• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Nederlandse Theaters vieren Keti Koti

  De voorstelingen in theaters over het koloniale en slavernijverleden maken iedereen die hier kennis van neemt bewust van wat er vroeger gebeurd is. We nemen graag aan dat het allemaal gebeurtenissen zijn die plaats hebben gevonden in het verleden maar dat neemt niet weg dat ze nooit mogen worden vergeten.

Pijn en narigheid van voorouders kunnen meer of minder hun sporen nalaten bij de later geboren nazaten in de vorm van gevoelens van onvolledig zijn. Maar het weten hoe groot de Nederlandse Theaters vieren Keti Koti offers waren die vroeger ongewild zijn gebracht kan het respect voor de voorgaande generaties aanzienlijk vergroten. Hanneke Felten van Movisie vindt dat een Keti Koti theaterstuk een belangrijke bijdrage levert aan het vergroten van kennis over het slavernij- en koloniaal verleden. Maar ook dat het een bijdrage levert aan het verminderen van vooroordelen en discriminatie jegens zwarte en bruine mensen in het heden.

Zij zegt: 'Verhalen van mensen die ooit tot slaaf gemaakt werden zijn cruciaal in de educatie.' En zij vindt ook dat de rol van het verzet van mensen tegen dat lot meer benoemd moet worden. Mensen die zelf nog van alles meegemaakt hebben er over laten spreken maakt dat alles veel dichterbij komt voor de jongeren van nu."

Je zou als jongere nazaat van die tot slaaf gemaakte generatie ook automatisch de grote kracht moeten hebben kunnen herkennen die ze jou als hun nazaat hebben doorgegeven.

Maar in ieders leven duiken hindernissen op. En mensen van kleur lopen vaker tegen vooroordelen en discriminatie op in onze maatschappij dan anderen zonder dat dit direct openlijk wordt toegegeven.

Het zijn geforceerde vooroordelen want kinderen met verschillende huidskleur die met elkaar spelen hebben er geen last van tot ze thuis of op straat misplaatste opmerkingen over 'verschillen' horen.

Hanneke Felten van Movisie heeft stapels sociaalwetenschappelijke literatuur bestudeerd over vooroordelen, stereotypen en discriminatie waaruit blijkt dat kunst waarin verhalen verteld worden (zoals theater maar ook bijvoorbeeld film en literatuur), juist bij uitstek een geschikt middel zijn om vooroordelen te verminderen.

"Dat komt omdat theater mensen de mogelijkheid geeft om zich in te leven in mensen die ‘anders’ zijn dan jijzelf; ‘dat ‘anders’ wordt door de verhalen eigenlijk niet meer zo ‘anders’.

Zij zegt dat dit vooral geldt voor mensen die al enigszins openstaan voor dit thema. "Het zou mooi zijn als er in de toekomst ook gekeken kan worden hoe dit thema minder vrijblijvend kan worden behandeld, zodat ook mensen die er minder voor openstaan educatie krijgen over het slavernij- en koloniaal verleden."

Misschien zijn daarvoor meer mogelijkheden als het indertijd reeds in de Amsterdamse gemeenteraad toegezegde Anti-Slavernijmuseum de hoofdstad verrijken zal.