• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Geweervuur barst los in Haïti terwijl bendes overal angst aanjagen

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 15 maart 2024 - PORT-AU-PRINCE – Het geluid van geweerschoten echode donderdag door de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, waarbij goed bewapende groepen zeiden dat ze premier Ariel Henry, een impopulaire leider, wilden omverwerpen. Henry, die nooit werd gekozen, werd in 2021 door president Jovenel Moise tot premier benoemd, kort voordat Moise werd vermoord. Henry stelde herhaaldelijk de stemmingen uit, wat de woede nog groter maakte.

Om de rust te herstellen bracht Henry, gestrand in Puerto Rico, maandag een video uit waarin hij beloofde af te treden toen een overgangsraad en een tijdelijke leider werden gekozen. Zijn aankondiging heeft blijkbaar bijgedragen aan drie dagen van relatieve rust in het onrustige Caribische land na weken van botsingen. Toch zwierven donderdag opnieuw gewapende mannen door de straten van Port-au-Prince, dat voor 80 procent wordt gecontroleerd door bendes, die naar verluidt veel mensen hebben verkracht en vermoord.

Getuigen zeggen dat er de afgelopen dagen lichamen op straat liggen, terwijl de sociale orde wegsmelt. Net buiten Port-au-Prince hebben “bandieten de woning van de directeur-generaal van de politie in Santo geplunderd en vervolgens in brand gestoken”, aldus de nationale politievakbond. luchthaven. Donderdag werden ook elders schoten gehoord, onder meer in de buurt van de gesloten luchthaven Toussaint Louverture, waar reparaties aan de gang waren nadat bendes eerder deze maand de luchthaven en andere kritieke infrastructuur hadden aangevallen.
Toen de botsingen donderdag escaleerden, verlengden de Haïtiaanse autoriteiten de avondklok tot zondag.

Te midden van het geweld bracht een machtige bendeleider in Haïti een dreigende boodschap uit waarin hij politieke leiders waarschuwde die zouden deelnemen aan een geplande transitieraad. De opmerkingen van Jimmy ‘Barbeque’ Cherizier, het hoofd van de bendealliantie, maakten deel uit van een zeven minuten durend audiobericht dat donderdag werd gedeeld op het sociale berichtenplatform WhatsApp.

"Heb jij geen schaamte?" vroeg Cherizier zich af, verwijzend naar politici die volgens hem lid wilden worden van de raad. “Je hebt het land gebracht waar het nu is. Je hebt geen idee wat er zal gebeuren”, voegde hij eraan toe.

"Ik zal weten of je kinderen in Haïti zijn, of je vrouwen in Haïti zijn... of je echtgenoten in Haïti zijn", waarschuwde de bendeleider in een duidelijke bedreiging voor hun families. 'Als je het land gaat regeren, zou je hele familie daar moeten zijn.'

Cherizier benadrukte dat het aftreden van Henry slechts “een eerste stap in de strijd” was voor de eilandnatie van ongeveer 11 miljoen inwoners die hij blijkbaar wilde leiden. Sommigen beweren dat de bijnaam ‘Barbeque’ van de met een geweer zwaaiende 47-jarige voortkomt uit zijn voorliefde voor het in brand steken van zijn slachtoffers.

De bijnaam van de belangrijkste bendeleider van Haïti heeft bijgedragen aan de beschuldigingen van rechtse commentatoren op sociale media dat hij en anderen betrokken waren bij kannibalisme, maar critici zeiden dat er geen bewijs is voor dergelijke beweringen.

Tech-miljardair Elon Musk, die één van de grootste megafoons op sociale media heeft, met 176,1 miljoen volgers op platform X, zei dat hij ‘immigranten wil screenen op mogelijke moorddadige neigingen en kannibalisme’.

In een afzonderlijk antwoord deelde hij een video die beweerde kannibalisme te tonen, maar X, voorheen bekend als Twitter, verwijderde later de beelden wegens schending van de richtlijnen. De beschuldigingen van wijdverbreid kannibalisme waren gebaseerd op wat experts zeiden dat het een waarschijnlijke intimidatietactiek van geselecteerde bendeleden was.

In sommige video's, waarvan de meest opvallende voorbeelden minstens twee jaar oud zijn, lijken vermeende leden van gewelddadige bendes in Haïti in menselijk vlees te bijten.

Omroep NBC News citeerde experts die zeiden dat deze video's waarschijnlijk deel uitmaken van “propagandacampagnes” om rivalen bang te maken en lokale Haïtianen te terroriseren, in plaats van een weerspiegeling te zijn van gemeenschappelijk of genormaliseerd gedrag. Eén voormalige gewapende groep droeg de naam ‘Kannibal Army’.
Toch zijn honderdduizenden gewone Haïtianen, waaronder christenen, ontheemd geraakt door het dodelijke geweld en kunnen ze nergens heen.

Getuigen zeiden donderdag dat de grensovergang bij Dajabón tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti een constante stroom vrachtwagens liet zien met Haïtiaanse migranten, die terug naar hun thuisland worden gedeporteerd.

De president van het land, Luis Abinader, heeft de aanvaarding van “vluchtelingenkampen” op Dominicaanse bodem uitgesloten. Vorige maand vertelde Abinader aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York dat de internationale gemeenschap de hulp aan Haïti moet opvoeren en daar een multinationale troepenmacht moet inzetten. Hij drong er bij de VN op aan om ‘samen te strijden om Haïti te redden’, maar waarschuwde dat als er geen hulp zou komen, zijn land ‘alleen zou vechten om de Dominicaanse Republiek te beschermen’.

In tegenstelling tot de Haïtianen die zij achterlieten, slaagde de Duitse ambassadeur in Haïti er de afgelopen dagen samen met andere vertegenwoordigers van de Europese Unie in om de Dominicaanse Republiek binnen te komen, bevestigde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder hadden de Verenigde Staten al wat zij noemden "niet-essentieel ambassadepersoneel" uit Haïti gevlogen en de beveiliging van hun missie in Port-au-Prince opgevoerd.

De Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean zei dat ze een stop in Labadee, aan de noordkust van Haïti en ver van Port-au-Prince, "uit voorzichtigheid" had vermeden.

Het bleef ook onduidelijk waarom toeristen bereid zouden zijn om zich te vermaken in deze gewonde natie waar naar verluidt honderdduizenden zijn omgekomen bij eerdere aardbevingen en in het voortdurende bendegeweld.