Vier kritische journalisten opgepakt in Turkije

  Turkije heeft, voor zover bekend, minstens vier journalisten opgepakt die zich op sociale media kritisch hadden uitgelaten over het recente militaire ingrijpen in Syrië. Het betreft onder meer columnisten en verslaggevers voor dagbladen en televisie.

Turkije is in de noordelijke regio Afrin in Syrië actief. Grondtroepen vechten daar sinds dit weekend tegen troepen van de Koerdische militie YPG. Volgens de regering is het doel een bufferzone creëren met de Turkse grens.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in New York meldt de volgende gearresteerde journalisten: Hayri Demir, die werkt voor persbureau Mezopotamya, correspondent Sibel Hürtas van het tv-station Arti TV, columniste Nurcan Baysal die schrijft voor de onafhankelijke online krant T24 en Ihsak Karakas, hoofdredacteur van de online krant Halkin Nabzi.

Allen worden beschuldigd van het voeren van propaganda voor een terroristische organisatie. Dat is de go to-beschuldiging bij vrijwel alle arrestaties van journalisten en cartoonisten in de voorbije jaren. Turkije voert inmiddels - voor de tweede jaar op rij - de wereldranglijst voor gevangen journalisten aan.

Ibrahim Kalin, woordvoerder van president Erdogan, kondigde aan dat de Turkse autoriteiten “streng gaan toezien op het verspreiden van nepnieuws” rond de militaire acties in Syrië. Er zullen volgens Kalin “snelle, gerichte en noodzakelijke interventies” plaatsvinden tegen overtreders. “Maar binnen de grenzen van de wet”, aldus de woordvoerder.

CPJ ofwel 'Het Comité ter Bescherming van Journalisten' heeft opgeroepen de media hun werk zonder vrees voor represailles te laten uitvoeren.