• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Philips was ook revolutionair in 1950

  EINDHOVEN - Het is opmerkelijk maar ingenieurs van het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken in Eindhoven kregen ook in 1950 al vaak grote vrijheid om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Nieuwe ontwerpen te maken of nieuwe uitvindingen uit te werken. Of samen te bespreken welk idee of welke opdracht ze zoudden gaan uitwerken.

Gedurende al de jaren dat het Natuurkundig Laboratorium bestond werden er veel uitvindingen die deze ingenieurs bedachten op naam van Philips gepatenteerd. Veel van die patenten worden Ook nu nog gebruikt door andere toonaangevende fabrikanten. Ook in Audio.

Toen Philips dus in 1950 de platenmaatschappij Philips' Phonographische Industrie (PPI) oprichtte, moest er een goede machine komen voor het afspelen van de nieuwe 33 1/3 toeren vinyl-platen met nieuw opgenomen uitvoeringen van heel bekende dirigenten.Denk aan Willem van Otterloo en Paul van Kempen, pianisten Clara Haskil en Cor de Groot, violisten Herman Krebbers en Theo Olof - om maar een paar namen in de klassieke muzieksectie te noemen.

Niet te vergeten ook populaire artiesten als Malando en zijn Tango Orkest, Maria Zamorra, Jan Corduwener. En ook de Dutch Swing College Band die jazz speelde.

De geschiedenis vertelt dat het ingenieur Louis Christiaan Kalff was die een nieuwe draaitafel met een modern design en revolutionaire methode van aandrijving van het plateau ontwierp.

Het was een systeem dat volledig brak met de aandrijving via tandwielen zoals men gewend was van de gangbare grammofoons. Het was zoals we nu weten, de allereerste draaitafel met snaaraandrijving ooit. Het was de Philips HX301a met twee snelheden, 33 en 78 want 45 toeren plaatjes kwamen pas veel later in Europa. En met een even moderne lichtgewicht pick-up arm.

De nieuwe draaitafel bleek een sensatie. Het betekende een enorme omschakeling voor talloze muziekluisteraars. Voor- en tegenstanders hadden er een mening over. Terugdenkend: Philips was revolutionair voor die tijd!

Meer hierover weten? In het Philips Museum in Eindhoven is de oor- en oogstrelende expositie Vinyl! te zien van 15 februari tot 15 juli 2019. Het Philips Museum is het museum van Koninklijke Philips N.V. Gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips in het centrum van Eindhoven. De tentoonstelling in het museum neemt de bezoekers mee op reis door het Philips-verhaal.

Een verhaal over innovaties en ambitieus ondernemerschap. Vanaf de start van de onderneming in 1891 tot en met de innovaties van morgen.

AUTEUR: ARTHUR VAN BENTEM