• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Evelien Smit over hoeden die je mooier maken

 

altAMSTERDAM- "Om jezelf met hoed in elegante kleding te presenteren moet je een beetje lef hebben," verklaart de kersverse eigenaresse van hoedenboetiek Eudia tevens hoedenontwerpster Evelien Smit.

Ze heeft zojuist de pop-up store Eudia gestart op een bijzonder mooi punt in hartje Amsterdam. De welverzorgde showroom van Eudia is officieel te vinden op Singel nummer 1.

Bezoekers wordt bij de opening echter verzocht via een ingang net om de hoek van het huizenblok op Stromarkt 4 naar binnen te treden. Binnen lijkt de hoedenwinkel Eudia net een stukje poëzie met de zon goudglanzend door de ramen en het uitzicht op de schilderachtige gracht. Aan de wanden staan op brede planken de mooiste hoeden en haarsieraden uitgestald. Het is tamelijk vol als ik binnenkom.

Het publiek bestaat voornamelijk uit enthousiaste jonge fashionasta's getooid met een opvallend en exclusief haarsieraad van Evelien Smit die terecht door hun als partners en familie worden bewonderd. De sfeer is uitgesproken feestelijk. Haar haarsieraden - die zij fascinators noemt- zijn dan ook zeer attractief.

Hoe kwam deze studente als sales executive in Buenos Aires werkende Evelien Smit ertoe haar liefde voor hoeden om te zetten in een creatieve studie en training voor hoedenmodsite?

"Natuurlijk studeerde ik druk maar ik ben ook gek op andere culturen en ik reis veel," vertelt ze. "Dan nam ik ook graag een hoed mee specifiek van het land waar ik dan kennis mee had gemaakt."

Hoeden worden hier in ons land weinig gedragen omdat ze vrouwen vaak zo'n officiële status bezorgen... Zoiets van: vrouw-met-hoed heeft iets afstandelijks...

"Misschien. Maar dat is vaak een kwestie van de juiste keuze want een hoed moet de draagster flatteren. Ook een hoed zomaar als kunstwerk volstaat niet. Een hoed moet altijd harmonieus passen bij de persoonlijkheid en het postuur van diegene die ervoor kiest zich zo aangenaam mogelijk ermee te laten omlijsten."

Naast haar werk en haar studies heeft Evelien in Buenos Aires een opleiding tot hoedenmodiste genoten. En daarna kreeg zij opnieuw van het lot mooie kaarten aangeboden. Na het opzeggen van haar baan, had zij namelijk vervolgens het voorrecht te mogen werken in een gerenormeerd atelier en hele bijzondere materialen over te kunnen kopen toen een oudere dame deze aan haar overdroeg.

Het klinkt haast ongelooflijk dat je van zo'n leerschool nog iets mag opsteken maar deze professional op hoedengebied had ooit zelfs nog hoeden voor Evita ontworpen en bijvoorbeeld ook voor de befaamde ontwerper Yves Saint Laurent.

Het werk van Evelien Smit kenmerkt zich zowel in de hoeden als in de haarsieraden door een zekere lichtheid en transparantie. Er is nooit sprake van een teveel in haar ceaties. Integendeel. Deze bescheidenheid vormt een groot contrast met de extreem luxueuze materialen die zij gebruikt bij de opbouw van haar hoeden en haarsieraden wat een bepaalde prijs bewerkstelligt.

"Alles is met de hand gemaakt en voor de klant custom made," verklaart haar rechterhand Philip Gentis monter. "Ontwerpers en stylisten blijken gefascineerd door haar werk. Zo vroeg de bekende modeman Jos Van Raak Evelien Smit onlangs om haar hoeden in de finale van zijn bekende Raakmodeshow te kunnen tonen."