• Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

 • Film Noir - The Dark Side of Hollywood

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Nederland herdenkt oorlogsdoden temidden Corona-controverse

  Hoe ervaren internationale media de Nederlandse Dodenherdenking? Stefan J. Bos observeerde de gebeurtenissen vanuit Budapest voor Worthy News Newspartner van De Couturekrant. Hij meldt: Nederland herdenkt oorlogsdoden temidden van Corona-controverse.

De Nederlandse koning legde dinsdag een krans bij een monument voor 's lands oorlogsslachtoffers te midden van nieuwe controverse over verminderde vrijheden in de liberale natie. Koning Willem-Alexander markeerde met zijn vrouw, Koningin Maxima, en een kleine groep hoogwaardigheidsbekleders en gasten de Nederlandse Dodenherdenking bij het nationale monument op de Dam in het centrum van Amsterdam.

In plaats van de gebruikelijke enorme menigte aanwezigen vond de ceremonie plaats op een vrijwel lege Dam. De herdenking, die live werd uitgezonden, werd voor het tweede achtereenvolgende jaar beperkt vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. De ceremonie, met onder meer twee minuten stilte, vond plaats voorafgaand aan de jaarlijkse Bevrijdingsdag op 5 mei, ter herdenking van het einde van de bezetting door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Nederlandse komiek André van Duin herinnerde eraan dat hij opgroeide te midden van de ruïnes in de gebombardeerde stad Rotterdam en dat zijn vader gedwongen werd in Duitsland te werken.

"We spraken thuis niet veel over de oorlog. Ik denk dat het pijnlijk was voor mijn vader. Later op de lagere school leerde ik over de honderdduizenden Nederlanders die zijn omgekomen," zei Van Duin. Hoewel hij al 30 jaar in Amsterdam woont was hij niet eerder bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam geweest.

"In plaats daarvan loop ik altijd naar het pleintje achter de Westerkerk. Daar ligt het Homomonument. Ook daar worden bloemen neergelegd en vele doden herdacht. Drie grote roze driehoeken op de grond vormen er het symbool van discriminatie en vernedering."

Hij zei dat Nederland in 1987 het eerste land was met een dergelijk Homomonument. Dat tekent onze vrijheid." De Nederlandse grondwet ademt vrijheid en tolerantie. Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wilt en zeggen wat je wilt. Je bent hier vrij."

Hij zei blij te zijn dat hij, ondanks de maatregelen tegen het coronavirus, in een vrij land kon leven waar hij niet gedwongen werd zijn toespraak in het Duits te houden.

Het leek een verholen verwijzing naar de controverse rond een poster van onder meer de nationalistische partij Forum voor Democratie met de tekst "Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid" en de jaren 1945-2020. Het laatste jaar is gemarkeerd met een doodskruis.

Daarin wordt verwezen naar beperkingen in verband met het coronavirus, zoals het hardhandig neerslaan van protesten, lockdowns en de eerste nachtelijke avondklok in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Bovendien wordt er steeds meer druk uitgeoefend op de mensen om een COVID-19-vaccin te krijgen, ondanks de bezorgdheid over mogelijke bijwerkingen.

Maar critici, waaronder het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi), veroordeelden de poster als het bagatelliseren van de Holocaust en de oorlog.

De betrokkenen hebben deze beschuldigingen ontkend.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag een toespraak gehouden via een live videoverbinding vanuit Berlijn alvorens met studenten te discussiëren over het thema vrijheid.

ANDRÉ VAN DUIN: DE NEDERLANDSE GRONDWET ADEMT VRIJHEID EN TOLERANTIE. JE KUNT HIER OVER HET ALEGEMEEN DOEN EN LATEN WAT JE WILT EN ZEGGEN WAT JE WILT. JE BENT HIER VRIJ ...