• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Oprichter Open Doors overleden op 94-jarige leeftijd

   WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT /JOHAN TH. BOS - 28 september 2022 - AMSTERDAM/BUDAPEST - De Nederlander Anne Van der Bijl, ook bekend als "broeder Andrew" die de christelijke liefdadigheidsinstelling Open Doors oprichtte en daarmee de stem werd van monddood gemaakte vervolgde christenen, is overleden, bevestigde zijn organisatie woensdag. Hij overleed op 94-jarige leeftijd in de stad Harderwijk. "We delen nu met gemengde gevoelens zijn grootste reis tot nu toe. Broeder Andrew is naar huis gegaan om bij de God te zijn die hij zijn leven lang heeft gediend," zei David Curry, de CEO en president van Open Doors USA. "Gedurende meer dan 60 jaar heeft de oprichter van Open Doors, als broeder  Andrew, meer dan 125 landen bezocht in dienst van de kerk wereldwijd."

Curry vertelde Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant dat Van der Bijl helemaal niet van plan was een organisatie te beginnen. Zijn oorspronkelijke bedoeling was alleen maar om een bijbel en koffer met christelijke literatuur weg te geven." Maar, voegde hij er aan toe, "God gaf Andrew een missie die groter was dan het leven. Terwijl hij bad voor een communistische jeugdbijeenkomst in Polen in 1955, liet Andrew al het andere in de steek voor een woord van God in [bijbelvers] Openbaring 3:2: " Maak sterk wat overblijft en op het punt staat te sterven." En toen begon hij Open Doors."

Kort voor zijn dood vertelde Van der Bijl aan partner-journalist Johan Th. Bos dat hij zich nooit heeft geïnteresseerd voor het oprichten van een organisatie. " In feite ben ik gewoon een vrijwilliger", zei hij. Tot het einde van zijn leven wilde Van der Bijl,die de bestseller "Gods smokkelaar" schreef, op een persoonlijke manier christenen bereiken. "Ik heb van Open Doors nooit een familiebedrijf willen maken," zei hij. "Geen van zijn kinderen is ook werkzaam bij Open Doors, hoewel ze wel betrokken zijn bij ander christelijk werk," vertelde Johan Th. Bos, sinds jaar en dag bevriend met Van der Bijl. Bos was tevens de voormalige persvoorlichter van Open Doors in Nederland, dat toen Kruistochten heette en in 1955 door Van der Bijl is opgericht.

Vanaf het begin was de focus gericht op ondersteuning van de ondergrondse kerk", aldus Bos, die betrokken was bij het smokkelen van bijbels en zelfs een hele drukpers naar de toenmalige Sovjet-Unie en satellietlanden. Anne Van der Bijl werd in 1928 geboren in het Nederlandse dorp Sint Pancras. Hij groeide op onder de nazi-bezetting en ging na de Tweede Wereldoorlog in militaire dienst en werd uitgezonden naar het roerige Nederlands-Indië, nu Indonesië. Hij keerde in 1949 terug met een door kogels verbrijzelde enkel en had "geen idee wat hij met zijn leven aanmoest", herinneren zijn vrienden zich.

Maar na een opleiding tot zendeling in Schotland en een bezoek aan het toenmalige communistische Polen besefte hij dat de christenen in de Sovjet-satellietstaten zich geïsoleerd voelden achter het IJzeren Gordijn en "wanhopig op zoek waren naar bijbels".
Van der Bijl beloofde hun terug te keren met bijbels en legde daarmee de basis voor wat uiteindelijk Open Doors zou worden met 1400 medewerkers in circa zestig landen.

De organisatie die Van der Bijl achterliet werd beroemd om haar steun aan christenen in problematische landen en om haar diepgaande onderzoek. De jaarlijkse World Watch List van 50 landen waar christenen het meest vervolgd worden, is een document dat regeringen, media en andere besluitvormers ter harte nemen.

In de beginjaren in 1957 reed "Gods Smokkelaar" in een kleine blauwe Volkswagen met bijbels naar voormalig Joegoslavië en andere landen in Oost-Europa. Die auto vormde aanvankelijk het logo van Open Doors. In 1967 verscheen de beroemde autobiografie van Van der Bijl over zijn reizen in die jaren. Toch werd het boek nooit gepubliceerd in het Nederlands, de taal van zijn geboorteland.

"Ik hoef niet op een voetstuk geplaatst te worden; ik ben maar een gewone man," zei hij daarover. Andere boeken van hem waren "De ethiek van het smokkelen", "De roeping" en "Geheime gelovigen". Van de eerste zestien titels die hij schreef werden meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht in ongeveer 35 talen, volgens schattingen van Open Doors.

Uiteindelijk werden miljoenen bijbels en andere christelijke literatuur door Van der Bijl en zijn organisatie naar autocratische landen gesmokkeld. De smokkel van bijbels bereikte een hoogtepunt in juni 1981 toen een team van twintig man erin slaagde een schip met een miljoen bijbels aan boord te krijgen nabij de door de communisten bestuurde Chinese kust. Aan wal stond een groep Chinese christenen klaar om de boeken verder in het land te verspreiden. "Elke deur staat altijd open om bij Christus binnen te komen, als je maar bereid bent binnen te gaan en je je geen zorgen maakt of je wel terugkomt," zei Van der Bijl volgens Bos.

Hij zette zich ook in voor christenen die tijdens de Koude Oorlog vanwege hun geloof in de gevangenis zaten. In een meer controversiële zet breidde Van der Bijl later zijn aandacht uit naar de islamitische wereld, waar hij leiders van terreurgroepen ontmoette. Van der Bijl zei dat de snelle opkomst van de islam "de grootste bedreiging zou vormen voor de christelijke kerk wereldwijd". Hij reisde veel door het Midden-Oosten en Azië. Hij bezocht regelmatig Pakistan, waar veel christenen worden vervolgd. Verschillende gelovigen zijn gedood vanwege hun christelijk geloof, vaak op grond van valse beschuldigingen van "godslastering tegen de islam", aldus Open Doors.

Van der Bijl verdedigde vaak zijn besluit om te praten met leiders van islamitische terreurgroepen zoals de Taliban, Hamas en Hezbollah door te verklaren dat hij met hen het evangelie wilde delen. Hij sprak ook over zijn geloof met de toenmalige Palestijnse leider Yasser Arafat.

Te midden van toenemend islamitisch geweld tegen christenen in het Midden-Oosten, de Perzische Golf, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië benadrukte hij dat het van cruciaal belang is géén wraak te nemen. "Als we een vijandig beeld hebben van een politieke of religieuze groep of een natie, kan de liefde van God ons niet bereiken om er iets aan te doen," betoogde hij.

In de jaren negentig ontving hij een koninklijke onderscheiding en de Religious Liberty Award van de World Evangelical Alliance voor "zijn inzet voor de vervolgde kerken en zijn passie voor het verspreiden van het evangelie." Wel zei hij destijds dat hij er het meest trots op was dat hij de titel "Bloedbroeder" kreeg van een stam van Apache-indianen, een groep cultureel verwante inheemse Amerikaanse stammen in de jaren tachtig. Als onderdeel van de stammenceremonie gaven de Indianen hem een naam die betekent: "hij doorbreekt barrières".

Broeder Andrew, of Anne Van der Bijl, was bijna 60 jaar getrouwd met Corry Van der Bijl, die zich op de achtergrond hield terwijl ze hem ondersteunde. Zij is in 2018 overleden. Anne en Corry van der Bijl hadden vijf kinderen en elf kleinkinderen. "Vandaag missen we vooral onze broer, Anne (Andrew) van der Bijl. Maar we zijn ook dankbaar, en hebben het gevoel dat de missie die God aan Andrew gaf nog maar net begonnen is," zei Open Doors' Curry.

"We zijn zo dankbaar voor het leven van Andrew en voor de visie waarmee broeder Andrew ons 67 jaar lang heeft geleid." Hij zei dat Open Doors de speciale website BrotherAndrewLegacy.org heeft opgezet waar gelovigen kunnen " meedelen hoe Anne van der Bijl hun leven heeft veranderd ".

En nu gaan we verder. Want zoals broeder Andrew het ooit zei: Er is nog meer werk te doen", voegde Curry eraan toe.

BROEDER ANDREW - ANNE VAN DER BIJL- DE WERELDBEROEMDE BIJBELSMOKKELAAR WERD 94 JAAR ...