Hard werken aan restauratie Jachthuis

 

altHOENDERLOO - Een project als de restauratie van het Jachthuis Sint Hubertus is een buitenkansje voor de vakmensen in de bouw zoals helaas te weinig voorkomt in deze tijd. Het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een ontwerp van architect H.P. Berlage. Je kunt hem rustig fanatiek noemen want hij opntwierp ook ook het interieur. En zelfs het meubilair en het servies en ook nog eens het bestek...

Vandaar dat het Jachthuis geldt als een ‘Gesamtkunstwerk’. Ook het bijbehorende park met vijverpartijen is... van de hand van Berlage. Het Jachthuis werd gebouwd tussen 1916 en 1920.
Het was het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In september 2012 begon de grondige restauratie van het monumentale Jachthuis Sint Hubertus in opdracht van de Rijksgebouwendienst.
 

Een bijzondere klus daar Berlage elke tegel en steen ontwierp en de elektrische installaties zorgvuldig achter de binnenwanden wegwerkte. Omdat de elektrische installaties niet meer voldeden aan de veiligheidseisen allerlei verder onderhoud van metsel- en voegwerk en lood- en leiwerk nodig zijn en werkten Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. uit Vught en Architectenbureau Fritz uit Bussum in overleg samen hun plannen uit.

Een heel avontuur uiteraard wat tot gekke situaties leidde.

Fritz: ‘De graniver tegelvloer op de begane grond bijvoorbeeld, is belegd met kleine tegeltjes van geperst glas. De meeste daarvan lagen los. Voor de restauratie werden zij één voor één genummerd en de individuele scheefstand en positie per tegel genoteerd. Alleen op deze manier konden wij er voor zorgen dat ze later op exact dezelfde plek konden worden teruggeplaatst.'

Het eerste deel van de restauratie wordt eind juni a.s. afgerond. Het Nationale Park De Hoge Veluwe wacht speciaal met het terugplaatsen van het interieur zodat bezoekers het Jachthuis eenmalig zonder meubilair kunnen zien. Het is voor het eerst dat de ruimten van het Jachthuis op deze manier te bezichtigen zijn door publiek.

Fritz: ‘Het Jachthuis is überhaupt nog niet eerder leeg geweest, dat is op zich al bijzonder. Wat nu vooral uniek is, is dat de bezoekers letterlijk op de huid van het Jachthuis kunnen kijken. Alles is gereinigd, de kleuren van vloeren, wanden en plafonds zijn helderder dan ooit en er staan geen hekjes om meubilair te beschermen. Zoals het interieur nu te zien is, zal het nooit meer te zien zijn.’ Van 3 juli tot en met 31 augustus zijn er rondleidingen.
In september wordt het Jachthuis nog eenmaal voor een maand gesloten zodat het op de oorspronkelijke manier kan worden ingericht."

Per 1 oktober is het Jachthuis inclusief inrichting weer open voor rondleidingen. Er worden dan nog wel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, vooral aan de buitenkant van het gebouw. In april 2014 wordt het Jachthuis definitief opgeleverd.

Maar de echte Berlage-fans kunnen dus vanaf april 2014 hun hart ophalen. Zeker is wel dat er geen detail uit de toon zal vallen. De grote bouwmeester aan wiens oog geen detail ontsnapt... zal tevreden kunnen zijn.