• Koos Van der Wal: de Friese hoedenontwerper

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Chopard presenteert Red Carpet Collectie 2023

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Del Ferro: Nederland kan jaarlijks 11 miljoen euro besparen

  AMSTERDAM - 17 oktober 2022 – Nederland kan jaarlijks 11 miljoen euro besparen op logopedie voor stotteraars omdat dit nauwelijks resultaat heeft. En is dat zó belangrijk? Ja. Dat betekent heel veel voor mensen - en dat zijn er ook veel - die stotteren.
Uit onderzoek van het Del Ferro Instituut blijkt namelijk hoe ‘zinloze behandelingen’, pesten en mishandeling van stotteraars zelfs tot zelfmoordpogingen kunnen leiden. Dat vertelt Stijn Raijmakers in zijn boek ‘Alleen rust kan je redden’, dat hij zaterdag 22 oktober op Wereldstotterdag presenteert.

Nederland telt ruim 170.000 stotteraars, zo’n 1 procent van de bevolking. De meeste van hen volgen logopedie, aangezien dat uit de basisverzekering wordt vergoed. Veel stotteraars krijgen daar te horen dat ze het moeten leren accepteren. Zo ook Stijn Raijmakers. Hij stotterde vanaf het moment dat hij begon te praten en werd hierdoor vanaf zijn zevende op de basisschool gepest en in elkaar geslagen. Tien jaar lang volgde hij logopedie, zonder dat er verbetering in kwam.

,,Ik kon nog steeds geen twee woorden zeggen zonder te stotteren. Ze zeiden letterlijk: je komt er niet van af, leer er maar mee leven”, stelt hij. Dat zijn van die vreselijke mededelingen die zogenaamd goed opgeleide huppelepups je overal kunnen vertellen. ( Zo van: 'Hou jij je pen op de foute manier vast... Jij hebt vast en zeker een storing in 'je bewegingsapparaat'waar jij 'aan' behandeld moet worden. Ja... Het wordt bovndien vergoed... Stijn Raijmakers kwam ten einde raad op zijn dertiende bij het Del Ferro Instituut terecht. Dat is vernoemd naar de Amerikaanse operazanger Len Del Ferro, die in 1978 een methode ontwikkelde om van het stotteren af te komen. Door een specifieke training van de middenrifspier, die bij stotteraars ongecontroleerde bewegingen maakt, spreken cursisten vanaf dag één zonder te stotteren. Vanaf dag één!

Daardoor verdwijnt hun spreekangst en neemt het zelfvertrouwen toe. Ook Stijn stopte na zijn eerste cursusdag met stotteren en heeft dat daarna nauwelijks meer gedaan. ,,Na tien jaar nutteloze logopedie heb ik toen voor het eerst in mijn leven een vloeiende zin uitgesproken. Mijn ouders schoten vol tranen en ik ook”, zegt hij.

Deze wetenschappelijk beproefde methode heeft de afgelopen veertig jaar duizenden mensen van het stotteren afgeholpen, maar wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het Del Ferro Instituut doet al sinds 2008 onderzoek onder zijn cursisten. Van de 452 stotteraars die zich in de periode 2020-2022 meldden, volgde ruim 92 procent eerst therapie bij een logopedist, gemiddeld 2,9 jaar lang. Van hen gaf 95 procent aan dat dit geen tot weinig resultaat had.

Na het volgen van de Del Ferro-methode gaven negen op de tien cursisten aan weer vloeiend te kunnen spreken en hadden zes op de tien meer zelfvertrouwen gekregen. Ook is gekeken naar de effectiviteit op de langere termijn. De ondervraagden gaven zeven maanden na afloop van de therapie aan, zeer tevreden te zijn met het spreken en waardeerden hun huidige manier van spreken met een 8,4.
In het onderzoek is ook berekend wat dit betekent voor de zorgkosten in Nederland. Stotteraars volgen gemiddeld een uur logopedie per week voor een tarief van 72 euro, wat per cliënt neerkomt op 8352 euro per jaar. Dat kost jaarlijks 14,5 miljoen euro.

De Del Ferro-methode kost inclusief training en nazorg 2149 euro per cliënt, wat op een totaalbedrag van 3,7 miljoen per jaar uitkomt.
Naast meer resultaat zou deze behandeling voor stotteraars dus een jaarlijkse besparing van 10,8 miljoen euro opleveren. ,,Het is mijn missie dat iedereen weet dat er een mogelijkheid is om volledig van het stotteren af te kunnen komen, in plaats van het te accepteren”, zegt directeur Ingrid Del Ferro van het instituut. Zij gaat het onderzoek aanbieden aan Zorginstituut Nederland. Dat bepaalt wat er wel en niet vergoed wordt uit de basisverzekering.

In zijn boek beschrijft Stijn Raijmakers zijn ervaringen tijdens zijn schooljaren, die een hel waren. Op latere leeftijd kreeg hij flashbacks en herleefde hij die periode. ,,Ik raakte toen in een depressie en heb een zelfmoordpoging gedaan”, vertelt hij.

,,Na een zwaar hersteltraject is toen ook het idee voor dit boek ontstaan. Ik wil hiermee anderen laten weten dat er wel een oplossing bestaat.” De titel ‘Alleen rust kan je redden’, verwijst naar een uitspraak die zijn oma altijd deed toen hij jong was. ,,Daarom heb ik deze zin na het overlijden van mijn oma en opa laten tatoeëren op mijn arm, waar het litteken zit van de zelfmoordpoging”, zegt hij.