• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Boeken die onze harten verwarmen

  Soms verslinden andere mensen je energie. Ongewild doorgaans maar het lukt ze gewoon niet rekening te houden met jouw belangen. Ze hebben heel veel ruimte nodig en je begrijpt het. Misschien wil je ze in  bescherming nemen maar dat is feitelijk te veel voor je. Of je hoort ze aan maar luistert niet echt. Hoe dan ook; ze blijven verontwaardigd - los van jouw reactie- of twijfelen of vragen advies waarna je later merkt dat ze zich daar helemaal niet aan houden. Wat moet je doen? Of liever: wat kan je doen?

Er zijn boeken voor die je op ideeën kunnen brengen om deze 'aanvallen' effectief af te ketsen of te overleven. Er is momenteel een trend onder moderne auteurs die alert zijn op de prestatie-show die mensen onder druk zet om de meest gekke dingen te doen om maar door onszelf of door anderen of door een groep geaccepteerd te worden. Deze auteurs maken boeken die tegengas geven.

Het gevoel van mensen dat ze altijd tekort schieten ontstaat vooral door het simplistisch gejubel in tijdschriften, de socials etc. over het totaal vertekende opgedrongen perfektheid-ideaal. Als je niet bijna of geheel perfekt bent zwaait er wat want dan word je van alles aangeraden waar je toch ook niet aan kan of wilt voldoen. Moderne schrijvers hebben die truckendoos voor ons bekeken en schrijven heerlijke boeken waarin ze bijvoorbeeld uitleggen waarom het prima is dat je wel fouten maakt.

Laten we eens een paar boeken bekijken. Het boek How to fail is een boek voor iedereen die ooit gefaald heeft (voor ons allemaal dus.) How to fail is geïnspireerd op Elizabeth Days zeer succesvolle podcast over het maken van fouten, wat je ervan kunt leren en hoe je het in de toekomst beter zou kunnen doen.

Day beschrijft wat zij in de verschillende stadia van haar leven van tegenslagen leerde: van gepest worden op het schoolplein, zakken voor je rijexamen, relaties die mislopen en single-zijn, kinderloosheid en verwaterde vriendschappen. Door haar eigen verhaal weeft zij de verhalen van beroemdheden zoals Lily Allen, Tara Westover, David Nicholls en Sebastian Faulks, die zij voor haar podcast interviewde.
Het boek is vertaald door Eefje Bosch en uitgekomen bij Ambo/Anthos Uitgevers.

Een ander prima boek is Hoe overleef ik moeilijke mensen? Een fijne handleiding want daarin introduceert psychotherapeut Jörg Berger beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Hij neemt ze allemaal heerlijk onder de loep: de grensoverschrijders, praatjesmakers, dominante mensen, negatievelingen, wraakzuchtigen, vermijders en energieverslinders. Het boek is niet vermoeiend veroordelend geschreven maar adviseert op aangename wijze soepel maar wel heel realistisch hoe je een hele boel nare denkbagage kan kwijt raken door bepaald gedrag van anderen jegens jou bij te sturen.

Hij toont aan de hand van gesprekken zoals wij die allemaal in het dagelijks leven tegenkomen bijvoorbeeld dat je niet altijd alles hoeft uit te vechten maar soms je trots beter kunt inslikken in plaats van je helemaal tot het uiterste in te zetten in een nodeloze strijd. Hij geeft heel veel voorbeelden hoe je bepaalde situaities kunt omzeilen in plaats van de rol als helper of redder op je te moeten nemen.

Heel leerzaam en op een losse/scherpzinnige manier geschreven is ook het interessante boek Je bent al genoeg. Daarin onderzoekt psycholoog Thijs Launspach waar we onszelf zijn kwijtgeraakt en hoe we onszelf weer terugvinden. En elkaar.

Hij zegt: Er is iets geks aan de hand: we hebben het beter dan ooit, maar waren nog nooit zo ongelukkig. De wereld waarin we leven lijkt maakbaar te zijn. Er wordt perfectie van ons verlangd, of we vragen dat van onszelf. Maar hoe vaak je ook mediteert of in een ijsbad zit: je lijkt het nooit goed genoeg te doen.

Hij zegt ook: Vertrouw op je gezond verstand ook al vertellen mensen die heel charismatisch of overtuigend zijn dat je je niet slecht mag voelen want het zou heel gewoon zijn dat je je altijd goed voelt. Dat zijn beweringen uit een valse droomwereld. In het echte leven voelen mensen zich soms een korte en soms ook lange tijd min of meer uit hun doen.

Hij noemt verbinding hét tegengif voor de vervreemding die we allemaal soms voelen in deze gestoorde tijd. Verbinding met anderen, en vooral - of bovenal- verbinding met onszelf. Dat vraagt om een menselijke houding.

Het is de weg uit de ratrace: op jezelf leren vertrouwen. Je hóeft geen superheld te zijn. Alles wat je nodig hebt, zit al in je.

Het boek Je bent al genoeg geschreven door Thijs Launspach. Uitgeverij Het Specvtrum/Unieboek BV