• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Kogels verraad en brieven...

  Op 28 oktober 2019 opent in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting (NHM i.o.) de tentoonstelling Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een joodse familie, over een confronterende familiegeschiedenis die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot Nederland. In de tentoonstelling wordt voor het eerst in Nederland aandacht besteed aan de massamoord op ruim 1,5 miljoen Oost-Europese joden. De expositie is te zien tot en met 2 februari 2020. De tentoonstelling gaat over het bijzondere familieverhaal van de Amsterdamse filmmaker Willy Lindwer (1946), die bekend werd door zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten. Na de ontdekking van brieven van zijn opa Wolf en onthutsende vondsten bij de moordplek van zijn oma Ryfka in Oekraïne, besloot hij zijn familiegeschiedenis vast te leggen.

De ouders van Lindwer kwamen uit Galicië, een voormalige grensstreek tussen Polen en Oekraïne. In 1930 trokken zij, op de vlucht voor de slechte leefomstandigheden en het antisemitisme, naar Amsterdam, waar ze trouwden. In 1942 doken ze onder. Lindwers ouders en broer Jonas overleefden de oorlog, zijn opa Wolf overleed tijdens de onderduik aan een hartaanval. Een tante en een oom werden verraden en vermoord. Oma Ryfka en andere achtergebleven familieleden werden doodgeschoten aan de rand van een zelf gegraven massagraf in Oekraïne.

Willy, die na de oorlog werd geboren, kreeg de brieven van zijn grootvader, en een dagboek van een joodse overlevende die getuige was van het verraad van zijn oom en tante. Een rabbijn gaf hem voorwerpen die gevonden waren in het massagraf waar Ryfka vermoord werd. Persoonlijke eigendommen, maar ook kogelhulzen.

Lindwer is daarmee de schakel tussen drie verhaallijnen die West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Aan de hand van documenten, films, foto’s en objecten brengt het NHM i.o. deze verhalen samen. Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt op 27 oktober bij uitgeverij Prometheus Willy Lindwers' boek Wolf en Ryfka. Kroniek van een Joodse familie.

De tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum i.o. is te zien van 28 oktober 2019 t/m 2 februari 2020. Dit is de laatste tentoonstelling voordat de verbouwing van het Nationaal Holocaust Museum van start gaat.

OP DE FOTO UIT 1948 IS DE FAMILIE LINDWER TE ZIEN IN AMSTERDAM ... VLNR: JONAS (JOOP) , FRIEDA LINDWER-KERN, BERNARD (BERL NUCHIM) , LINDWER, WOLF (WILLY)...

FOTO BORIS KOWADLO © ERV EN BORIS KOWADLO / NEDERLANDS FOTOMUSEUM ROTTERDAM