Paus annuleert ontmoeting met Russische patriarch
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 23 APRIL 2022 - VATICAAN CITY - Paus Franciscus heeft een topontmoeting met de leider van Ruslands Orthodoxe Kerk afgezegd te midden van diplomatiek getouwtrek over de Russische invasie in Oekraïne, zo vernam zaterdag Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant.
De ontmoeting tussen de paus en de Russisch-orthodoxe patriarch Krill zou plaatsvinden in Jeruzalem, Israël, op 12 juni tijdens de reis van de paus naar buurland Libanon. "Ik betreur het dat het Vaticaan een tweede ontmoeting met patriarch Kirill heeft moeten annuleren," liet paus Franciscus weten in het interview dat werd gepubliceerd in de Argentijnse krant La Nacion (The Nation). Paus Franciscus zei dat zijn relatie met Kirill "zeer goed" is, maar "voor onze diplomatie was het een uitgemaaktezaak dat een ontmoeting tussen ons tweeën op dit moment de nodige verwarring zou kunnen veroorzaken."
Hij ontmoette patriarch Kirill op de luchthaven van Havana op 12 februari 2016, tijdens de eerste topontmoeting tussen een paus en een patriarch van Moskou. De Russisch-orthodoxe kerk is een autocefale oosters-orthodoxe kerk met naar schatting 150 miljoen leden, meer dan de helft van de orthodoxe christenen in de wereld. Paus Franciscus heeft sinds zijn verkiezing in 2013 geprobeerd de katholiek-orthodoxe betrekkingen te versterken, aldus het Katholiek Persbureau.
Ioann Burdin, pastoor in een klein dorp in Centraal-Rusland, begon zijn eerste preek sinds het uitbreken van de oorlog met de belofte te bidden voor de mensen in Oekraïne en een einde te maken aan hun lijden. Maar de paus suggereerde dat deze bemoeienissen belemmerd worden doordat de Russisch-orthodoxe kerk de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne steunt.
Ioann Burdin, pastoor in een dorp in Centraal-Rusland, werd zelfs verboden de mis op te dragen nadat hij tijdens een preek had gebeden voor een "einde aan het lijden van de mensen in Oekraïne".
In het interview met La Nacion verdedigde de paus ook zijn beslissing om Poetin of Rusland niet bij naam te noemen tijdens zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne. Paus Franciscus ontving de nodige kritiek omdat hij Rusland of Poetin niet bij naam noemde in zijn toespraken sinds de invasie. "Een paus zal nooit een staatshoofd bij naam vermelden, en nog minder een land, dat zich boven zijn staatshoofd verheft," reageerde hij.
Zijn uitspraken werden gehoord tijdens diplomatieke stappen van het Vaticaan om de oorlog te beëindigen, bevestigden verschillende bronnen aan Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant . La Nacion citeerde twee kardinalen die aangaven dat "een groot deel van de oorlog begin mei voorbij kan zijn", hoewel de Britse premier Boris Johnson opmerkte dat de oorlog tot eind 2023 zou kunnen duren.
In het eerder genoemde interview bevestigde de paus dat hij deze nooit eerder voorgekomen stap had genomen om persoonlijk de Russische ambassade in Rome te bezoeken, waarvoor hij een korte rit in een kleine witte auto maakte. "Ik wilde niet dat iemand mij daarbij zou begeleiden. Ik was daar helemaal zelf verantwoordelijk voor. Ik besloot tijdens een avondwake om de situatie in Oekraïne te gaan bespreken", zei hij tegen de krant.
Franciscus had een Oekraïense Grieks-katholieke topleider verzekerd dat hij "alles wat ik kan" zou doen het land te helpen. Gewoonlijk ontvangen pausen ambassadeurs en staatshoofden in het Vaticaan, en volgens het diplomatieke protocol zou de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur hebben moeten ontbieden.
Franciscus is het staatshoofd van het Vaticaan, en het feit dat hij de ommuurde stadstaat verliet en een korte afstand naar de Russische ambassade aflegde, wordt gezien als een blijk van zijn woede over de invasie van Moskou. Vaticaanse functionarissen vertelden dat zij geen vergelijkbaar pauselijk initiatief uit het verleden kenden.
Hij heeft er ook een punt van gemaakt om hoogstpersoonlijk op te roepen tot beëindiging van Europa's grootste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog. Zijn reis van 25 februari naar de ambassade was bedoeld om "de regering erop te wijzen dat zij de oorlog op het eerstvolgende moment zou kunnen beëindigen.
"... Om eerlijk te zijn, zou ik graag iets doen zodat er niet nog meer doden vallen in Oekraïne. Niet één meer. En ik ben bereid alles te doen om dat te bereiken," voegde Franciscus hieraan toe.