• Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Liefdesverklaring van Humanistisch Verbond

BN'ers komen met tegengeluid op de omstreden Nashville-verklaring die homo's en transgenders niet buitensluit maar ze geen seksleven en of huwelijk gunt. Oud-politicus Boris van der Ham heeft op de site van het Humanistisch Verbond De Liefdesverklaring geplaatst die door honderden bekende Nederlanders reeds is ondertekend.

In De Liefdesverklaring wordt geconcludeerd dat liefde van alle tijden is en dat een hang naar het verleden ervoor zorgt dat mensen weer in beknellende hokjes worden gedrukt. "Het is van belang de vrijheid te verdedigen om lief te hebben naar eigen wens. Daarom deze verklaring. Een liefdesverklaring aan mensen en een liefdesverklaring aan de vrijheid."

Het Humanistisch Verbond nodigt iedereen die vrije liefde een warm hart toedraagt uit om de verklaring te ondertekenen. De verklaring bevat 10 punten.

1. Wij bevestigen dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn.
2. Wij bevestigen dat mensen op verschillende wijzen elkaar liefhebben en lichamelijk tot elkaar kunnen worden aangetrokken. Alle mensen moeten in vrijheid kunnen zijn wie ze willen zijn.
3. Wij bevestigen dat seksualiteit altijd een wederzijds vrije keuze moet zijn.

4. Wij bevestigen dat seksualiteit een bijdrage levert aan een betekenisvol, vreugdevol en mooi leven.
5. Wij bevestigen dat er mensen zijn die van gender willen veranderen, en bevestigen hun recht dit te doen.
6. We ontkennen dat mensen hun geaardheid moeten verbergen of afzweren.

7. Wij bevestigen dat het huwelijk een keuze is tussen vrije mensen – hetero en homo – die met elkaar een liefdevol en verantwoordelijk verband aan willen gaan.
8. Wij bevestigen dat er ook andere vormen zijn waarin mensen liefdevol samenleven en voor elkaar zorgen.
9. Wij bevestigen dat liefde de belangrijkste basis is voor het opvoeden van kinderen. Vrouwen en mannen – ongeacht de vorm van hun onderlinge relatie – zijn daartoe in staat.

10. Wij bevestigen dat ieder vrij is in het vormgeven van het eigen leven, en dat er zowel in wetgeving als in sociaal verkeer geen directe of indirecte dwang of uitsluiting plaatsvindt.

De Liefdesverklaring is een antwoord op de omstreden Nashville-verklaring, ook wel het 'homohaatmanifest' genoemd. Het pamflet werd begin dit jaar gepubliceerd en gaat vooral in op de Bijbelse seksualiteit. In de verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Het manifest, dat bestaat uit 14 artikelen, keurt naast homoseksualiteit ook transgenderisme en polyamorie af.

Het Openbaar Ministderie gaat onderzoeken of de Nasville-verklaring strafbaar is.

Boris van der Ham zegt dat ieder mens recht heeft op een eigen mening (dat is trouwens in het eerste artikel van onze grondwet bepaald) maar 'dat het altijd mogelijk moet zijn daar een tegengeluid tegenover te kunnen stellen'.

Hij merkte eveneens op dat in bepaalde religieuze kringen wordt gedacht dat het accepteren van homo- en transgenderseksualiteit de consequentie zou zijn van het gebrek aan moraal van ongelovigen. Maar de liefdesverklaring is zowel door minder- als anders gelovigen en ook ongelovigen ondertekend. Als ook door tal van dominees.

...WHAT 'S NEW PUSSYCAT....

...ILLUSTRATIE: BEN HEYTZE