel het blad van de ANWB bij mij op de mat en daar stelde een juridisch expert dat een zebrapad zwart-wit moet zijn en een gaybrapad dus niet de wettelijke status van een zebrapad heeft", vertelt mevrouw Janse. "Dit betekent dat auto's officieel niet hoeven te stoppen voor een voetganger die oversteekt op een gaybrapad, terwijl dit bij een zebrapad wel het geval is", voegt zij hier aan toe.

Voor en achter het gaybrapad staat wel een verkeersbord waarop wordt aangegeven dat het gaat om een 'veilige' oversteekplaats. Niets aan de hand zou je dus zeggen. Daar denkt zij echter anders over: "Het gaat erom wat voor een kleur een zebrapad moet zijn: zwart-wit of kleur met wit."

Janse heeft haar vragen aan het college gebaseerd op juridische en verkeerstechnische duidelijkheid en niet vanwege het feit dat het gaybrapad aandacht geeft aan homoseksualiteit. "Het is niet zo dat ik tegen andersgeaarden ben, want die moet je gelijk behandelen. Wel vind ik het selectieve symboliek en daar ben ik op tegen. Er zijn meer groepen die zich gediscrimineerd of achtergesteld voelen en die krijgen geen 'eigen' pad", aldus Janse.

(Het college heeft nog geen antwoord op de vragen in de brief gegeven.) Het eerste Zeeuwse regenboogzebrapad is een feit. De officiële opening is pas volgende week, maar de kleurrijke oversteekplaats is nu al in gebruik.

Iedereen weet dat vrouwen bij de SPG nu pas zelf mogen optreden in de politiek naar buiten toe. En meteen gaat de Zeeuwse SPG fractievoorzitter mevrouw Janse in de aanval bij een andere minderheidsgroep die eeuwenlang een heftige strijd heeft moeten voeren om zelf gelijkberechtigd te zijn. Zeeland is toch een provincie van moedige mensen met een open mind? Hoe kan dit?

Er kunnen wel meer mensen zijn die denken zoals mevrouw Jane dat zelf uit: "Het is niet zo dat ik tegen andersgeaarden ben, want die moet je gelijk behandelen." Dat klinkt dan niet fijn. Er is namelijk niemand die zegt dat de SPG dit 'moeten' voorschrijft. Er is hier geen sprake van levertraan die je iedere avond moet innemen."  Het gaat over een pad dat heel symbolisch op een sierlijke wijze contrasten overbrugt. Het is geen ereboog of -haag en er weerklinkt geen tromgeroffel. En niemand wordt er commercieel beter van. 

Een groep met een eigen pad selectieve symboliek toeschrijven is nogal overdreven want er zijn in Nederland heel wat weggetjes, wegen en grote straten naar al dan niet bewonderde personen vernoemd. (Daar laat ik het even bij voordat er weer anderen zich benadeeld voelen door deze conclusie.)

Wel zouden wij mevrouw Janse graag willen vragen het anders te bekijken. Ze doet vast haar uiterste best om haar SPG heel kordaat te vertegenwoordigen. Maar zelfs voor een Echt Zeeuws Meisje - dat overal en ook in het buitenland om haar slimheid door iedereen wordt bewonderd- is Zij ditmaal toch veel Te Suunig bezig. Anderen ook een kans geven met beetje liefde erbij zou niet verkeerd zijn.

ILLUSTRATIE: BEN HEYTZE