Mode als cover

 

altJe komt ze gelukkig nog wel eens tegen. Het is een statement op zichzelf als iemand durft te zeggen : "Het maakt niet uit wat ik aantrek als mijn kleren maar prettig zitten." Je hoort het niet vaak maar deze week zei een computerman tegen mij:"Ik vind mensen die aan mode meedoen van die meelopers. Ik trek iets aan waarin ik me simpelweg goed voel. Meer niet. Laatst kocht ik toevallig een broek van Levi's omdat die mij exact paste. En opeens ... was ik het middelpunt van belangstelling op de zaak. Hij draagt een Levi's..."

Het klinkt alsof zo iemand meer voor de inhoud gaat dan voor de verpakking. Alsof het beeld wat wij van onszelf en anderen hebben nu eindelijk eens in de juiste verhoudingen wordt bijgesteld. Uiterlijke presentatie moet in feite ook niet meer waarde krijgen dan hoe iemand innerlijk is. Aan de andere kant is uiterlijke presentatie ook een vorm van communicatie. Je spreekt iets uit zonder het te zeggen.  

Hoe kan je iemand beter begrijpen dan door te zien wat diegene laat zien of juist weglaat qua uiterlijke presentatie?

Als vrouwen bijvoorbeeld hele grappige kunstzinnige kleren aantrekken en enorme hoeden opzetten zorgt het toch meteen voor een feestelijk gevoel. In zulke kleren lopen ze misschien alleen ook maar tijdens een party. Komen ze na het feestje thuis dan schieten ze weer gelukzalig hun achter-de-coulissen-joggingkleren aan.

Je ziet dat kleedfestijn vaak in modeprogramma's en vrouwenbladen waar bekende types zich dan eens over de top voor uitdossen. En er verschijnen dan onvermijdelijk van die strenge modegoeroe's die hun verheerlijkend of vernietigend oordeel over de outfit van de dames durven uit te spreken.

Soms hebben ze wel eens even gelijk maar vaak is niemand het met hun eens. Dat geeft heerlijke leesstof.

"Waren de laarzen van mevrouw Dinges echt afgetrapt? Niets op te zien van de foto. En die actrice die er "te gewoontjes "uitziet is juist een topper. Waarom wordt haar vriendje met dat schaapachtige lachje trouwens zo opgehemeld?" Soms zou de modegoeroe zelf overigens ook best eens een metamorfose kunnen gebruiken.

Het is natuurlijk een spelletje maar sommige mensen nemen het allemaal te serieus. Mode is maar een cover net als van een boek of magazine. Maar dat plaatje geeft natuurlijk wel een snelle herkenning. Maar dan... maar dan... Is de inhoud vervolgens als verwacht? Mee- of tegenvallen? Het kan heel leuk worden maar je moet het cover nooit bij voorbaat overschatten.