• 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Hoe zal recht worden gedaan aan Julian Assange

  De vraag luidt hoe er recht zal worden gedaan aan Wikileaks-oprichter Julian Assange nu de Britse minister het Amerikaanse uitleveringsbevel voor Julian Assange heeft getekend. De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft daarvoor toestemming gegeven omdat Julian Assange in de VS onder meer wordt verdacht van spionage.Minister Sajid Javid zei tegen de BBC: “Hij zit terecht achter de tralies. Er ligt een Amerikaans uitleveringsverzoek dat vrijdag voor de rechter komt. Ik heb woensdag het uitleveringsbevel ondertekend.” Het is het nu aan een rechter om een besluit te nemen.

De Verenigde Staten beschuldigen Assange van samenzwering met de Amerikaanse oud-militair en klokkenluider Chelsea Manning ervan om illegaal toegang te hebben verkregen tot overheidscomputers. Volgens de Amerikaanse justitie heeft de Australiër de Amerikaanse spionagewet overtreden met de publicatie van staatsgeheime en vertrouwelijke informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

De Wikileaks-oprichter werd in april dit jaar aangehouden, nadat hij uit de ambassade van Ecuador in Londen was gezet, waar hij politiek asiel had aangevraagd om uitlevering aan Zweden te voorkomen waar hij wordt verdacht van seksueel misbruik. Volgens WikiLeaks is de gezondheid van Assange in de weken dat hij nu in de gevangenis zit verslechterd. Vorige maand werd de zitting vanwege zijn geszondheidsproblemen uitgesteld tot morgen.

Het besluit van minister Javid volgt op het nieuws van vorige week dat een poging om Assange aan Zweden uit te leveren niet doorging nadat een rechtbank in Uppsala zei dat hij niet aangehouden hoefde te worden.
Bepaalde media vinden de inspanningen van de V.S. om Assange voor spionage op te sluiten een ernstige bedreiging voor vrije media. Het is een moeilijk vraagstuk omdat volgens geheime diensten door Assanges activiteiten de veiligheid van hun medewerkers is geschaad. Zij werken aan de veiligheid van hun land maar Wikileaks heeft verborgen feiten naar buiten gebracht waardoor bepaalde overheden in sommige landen ernstig in verlegenheid werden gebracht.

Thomas Garner, een uitleveringsadvocaat bij Gherson Advocaten, zei dat Javid's certificering van het verzoek "een belangrijke maar louter procedurele stap" was om het uitleveringsproces te starten Hij verwacht dat het nog vele maanden zal duren voor na allerlei gerechtelijke procedures de feitelijke uitlevering plaats vindt.

De redactie van The Guardian is zeer paraat om de gang van zaken rond de rechtsgang van Julian Assange te blijven volgen en is een financiële actie gestart onder de lezers om te zorgen voor een obejectieve verslaggeving. Zij verwoorden dit als volgt:

...we hebben een kleine gunst te vragen. Meer mensen lezen en steunen onze onafhankelijke, onderzoeksrapportage dan ooit tevoren. En in tegenstelling tot veel nieuwsorganisaties hebben we gekozen voor een aanpak die ons in staat stelt om onze journalistiek toegankelijk te houden voor iedereen, ongeacht waar mensen ook maar wonen of wat ze zich kunnen veroorloven.
The Guardian is redactioneel onafhankelijk, wat betekent dat we onze eigen agenda bepalen. Onze journalistiek is vrij van commerciële vooroordelen en niet beïnvloed door miljardairs, politici of aandeelhouders. Niemand bewerkt onze redacteur. Niemand stuurt onze mening. Dit is belangrijk omdat het ons in staat stelt een stem te geven aan degenen die minder gehoord worden, de machtigen uit te dagen en hen ter verantwoording te roepen.

Het is wat ons anders maakt dan zoveel anderen in de media, in een tijd waarin feitelijke en eerlijke berichtgeving van cruciaal belang is.

Elke bijdrage die we ontvangen van lezers zoals u, groot of klein, gaat rechtstreeks naar de financiering van onze journalistiek. Deze steun stelt ons in staat om te blijven werken zoals we dat doen - maar we moeten het ieder jaar weer in stand houden en uitbouwen. Steun The Guardian vanaf slechts €1 - en het duurt maar een minuut. Dank u.

Onze redactie werkt niet commercieel maar met doorgeven van dit bericht willen we ons respect tonen voor het oprecht zoeken naar meer balans in een verstoorde chaos waarin het grote gelijk door zovelen wordt opgeeist en ieder antwoord tekort schiet.