• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Minder moorden op journalisten in 2021

  PARIJS - 6 januari 2022 - Volgens gegevens van de UNESCO zijn er in 2021 wereldwijd vijfenvijftig journalisten en medewerkers van de media gedood. Dit is het laagste jaarlijkse dodental in meer dan tien jaar. Er is echter nog wel steeds sprake van een wijdverbreide vrijstelling van straffen voor deze misdaden en journalisten worden nog steeds geconfronteerd met een enorm aantal risico's.

"Opnieuw betaalden in 2021 veel te veel journalisten de ultieme prijs om de waarheid aan het licht te brengen," zei directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO. "Op dit moment heeft de wereld meer dan ooit behoefte aan onafhankelijke, feitelijke informatie. We moeten meer doen om ervoor te zorgen dat zij die zich onvermoeibaar inzetten om deze informatie te verstrekken, dit zonder angst kunnen doen."

Het UNESCO Waarnemingscentrum voor Vermoorde Journalisten verzamelde in 2021 vijfenvijftig moorden op journalisten. Tweederde daarvan vond plaats in landen die geen gewapend conflict kennen, waaruit blijkt dat journalisten nog steeds risico's lopen bij hun dagelijkse verslaggeving om misstanden aan de kaak te stellen. Dit betekent een volledige ommekeer ten opzichte van de situatie van slechts enkele jaren geleden, in 2013, toen tweederde van de moorden plaatsvond in landen in conflict.

De meeste doden in 2021 vielen in slechts twee regio's - Azië en de Stille Oceaan, met 23 moorden, en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met 14.

Hoewel het aantal moorden op journalisten dus wel het laagste is in meer dan tien jaar, blijft de straffeloosheid voor deze misdaden alarmerend wijdverbreid: Uit de gegevens van UNESCO blijkt dat 87% van alle moorden op journalisten sinds 2006 nog steeds niet is opgelost.

Journalisten over de hele wereld hebben ook nog steeds te maken met hoge percentages gevangenneming, fysieke aanvallen, intimidatie en pesterijen, ook bij het verslaan van protesten.

Vooral vrouwelijke journalisten worden online op schokkende wijze lastiggevallen - uit een rapport dat UNESCO in april uitbracht, bleek dat bijna driekwart van de ondervraagde vrouwelijke journalisten te maken had gehad met onlinegeweld in verband met hun werk.

UNESCO is de organisatie van de Verenigde Naties met een wereldwijd mandaat om de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van journalisten wereldwijd te waarborgen en coördineert het VN-actieplan dat in 2022 10 jaar bestaat en pleit voor de veiligheid van journalisten en de problematiek van straffeloosheid aan de kaak stelt.

De organisatie veroordeelt systematisch elke moord op een journalist en roept de autoriteiten op een volledig onderzoek in te stellen, biedt opleiding aan journalisten en juridische medewerkers, werkt samen met regeringen om een ondersteunend beleid en ondersteunende wetten te ontwikkelen,en zorgt voor wereldwijde bewustwording door middel van evenementen zoals de Werelddag voor de persvrijheid, die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd.