• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Westfries Museum toont Hoge Luchten

  HOORN - De tentoonstelling Hoge Luchten toont 40 onbekende parels uit de collectie van het Rijksmuseum, verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van het Westfries Museum. Schilderijen over lucht boven én in steden met als thema ‘Stadslucht maakt vrij’. De tentoonstelling Hoge Luchten is de derde in de vierdelige tentoonstellingenreeks ‘Schatten uit het Rijks’, en is in het Westfries Museum in Hoorn te zien tot en met 27 november. 

Met trots presenteert het Westfries Museum prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters uit de depots van het Rijksmuseum. Bewonder indrukwekkende wolkenluchten, zoals van de 17e-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, van Jacob Maris en Cornelis Springer, meester-schilder uit de Romantiek.

Bekende en minder bekende schilders, zoals Johan Barthold Jongkind, Isaac Ouwater en Frans de Hulst, zijn uit de depots van het Rijksmuseum gehaald en vormen samen een zeer bezienswaardig en indrukwekkend geheel. Aangevuld met werken uit het Westfries Museum zelf, die samen een periode van drie eeuwen bestrijken: van wolkenluchten boven het Westfriese land tot de oude stadspoorten van Hoorn.

Hoge Luchten is deel drie van vier tentoonstellingen met schatten uit het Rijksmuseum rond de elementen aarde, water, lucht en vuur. Een reis door vier eeuwen Nederlandse schilderkunst op zoek naar de identiteit van Nederland. Na Lage Landen en Koele Wateren staat ditmaal de lucht boven de stad centraal met daarbij de vraag ‘Maakt stadslucht nog steeds vrij’?

Naast wolkenluchten zijn ook gebouwen te zien die bijdroegen aan het gevoel van vrijheid: stadspoorten en stadswallen die bescherming boden en de grens markeerden van stedelijk gebied met eigen regels, rechten en rechtspraak. Stadhuizen waar men streed en waakte voor politieke en bestuurlijke vrijheid. En religieuze gebouwen die getuigden van vrijheid van geloof. Maar die vrijheid gold zeker niet voor iedereen…

Wie met deze ogen naar de tentoonstelling kijkt, ontdekt een extra laag die een beeld geeft van de Nederlandse identiteit.
Het Westfries Museum mag door de unieke samenwerking met het Rijksmuseum opnieuw een bijzondere collectie schilderijen uit het Rijksmuseum in Hoorn laten zien. Daarnaast zijn twee tijdelijke exposities samengesteld met werken uit de eigen collectie: Westfriese Hoge Luchten , waarin jagende wolken boven het Westfriese landschap een hoofdrol spelen, en Stadspoorten van Hoorn .

Ook Hoorn kende vele stadspoorten die zijn vastgelegd in schilderijen, prenten en tekeningen. Al zijn veel van de poorten inmiddels verdwenen, de beeltenissen vertellen het verhaal van de geschiedenis van de stad en laten deze herleven.

Daarnaast presenteert het museum met gepaste trots Gezicht op Hoorn (1712, gouache op paneel), een stadsgezicht van Caspar van Wittel (1656-1736) dat recent is verworven. Onder de naam Gaspare Vanvitelli ontwikkelde hij zich in Italië tot een wereldberoemd schilder van de zogenaamde veduta : het panoramische stadsgezicht.

Zoals altijd koppelt het Westfries Museum het heden graag aan het verleden. Hedendaags kunstenaarsduo Martin & Inge Riebeek, bekend van een reeks videoportretten met de naam The Essential, brengt in korte videoportretten inwoners van Hoorn in beeld onder de noemer Stadslucht Maakt Vrij . Daarin stellen zij de Hoornse bewoners de vraag: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’.

Het heeft hoe dan ook spontane en indringende portretten opgeleverd, die samen een beeld van de stad Hoorn en haar bewoners geven. Tijdens Hoge Luchten vinden in het Westfries Museum doordeweeks elk uur diverse laagdrempelige publieksactiviteiten plaats.

Ook is er een gratis audiotour beschikbaar. Deze audiotour met beeldbeschrijvingen en interactieve kindertour is inbegrepen bij het ticket.