• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Louise Bourgeois in Rijksmuseumtuinen vrij toegankelijk

  Van 25 mei 2019 t/m 3 november 2019 lekker jakkie-griezelen? Dat kan in de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam waar metershoge spinnen, kolossale ogen en hangende spiralen zijn te zien in de monumentale vleugelnootboom. Daar presenteert het Rijksmuseum Louise Bourgeois' collectie buitenbeelden. Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw werk, van The Blind Leading the Blind (1947-49) tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest.

Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.
Het komt zelden voor dat het oeuvre van een kunstenaar zo nauw aansluit bij zijn of haar leven dat het bijna lijkt alsof gebeurtenissen en gevoelens een-op-een in het werk zijn uitgebeeld. De twaalf beelden die vanaf dit voorjaar in de Rijksmuseumtuinen te zien zijn, kunnen opgevat worden als een intiem dagboek van Louise Bourgeois en geven een overzicht kenmerkende thema’s in haar leven en werk. Zo verwijzen meerdere beelden naar haar kindertijd.

De metershoge Spider (1996), Spider Couple (2003) en Crouching Spider (2003) zijn een hommage aan de beschermende, wevende moeder van Bourgeois. De hoogglans aluminium beelden Untitled (2004) die aan de takken van de vleugelnootboom zullen hangen, zijn een herinnering aan de gewoonte van haar vader om stoelen hangend te bewaren aan de zolderbalken van haar ouderlijk huis. Het moederschap en haar jeugd zijn terugkerende thema’s in Bourgeois’ werk, evenals angst, vriendschap, materialiteit en het lichaam. Zij groeide op in een voorstad van Parijs in een gezin van handelaars en restauratoren van antieke tapijten.

Tijdens haar studie aan de École du Louvre en École des Beaux Arts volgde ze atelierlessen bij diverse kunstenaars, onder wie Fernand Léger. Na haar huwelijk met de Amerikaanse kunsthistoricus Robert Goldwater emigreerde zij in 1938 naar de Verenigde Staten.

Omdat Louise Bourgeois haar eigen positie innam ten opzichte van de dominante stromingen in de Amerikaanse kunst, duurde het lang voordat haar oeuvre erkenning kreeg. Hoewel zij al vanaf 1945 solotentoonstellingen had, kreeg zij pas bekendheid in de jaren ‘70. Haar retrospectief in 1982 in het New Yorkse Museum of Modern Art is het eerste van een vrouwelijke kunstenaar in dat museum.
Daarna volgden al snel tientallen tentoonstellingen in onder andere de Frankfurter Kunstverein, het Centre Pompidou, het Whitney Museum of American Art en het Guggenheim Museum.

Haar werken zijn inmiddels opgenomen in collecties van talloze musea en particulieren over de hele wereld. Er worden voor deze tentoonstelling meerdere rondleidingen georganiseerd. Meer info hierover op de site van het Rijksmuseum. .

Er zijn zowel rondleidingen op de Open Tuinen Dagen op 15 en 16 juni. Als speciaal voor blinden en slechtzienden georganiseerd op 5 juni, 3 juli, 7 augustus, 4 september en 2 oktober van 15.00 tot 16.30 uur
Ook privérondleidingen zijn (wél 2 weken van te voren) te boeken zowel in het Nederlands, Engels, Nederlandse Gebarentaal en voor blinden en slechtzienden. Prijs: instap gratis maar privé-rondleiding €75

Omvangrijker is de ARTZUID rondleiding. Tijdens deze rondleiding bezoek je onder begeleiding van een gids eerst Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen en vervolgens de beeldententoonstelling van ARTZUID. 8 juni, 6 juli, 10 augustus, za 7 september om 13 uur. Alleen te boeken via ARTZUID. Hier is de prijs: €32,50 p.p.

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen is na Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017) en Eduardo Chillida (2018) de zevende in de reeks beeldententoonstellingen in de tuinen.


Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Easton Foundation in New York en samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van Centre Pompidou in Parijs.
FOTO: LOUISE BOURGEOIS IN HAAR BROOKLYN STUDIO BIJ HAAR SPINNENBEELD...
FOTO: PETER BELLAMY