Columns

Vreemde vogels bezoeken andere landen

Lees meer...  Mag ik u éven wat vragen? Zit hier vlees in of niet? Ja hoor. Vraagt u maar. Daar zijn we in deze supermarkt toch voor. Op het etiketje aan de achterkant staat of er vlees in deze pasta zit. Daar kunt u alles vinden.

Goed hoor. Maar het zijn zulke kleine lettertjes en ik heb mijn bril niet bij me. En dat is een hele lijst met ingrediënten... Nee mevrouw. Er zit géén vlees in. Eet u geen vlees?

Zo weinig mogelijk in ieder geval... Okay. Misschien kunt u dan iets uit deze heel uitgebreide vega-sortering kiezen? Er liggen allerlei mogelijkheden die in een handomdraai klaar worden gemaakt.

Lees meer

De week van de Eenzaamheid

Lees meer...  In een nachtprogramma van de EO werd de week van de Eenzaamheid besproken. Er kwamen diverse deskundigen aan het woord want eenzaamheid is een veel voorkomende en moeilijke situatie in onze wereld. Niet alleen bij ouderen zoals het vaak maar al te graag wordt omschreven. Er zijn mensen die daar al veel over hebben nagedacht. Zo werd er gesproken over een ontwerpster die op een moment ontdekte dat ze al 10 jaar heel eenzaam was maar dat nooit had durven laten merken aan anderen omdat het dan zo'n molensteenprobleem om haar nek werd. Niemand wil graag op die manier bekend staan.

Zij bedacht toen een andere visie op eenzaamheid waardoor deze emotionele situatie normaler wordt gevonden en niet persé aangeeft dat eenzame mensen te kort schieten jegens anderen of ongelukkige rare wezens zouden moeten zijn.

Lees meer

Van der Klein gaat in vredesnaam op vintage

Lees meer...  "Je hébt een mobieltje en je hébt het niet. Nee... Dat kan toch niet Baruch. Ik probeer je op een vetcoole modern-literaire wijze te verklaren dat je soms wel een mobieltje bezit maar dat het feitelijk niet meetelt want zo'n mobiel is al weer uit." Hmm... Is dat literair? Of meer een staaltje van iets te vroegtijdige waarheidsvinding van jou.... want ik zie dagelijks nog types die er als een bezetene mee bezig zijn. Soms houden ze volgens eigen zeggen nog méér van die mobiel dan van hun geliefde...

"Dat is ook waar. Waarom niet? Toch houden onze invloedrijke en bijdehandte hipsters en de very smart serious boys - met lang haar en knotje op de kruin- de mobiel al lang weer voor gezien. Zij kijken alweer enigszins meewarig naar de vintage-gebruikers die digi-bekeken al achter lopen." ...O hemel... Dat geldt zeker voor mij. Wat loop ik dan achter. De mobiel zit wat mij betreft zelfs nog propvol onontdekte geheimen... Ik vraag ook steeds mensen om raad. Wat willen ze dan nu weer nog nieuwer invoeren?

Lees meer

Vintage Uit de Kast laten komen

Lees meer...  Het is 2018 en de herfst probeert zich al een plek te verwerven door stormachtig losse takken van grote bomen uit andere tuinen in mijn groene domein te smijten. Alsof dat gestraft moet worden voor een tweede bloei van witte en roze rozenstruiken. Ze ruiken heerlijk "die dotten van bloemen" en ik maak er snel een selfie voordat de meneer van de gevelkachels iets vernieuwends voor de meterkast en met die gevelkachel in mijn tuinhuis zal uitspoken. Er worden daardoor veel tamelijk overbodig bewaarde dozen en mappen doorgekeken en opgeruimd. Daar kom ik dan plotseling in mijn vintage-zône en ik vind van alles uit ... 1958.

Die na-oorlogse tijd waarin ik met andere jongeren de tijdgeest deelde. Misschien mag ik met u teruggaan naar kleine en grote emoties die ons toen bezig hielden. Het is mij meermalen gevraagd hier iets over te vertellen maar we leven nu in zo"n boeiende tijd dat ik daar totaal niet aan toe kwam.

Lees meer

Van der Klein: Wij zullen handhaven... of niet

Lees meer...  "Kunt u niet nadénken!...,' riep ik keihard. Hij reed dwars over het trottoir -tegen de rijrichting in- bijna tegen mij op." Wat deed jij toen Van der Klein?

"Ik was bijna vanaf een paar stoeptegels van ongeveer anderhalve meter breed aan het oversteken. Met twee zware overvolle tassen weekend-boodschappen..." Je kon je dus bijna niet verdedigen.

"De fietser was een bejaarde man die me woedend aankeek en notabene toebeet dat ik mijn mond moest houden. Maar ik zette dreigend mijn tas neer en zei iets van: Hou zelf je maffe kop of zo." Van der Klein... Hij had wel af kunnen stappen... Misschien wilde hij vechten...

Lees meer

Van der Klein: Ik game me gek

Lees meer...  "Gamen?... Natuurlijk. Ik heb ook de mazzel dat ik er gek op ben. Het is een fantastisch spanningsveld dat je overkómt... Een wisselwerking die je meteen in de juiste sfeer brengt. Ajax heeft trouwens ook een paar jongeren in dienst om een serieuze parallel-competitie te spelen namens Ajax en andere Nederlandse ere-divisie clubs..." Please... Niet zo snel. Parallel-competitie? Parallel aan wat?

"Dat snap je toch meteen. Parallel aan de echte competitie in de voetbalsport." O... Jaja...

"Zo heb je in ieder seizoen in de gameworld ook een officiële competitie tussende belangrijke voetbalclubs." Ik denk toch niet veel vrouwen zich net zo fanatiek in de voetballerij storten als al die opgefokte mannen.

Lees meer

Die Draak wil ik heel graag laten helpen

Lees meer...  Wat een hitte buiten maar ik heb een afspraak en mijn haar zit ook niet goed... Dat komt voor. Er stond bovendien buiten net een breed geschouderde man hoofdschuddend naar mij te kijken bij zijn eveneens indrukwekkende bus waar hij juist in wilde stappen. Daar zag hij mij bij wijze van snelle keuring proberen een selfie te maken in de kokende middagzon.

Mijn ontzettend goede jarenlange vriend en fijne kapper was namelijk juist in een museum over een tapijt gestruikeld en zat nu een paar weken in het gips. Dus keurde ik via een selfie mijn nu wel aparte verschijning met ergens opgedoken zonnehoed. De rand schuin naar beneden en dat kapsel moet dan maar wachten op de beterschap van mijn vertrouwde kapper. De man bij de kolossaal grote bus keek enigszins misprijzend vond ik. "Rustig maar vrouwtje," zei hij met een diep en vrij indrukwekkend stemgeluid. "Rustig blijven ... Het komt allemaal in orde vrouwtje als je maar genoeg water drinkt."

Lees meer

Internet-info klinkt soms leuk maar toch...

Lees meer...  Soms kun je dolblij worden van internet-informatie maar tegelijk heb je heel veel goede wil nodig om het niet meteen weg te klikken... Je kunt het soms zowel positief als tegelijk als betwijfelenswaardig ervaren. Of je bent er misschien helemaal tegen of op afgeknapt wat je wordt gestuurd of wat je toevallig tegenkomt. Bijvoorbeeld deze mededeling die ons op toch al een zonnige dag als 'weetje' wordt gepresenteerd.

Dit is het wat wij zouden moeten 'weten': Het duurt slechts vier minuten om te beslissen of je iemand leuk vindt of niet. 4 Minuten? Echt waar? Weet je dat niet meteen? Of zie je het soms opeens anders? Maar 4 minuten is langer dan je doorgaans een ei kookt maar toch ook vrij lang. Gaat het hier om een nieuw soort psychologie met een bijsmaak?

Lees meer

Kunstenares/pedicure Anita Lindenkamp: 'n Fan-tas-tische Zomer...

Lees meer...  "Vraag je dat nog echt..." In hartje Amsterdam -notabene in de Voetboogsteeg- reageert de kunstenares en tevens pedicure: "Op zo'n lange warme zomer doe ik het heel goed. Wat mij opvalt?...Mijn cliënten reageren ook uiterst goed gehumeurd ondanks de warmte maar er is anders dan gewoonlijk geen enkele discussie mogelijk."

Wáárover dan discussie Anita Lindenkamp? "De pedicure-behandeling moet nu gebeuren. Geen twijfel mogelijk. Direct. Men wenst met een sterke overtuigingskracht trots en vol glamour op straat te verschijnen met de allermooiste welverzorgde nagels."

Zozo... Geloven de dames soms dat 'men' als eerste naar hun voeten kijkt in plaats van naar hun hoofd? "Wel zeker..."reageert de kunstzinnige pedicure. "Vergeet niet dat schoonheid ook in de details altijd boeiend blijft. Ik kan dan ook met recht ook trots zijn op mijn werk. Het is net beeldhouwen..."

Lees meer

Van der Klein ontdekt computerfout

"Ik heb Jack nooit eerder zo meegemaakt. Hij was heel erg van streek en wist niet waar hij het zoeken moest..." Bedoel je die kok uit jouw vriendenkring die op alles altijd zo heftig reageert?

"Dat is Jack niet. Dat is Raoul. Jij kan gewoon niet hebben dat hij mij opbelt als België verloren heeft." Bedoel je dan die druktemaker waar je nog mee gestudeerd hebt? Die maakt ook van elke mug een bomexplosie...

"Hij is vaak gestresst maar wat maakt dat uit. Ik zie niet in waarom we mijn hele vriendenkring moeten doorlopen voordat we bij Jack aankomen. Je weet dat hij het met een uitkering moet doen?" Dat weet ik best. Daar is niets mis mee. Als je er de tijd voor neemt praat hij je je oren van je hoofd over zijn werk als vrijwilliger.

Lees meer

'n Lange hete zomer is niets voor Micha uit Tsjechië

Lees meer...  Zij is de kwieke help-out aan de desk centraal in een bekende grote sportschool. Maar Micha is alle lange-hete-zomerverhalen helemaal zat. "Iedereen doet zo happy-happy maar ik heb nu eenmaal een voorkeur voor de winter. Al die precies tot het randje van wat net nog mag rood verbrande lichaamsdelen... Ik kan het niet áánzien... Al die overdreven verslagen over strandwandelingen aan zee... Vol valse romantiek over maanlicht... Laat staan: daaraan meedoen... Dat gepruts en geploeter in de branding en dan zonnebaden... Geef mij maar de wilde storm en de frisse kou van de winter..."

Micha komt uit Tsjechië en bracht daar haar jeugd door maar woont al jaren in Nederland. Zij is een kritische fan van ons land en vooral ook van zichzelf en zij wil zelfs haar eigen foto niet bekijken. "Ik sta nooit goed op foto's. Ik weet dat iedere foto een totaal drama is." Dat is natuurlijk niet waar maar het valt te waarderen dat zij zichzelf eerder onder- dan overschat. Binnen de glamoursfeer van een grote sportschool vol blitse en gespierde figuren die constant selfies maken blijft zij op een coole manier bewonderenswaardig zichzelf. 

Lees meer

Hoe komen zij een lange hete zomer door: JUDIT

Lees meer...  Hoe komen belangrijke vrouwen een lange hete zomer door? Judit is juist na een drukke werkdag in een ambtelijke functie bij haar huis gearriveerd. Ze waaiert zich wat koelte toe. Blij dat ze nu kan relaxen na het urenlang uitpluizen van allerlei documentatie.

Hoe blijft zij deze Long Hot Summer de baas? "Makkelijk zat. Dagelijks sporten of zwemmen en vooral heel uitgebalanceerd eten."

Uitgebalanceerd eten? Bedoel je soms ongekookt eten of zoiets? "Zover ga ik niet hoor. Ik eet wel heel bewust en ben al 2 maanden gestopt met roken."

Lees meer

Van der Klein: de NPO graag wel in ere houden

Lees meer...  "Jij loopt weer te snel van stapel want de NPO zit in zwáár weer en ze doen hun werk heus heel goed." Kan zijn maar ze hebben veel concurrentie van You Tube, Facebook en allerlei nieuwssites. Om nog maar te zwijgen van allerlei concurrerende omroepen.

"Wat wil je daarmee nu precies zeggen?" De inhoud van de NPO is wel heel goed maar hun presentatie is redelijk ouderwets. Meer iets van mooi-in-1950...

"Vergis je niet: kwaliteit is een groot goed. En vooral waardevol als het om onze nieuwsvoorziening gaat. Er is al veel te veel nepspektakel dat rondzingt. " Ja? De NPO krijgt van de regering nu ongeveer 8 % minder budget. En daarom gaan ze belangrijke programma's als "Andere Tijden" en "Brandpunt + " bekorten of wegdoen.

"Dat zou zonde zijn. Vooral als je ziet hoe goed vooral "Andere Tijden" wordt gemaakt." Helaas pindakaas... Maar je kan uitzenden wat je wil maar zonder voldoende kijkers zit je als omroep fout. De huidige Brandpuntpresentatie is saai en bevat qua politiek toch echt niet de grote klasse die jij het graag toedicht.

Lees meer

Van der Klein: Het moet kloppen...

Lees meer...  "Je tuin is wel een fantastische wildernis. Met bovendien een kat er in..." Hmm... Ik betwijfel sterk of dat als compliment voor mij kan worden opgevat.

"Beschouw het zoals je wilt Baruch. Jij laat de natuur tenminste zijn eigen gang gaan." Zijn gang gaan? ... Of háár gang gaan? Het gaat om De Natuur Van der Klein.

"Daar wil ik geen genderkwestie van maken. 'Het' kan tegenwoordig toch ook?" O. Ik zou er dan liever 'zij allemaal' van willen maken. Authentieker geformuleerd: hun of hullie...

"Hun?... Historici hebben vastgesteld dat de Hunnen op veel gebieden een uitzondering vormden in vergelijking met andere volken. 'Hunnie' is dus niet zo gek." Oef... Oef! zou Winnetou zeggen tegen zijn beste vriend-vijand in de boeken van Karl May. 'Ga niet te ver broeder. Het is al zo warm vandaag.

Lees meer

Van der Klein trotseert conflictjes

Lees meer...  "Bedoel jij dat interview van die schrijfster in Buitenhof over de Nobelprijzen voor literatuur die niet doorgaan?" Nouja... Min of meer Van der Klein want ik was totaal in de ban van haar mooie helderrode outfit.

"Typerend zo'n reactie voor een moderedactrice. Maar eerlijk gezegd heb ik ook maar met een half oor er naar geluisterd. Het ging over conflictjes bij de Zweden over die organisatie... Gedoe rond de jury of zoiets toch?" Ja. Klopt . En het werd gevolgd door een onderwerp over mensen in de politiek die ook niet exact deden wat anderen van hun verwachtten...

"Ze deden dat inderdaad helemaal niet en het betrof speciaal Daan Prevoo van de SP. Statenlid in de provincie Limburg die ontslag heeft genomen." Hij werd stevig aan de tand gevoeld door Paul Witteman want hij weigerde tijdens zijn bestuur de lijn van de partij te volgen. Daarover had hij zelfs een gewetensconflict.

Lees meer

Van der Klein: Een heel aparte Tussen-Koning...

Lees meer...  "Die periode van Napoleon en de Patriotten was toch heel belangrijk voor ons land... " Toch? Waarom 'toch' Van der Klein?

"Door Napoleon hebben alle Nederlanders indertijd allemaal dezelfde burgerrechten gekregen. En hij heeft door zijn besluiten ook al dan niet opzettelijk het Koninkrijk der Nederlanden in de steigers gezet. Zijn broer Lodewijk - die in Frankrijk Louis werd genoemd- was feitelijk de eerste koning van ons land." Wanneer is ons aller-eerste koninkrijk dan opgericht?

"Dat gebeurde op 5 juni 1806. Het Historisch Nieuwsblad vertelt daar belangwekkende dingen over. Het zegt: ..." Lodewijk Napoleon, die in 1806 door zijn broer Napoleon tot koning van Holland werd benoemd, lijdt onder het imago van een wat sneue man, die ongeschikt was voor de politiek. Dat is echter een onderschatting van zijn kunnen. Nederlands eerste koning verzette zich wel degelijk tegen zijn broer, wist revolutionaire plannen om te zetten in concreet beleid en was zeer populair bij de Nederlandse bevolking." Ja? ... Een mooi blad. Ik ga het meteen lezen....

Lees meer

Carly Simon's 1972 hit "You're So Vain" terug

Lees meer...  Er zijn nu en ook vroeger zulke hele mooie Lyrics gemaakt dat het jammer zou zijn als ze helemaal in de vergeethoek raken. Wie heeft nooit iemand ontmoet die haast explodeert door op een heel minachtende manier door iemand anders te zijn 'gebruikt'?

Er zijn natuurlijk altijd minstens twee kanten aan een wegwezen-verhaal. Laatst moest ik bijvoorbeeld de ellenlange verontwaardigde mails lezen die iemand kreeg van de afgewezen geliefde die niet van plan was zich te laten afwijzen. Er kwam geen eind aan. Hij was zeer gedesillusioneerd en heel boos. En in het koetshuis van degene die de band afkapte zag ik alle voorwerpen pontificaal klaar liggen wachtend op de verontwaardigde afgewezen partij die ze daar moest laten afhalen maar dat nog stééds niet gedaan had.

Lees meer

Stijlvol optreden ondervindt waardering

Lees meer...  In dit heerlijk stille café hoor je af en toe wat bladzijden omslaan en zacht gepraat van enkele literair ingestelde heren die het geschenk van de Boekenweek al bij voorbaat becommentariëren. Wachtend op mijn kop koffie bekijk ik het medianieuws van deze dag. En dan valt het beslist prettig op dat er nieuwe generaties boven water komen met andere waarden.

Sinds the eighties - de hetserige tachtiger jaren met egotrippen en genieten als hoogtepunt- zijn er weer voorzichtige idealisten terug die niet alleen met de etalage van hun leven bezig zijn. Nu kan het natuurlijk ook de Paassfeer zijn die zich van mij meester maakt maar kijk eens wat een goed bericht!

Lees meer

Van der Klein: We zullen Stephen Hawking ontzettend missen...

Lees meer...  "Misschien kende Die Mevrouw dan Stephen Hawking niet..." O  ja... Van der Klein... Jij reageert vast op mijn verhaal over die klant die net vóór mij afrekende in de supermarkt.

"Ja. Er gebeúrt heel wat in zo'n supermarkt. Diegene die jij even hulp aanbood en toen meteen een tirade over al haar ziektes tegen je afstak..." Nouja... Het was een oudere mevrouw maar zij verklaarde bovendien 4 schroeven in haar benen te hebben. Ik schrok nogal daarvan.

"Dat roept bij mij direct het beeld op van Stephen Hawking die meer dan 50 jaar aan zijn rolstoel gekluisterd zat en er bijna één mee werd. Op een gegeven moment kon hij niet meer zelf spreken en bediende daarvoor een spraakcomputer. Aanvankelijk met zijn wenkbrauwen en later door oogbewegingen." Dat klinkt heel vet Van der Klein. Maar ik weet al van tevoren dat die mevrouw uit de supermarkt zou zeggen: Dat kan wel waar zijn... maar het is niet Mijn Probleem.

Lees meer

Een spookgevoel kan je helemaal in beslag nemen

Lees meer...  Dit jaar bestaat onze Couturekrant maar liefst 20 jaar. Een feestelijke gebeurtenis waarvoor we nog aangenaam-diep in de herinnering gaan terugkijken. Bij de voorbereidingen hiervan spreek ik met Ivor Ray. Hij is één van de illustrators die ons al jaren met veel humor met een geestige illustratie bijsprong. Hij was van plan deze week een mooie graphic te maken voor het 20-jarig bestaan maar zoals dat vaker voorkomt bij de enthousiaste en talentvolle professionals die al jaren aan onze redactie meewerken moest hij aan een andere opdracht voorrang verlenen.

"Dit weekend zit de agenda onverwacht nog even te vol om in de tekenpen te klimmen," mailde hij. "Zo bevlogen als ik ben .... Het wordt helaas de week erop... als je dat prima vindt ?" Natuurlijk wist ik dat hij er reusachtig veel zin in had om er aan te beginnen. Maar hij kent mij zo goed dat hij erbij schreef: "Ja... De cursus omgaan met teleurstellingen is begonnen... Ha..haa..."

Lees meer

Catherine Deneuve: Mogen wij niet meer flirten?

Lees meer...  Tientallen jaren stonden zij bij de Formule 1-coureurs al na de races in 's werelds grootste autosportklasse: de grid girls. Maar vanaf komend seizoen zijn de vrouwelijke modellen niet meer te zien op de circuits. De internationale autosportfederatie FIA doet de 'pitspoezen' in de ban. Natuurlijk doen de organisatoren van de autosport dat niet omdat ze de prachtige vrouwen in hun glamouroutfit zo graag willen weren.

Volgens de directeur van Formule 1 reageert onze maatschappij negatief op de zogenaamde 'grid girls'want die stroken niet meer met de normen en waarden van deze tijd. Zou het niet een beetje komen doordat de #metoo-discussie totaal uit de hand is gelopen? Vele beschuldigingen deden terecht een boekje open over mannen en (ook wellicht vrouwen) die hun macht om anderen een positie te geven misbruikten om daarvoor seksuele gunsten te eisen. Slachtoffers te over bleek langzamerhand.

Lees meer

Van der Klein: Toch is het overdreven...

Lees meer...  "Natuurlijk was ik het met die overwinning in dat tv-programma eens maar ik vind onze redactie veel te enthousiast." Heb je het over die Akte van Verlatinghe? Het Pronkstuk van Nederland... En je vond ons overdreven Van der Klein?

"Nu niet op je tenen getrapt zijn. Die wedstrijd was sowieso iets van komkommers met citroenen vergelijken. Al vond ik het wel leuk." Wel LEUK? Komt Facebook bij jou onverwachts om de hoek kijken? ik dacht dat jij daar totaal niets mee had.

"Misschien over een jaar of 20, 25 ... Voorlopig ben ik daar niet aan toe." Neem iemand anders in de maling... Zeg alsjeblieft eerlijk: heb jij niet op de Akte van Verlatinghe gestemd?

Lees meer

Bijkomen na de code rood storm

Lees meer...  Het was al schemerdonker maar in de supermarkt is het druk. Iedereen is met elkaar aan het na-praten over de code-rood storm die over Nederland is heen geraasd. Kantelende vrachtauto's op de snelwegen en daken van huizen die de lucht in vlogen maar ook hele bomen die op stilstaande auto's neersabelden. De schade op de kade waar ik een boodschappenkar voorttrek is beperkt tot een paar dooie takken die hier en daar uit een rijtje bomen naar beneden vielen maar er is niets ernstigs gebeurd.

Als ik in de buurt van het kantoor van de firma van de aardige meneer uit India kom begint het plotseling gek hard te hagelen. Met een handgebaar nodigt meneer mij uit met hem samen onder de overkapping voor de deur van zijn grote zaak te schuilen. Hij als gewoonlijk wachtend op klanten die met dit weer wel niet zullen verschijnen. Hij heeft zijn medewerkers tenminste al naar huis laten gaan. Maar een echte zakenman let altijd op zijn mogelijke kansen. Je kan het nooit zeker weten.

Lees meer

IN EN UIT IN 2018

Lees meer...  IN- De vrouw van 2018 draagt het hele jaar door typische zomerkleuren. Juist ook in de winter. Roze en citroen- en okergeel domineren het beeld ook in de winter. Een nieuwe haar plaats opeisende kleur is ultra-violet. De 2018-girl staat plezierig in het middelpunt en wil shinen! Haar outfit: straalt van beschaafde glinsteraccenten. Haar make-up en zelfs haar lippen glanzen. UIT- Wéét wat je aantrekt... Zelfs tussen je beste kennissen en vrienden... Kan je niet met je vlekkerige jeans met scheuren en gaten verschijnen of het moet een bijzonder gaten-kunstwerk zijn. Je mag het natuurlijk koppig doordragen omdat iemand zei dat hij jou daarin sexy vond maar bedenk dat anderen je medelijdend bekijken.

IN- De herenmode van 2018 brengt steeds minder scherp gesneden herencostuums in beeld. Het kan allemaal wat losser en informeler ook voor het zakelijke pak. En er zal in 2018 veel meer worden gecombineerd met T-shirts en truien. Ook wordt de lichte witte of beige pantalon zowel in de zomer als winter meer gedragen. Vermoedelijk door Jort Kelder die als een trendsetter nogal wat durft te dragen ook op tv. Voor jonge mannen of jong ogende mannen zijn leren jacks, gilets, een zwierige shawl en suede laarzen stoer. En ook gedurfd en apart. UIT- Mannen met langere baarden die op hun eigen grootvader lijken. Ook mannen met een tikje een ongeschoren gezicht hebben het helemaal gehad. Het staat slordig. Hoewel er enkele uitzonderingen zijn die daardoor juist een herkenbaar type zijn geworden.

IN- De Geitenwollen Sok is volledig in eer hersteld. Heerlijk natuurlijk en meteen lekker warm maar vooral Duur-Zaam. UIT- Gezond kan trouwens heel erg tegenvallen. Smoothies zijn bijvoorbeeld niet zo supergezond als werd gedacht. Het gemak dienst de mens maar toch ... ze zijn wel vitaminerijk maar komen zonder voorbereiding heel plomp in je maag terecht.

Lees meer

Van der Klein keurt de wijn

Lees meer...  "Op de drempel van het nieuwe jaar kan ik net zo makkelijk een colbertje als een trui aantrekken. Het is eenvoudig een kwestie van temperatuur wat ik kies." Dat wordt dus meestal een jasje Van der Klein want jij hebt nogal wat spul in je zakken...

"Ik geef toe dat ik nog steeds graag leef met een ouderwetse agenda. Dat geeft mij stabiliteit." Zozo... Als je die agenda dan maar goed bijhoudt want daar twijfel ik soms even aan.

"Het kan fragmentarisch wel eens voorkomen dat ik héél even vergeet in mijn agenda te kijken maar verder hoef je daar nooit aan te twijfelen. Ik neem mijn agenda heel serieus en een pak dragen is voor iedere man soms noodzakelijk. Maar ik voel me ook zo prima in vrijetijdskleding Baruch. Het valt mij op dat tegenwoordig voor de man qua kleding alles kan." Dat heb je dus al ontdekt? Niet helemaal waar hoor. Stel je voor: anders raakt ook voor de man de mode uit-de-mode. iedere tijd heeft zijn eigen 'geest'. En zonder gekheid: mannen dragen toch ook geen maliënkolder meer? Of een musketiershoed?

Lees meer

On speaking terms

Lees meer...  "Gisteravond de hele avond met Ella aan de phone gehangen..." En nu met mij zolang ik nog verbinding heb. Bedoel je haar van Sugar Daddy? Die stroblonde adembenemende kleine Ella? ...

"Ze is een schat hoor maar ze wil ook wel eens even wat kwijt. Het is tegenwoordig maar erg wat bepaalde heren dames aandoen." Vind je dat lieverd? Wij mannen doen heus ons beste best.

"Maar dat vind ik toch: ja. Mannen spreken af met een dame te gaan eten en dan blijkt dat ze opeens zelf eerst willen worden opgehaald en niets anders in huis hebben dan thee. " Thee?

Lees meer

Van die dingen...

Lees meer...  Dit mailtje inclusief persbericht wordt mij toegezonden... "Personen verliezen zelfs 32 kg per maand dankzij deze 1 controversiële mehtode. Echt waar: mehtode met een fout geplaatste h en niet methode. Is dat een nieuwe spelling of ligt het aan de Donkere Dagen voor Kerstmis dat ik even zo'n vreemd gevoel krijg? Vervolgens schrijft de afzender: Onderzoeken van het IPO (Instituut voor de Preventie van Obesitas, Chicago, USA) uitgevoerd op een groep van 458 vrijwilligers, hebben aangetoond, dat u dankzij deze nieuwe methode: 1) 17 kg afslankt in 14 dagen ".

Daar moet ik toch niet aan denken: dat zou meer dan 1 kg per dag zijn die je verliest... Griezelig... En ook: "2) de omtrekken vermindert met 27% in 18 dagen... "Staat er echt: de omtrekken... Alsof het niet gaat om jouw persoon met jouw goeie fijne lichaam dat misschien door mode-deskundigen (die zelden over warme persoonlijke relaties beschikken zoals wij helaas hebben ervaren) qua omvang wordt beledigd.

Lees meer

Van der Klein: "Ik stond wel even perplex... "

"Laatst hoorde ik iemand mij weer eens als 'heel éénzelvig'omschrijven want ik doe niet mee aan Facebook..." Tjee Van der Klein... En ik wou je toch net vragen of je met me wilt chatten! "

Lees meer..."Terwijl wij hier notabene tête á tête zitten? Om niet te zeggen face tot face... " Het wordt je afgedwongen: kijk maar. In dit restaurant zitten diverse setjes en echtparen aldoor heel introvert op hun mobiel te kijken en helemaal niet met elkaar te praten.

"Jawel hoor. Dat communiceren doen ze per telefoon. Verder zijn ze wel uitgesproken." Het is nu eenmaal de cultuur van deze tijd. Ik ken ook mensen die als ze je zien de hele dag over zichzelf tegen je kletsen. Daar word je ook min of meer mesjogge van als ze je daarmee kunnen 'verrassen'.

Lees meer

Ja-ja ja-nee en nee-nee... en nee-ja

Lees meer...  AMSTERDAM - Van der Klein werpt zich op de redactie op als kenner van het brievenbusstickers-fenomeen dat per 1 januari 2018 de hoofdstedelijke burgers opnieuw zal teisteren. "Er zit veel logica achter," verklaart onze redacteur goed gehumeurd en onwaarschijnlijk betrokken.

"Onze stad moet niet voortdurend worden gehypet maar méér worden opgeruimd. Bepaalde bewoners en toeristen maken er een bende van als er niet wordt opgelet. Meestal gaat het goed mede door het gebruik van ondergrondse containers maar bepaalde figuren vinden het nog veel te vermoeiend om hun overbodige troep in het luikje van de container naar binnen te moeten tillen. Ze plonzen het in onverschillige stapels naast de container."

Lees meer

Van der Klein over Kunstmatige Intelligentie

Lees meer...  "Goed zeg... Die film Artificial Intelligence van Steven Spielberg is uit 2001 maar ik heb hem al drie keer bekeken..." Heb jij last van Retro-itis Van der Klein? Zou best eens het nieuwe 'woord-van-het-jaar' kunnen worden. Die film is al van 16 jaar geleden!

"Nee hoor... Het is juist een zeer actuele film maar jij hebt zeker Nieuwsuur weer niet bijgehouden want De Robotten Komen Er Aan... " Dat klinkt mij een beetje te veel als 'Klimaatrampen Zullen Ons Overdonderen...'

"En dat is helaas ook een feit Baruch. We kunnen ons er niet voor afsluiten en moeten er mee om leren gaan." Jaja... Even dimmen please. Je had het over robotten. In Nederland wordt mij iets te veel over industriële robotten gedebatteerd. Of over hoeveel robotten wel niet opbrengen. O... Ik haak vooral totaal af als er zo wordt doorgzaagd over het rendementsprincipe...

Lees meer

Van der Klein: 'Wil je alsjeblieft Shakespeare niet vergeten?"

Lees meer...  "In dat tv-programma 'Boeken' van de VPRO hoorde ik dat de Engelse schrijver Alen Hollinghurst het amusant vond dat de namen van grote schrijvers na hun dood heel snel vervagen." Dat geldt niet voor Multatuli of Theo Thijssen, Annie Schmidt, Dick Bruna, Gerard van het Reve en Hans Christian Andersen Van der Klein.

"Wil jij soms Jane Austen en Charles Dickens overslaan. En als ik daar echt voor ga zitten: Ovidius en Homerus. Vergeet ook niet 'De oude man en de zee' van Ernest Hemmingway." Stop snel Van der Klein... Zo'n oer-vervelend boek heb ik nog nooit moeten doorploeteren!

"Ja. Zal wel. Maar je wilt toch niet Shakespeare vergeten? Louis Couperus of Anne Frank?" Zeker niet. Iedereen heeft wel zo'n lijstje van belangrijke werken die je hóórt gelezen te hebben wat je toch nooit deed. En soms is het een opluchting hoe je daar mooi van af bent gekomen...

Lees meer

Van der Klein bekijkt het wel

Lees meer... "Ik ben net terug uit Maastricht... Fantastisch ja. Het was zeer de moeite te ontdekken dat er nog zoveel overblijfselen uit de Middeleeuwen daar bewaard zijn gebleven. Gewoon in eigen land..." Toch niet in die mate als in Italié Van der Klein. Zoals in Assisi bijvoorbeeld. Daar vind je de basiliek van Sint Franciscus.

"Inderdaad is daar alles beter in tact gebleven. Ik was dan ook heel eenvoudig in ons Maastricht. Toch is het in beide steden ooit allemaal begonnen met een klein kerkje behorend bij een zeer bekende Heilige. Later is daar omheen met grote rijkdom een kathedraal van een kerk gebouwd: een basiliek." Hmm... Gek woord eigenlijk: basiliek...

Lees meer

Van der Klein en de Spaanse Ridder op zijn ros

Lees meer...  "De linkse partijen in Europa reageren erg gereserveerd op de Catalaanse verkiezing." Je bedoelt vast dat ze zo min mogelijk reageren...

"Nee. Ze roepen iedereen op zoveel mogelijk de kalmte te bewaren en er moet door onafhankelijke partijen worden bemiddeld tussen Spanje en de Catalanen." Ik heb al gehoord dat België bemiddeling heeft aangeboden Van der Klein. Zij hebben zelf ook ervaringen met hun Vlamingen natuurlijk.

"Dat Vlaamse conflict zou meteen opgelost zijn als er weer een Koning der Franken zou regeren net als in de Middeleeuwen. Denk maar aan Karel de Grote. Ofwel Carolus Magnus." Nee zeg Van der Klein... Ben jij opeens pro-Europees geworden?

Lees meer

Van der Klein weet het zeker

Lees meer..."Het is echt waar: in de oertijd waren er krokodillen van wel 20 meter lang. Schrik niet..." Wat eng... met van die spitse griezeltanden en die ogen als duikbrilletjes. Hoe lang geleden was dat Van der Klein?

"Oh... Miljoenen jaren terug. Toen waren veel dieren ook groter. Alhoewel niet allemaal. Daarover zijn wel tamelijk overdreven voorstellingen van in de geschiedenis overgeleverd. " Hoezo?

"Nouja... Er leefde toen inderdaad een haai-achtig beest wat ongeveer 18 tot 20 meter lang was. In sommige films en door bepaalde internetguru's werd gedaan of hij wel 40 meter lang was. ' 40 meter? Dat zou hier een half huizenblok lang zijn...

Lees meer

Van der Klein over 'depressieve zomer'

Lees meer...  "Het is zo'n depressieve zomer vandaag..." Hou op... Het regent douchegordijnen vol Van der Klein. Ik heb geen zin om daar doorheen te gaan. Waarom wordt de wereld tegenwoordig op zoveel plaatsen volledig overstroomd?

"De natuur probeert zichzelf schoon te houden maar overdrijft wel eens..." Misschien houden de mensen daardoor ook meer rekening met wat de natuur wil.

"Precies. De natuur wordt veel te vak genegeeerd. Denk maar aan de grond waarop Houston in Amerika is gebouwd. Compleet moerasgebied daar wat als buffer dient tussen de oceanen en het vaste land. Een hele stad op palen gebouwd ..." Kan wel zijn maar ondertussen drijven hele gezinnen daar in badkuipen door de straten. En over die moerasgrond heb ik niemand horen praten.

Lees meer

Een scooterongeluk is zo gebeurd

Lees meer...  Plotseling hoorden we een harde klap... Druk in gesprek op de hoek van de gezellige zaterdagse Kinkerstraat in Amsterdam klonk het voor ons keihard als een schot door al het verkeerslawaai heen. Onder de poorten voor de galerij heenkijkend zag ik een zware scooter die over een jong meisje heen was gekanteld.

Met haar lange donkere haar uitgespreid lag ze daar gillend van de pijn op het asfalt van het harde koude fietspad. Overal stopten mensen en haastten zich verschrikt naar het arme slachtoffer dat daar lag en niemand wist wat er aan te doen. Na ongeveer tien hele lange minuten kwam de politie en kort daarop verscheen een ambulance waar zij heel voorzichtig werd ingeladen op een brancard.

Lees meer

Die oude Smart TV is ook prima

Lees meer...  Bij de aanschaf van een Smart TV kan het mogelijk zijn dat de software geupdate moet worden. De NPO laat weten dat de volgende NPO app niet meer compatibel is met toestellen van voor 2014. Een berichtje van duizend in een dozijn?

‘De ontwikkelingen van de NPO-app staan niet stil en we streven ernaar steeds meer functies beschikbaar te maken voor de Smart TV,’ schrijft de publieke omroep. ‘De software van oudere Smart TV’s kunnen deze ontwikkelingen echter niet aan, waardoor de NPO-app niet langer beschikbaar is op deze tv’s.’ Om alsnog de uitzendingen te kunnen bekijken, kunnen consumenten wel Chromecast of Airplay gebruiken in combinatie met de NPO-app op tablet of telefoon. Yes. Dan kun je op je tv bijvoorbeeld wel films of programma's zien die je in feite binnenhaalt via Smartfoon of Appletablet.

Lees meer

Van der Klein is daar helemaal klaar mee

Lees meer...  "Er suizen enorme stromen informatie door mijn duffe hoofd. En ik ben daar helemaal klaar mee." O ja Van der Klein? Wat dubbelzinnig. Dan heb je toch wat je wilde?

"Was dat maar waar. Ik zou me wel 10 grote vrachtauto's vol informatie kunnen eigen maken op dit moment en altijd. Denk je nu echt dat ik daar zin in heb..." Ik ontkwam soms niet aan de indruk dat jij over bepaalde onderwerpen aan 12 olietankers vol informatie nog niet genoeg hebt...

"Waarom 12 olietankers... Dat kan in deze tijd vol duurzaamheid helemaal niet meer." Je hebt toch een klacht over te veel informatie... Te veel. Hoor dan wat je zelf vertelt. Niets wordt tegenwoordig meer onder de mat geveegd. Dat zou je volgens anderen juist moeten waarderen.

Lees meer

De Diva van de hangplek is een reiger die Jack heet

Lees meer...  Het begon hier al jaren geleden met een club hang- jongeren en ouderen. Hier op deze brug met een dubbele uitbouw aan de rand waar mensen even op een paar banken kunnen uitrusten. Op die brug aan het eind van de Kinkerstraat in Amsterdam wordt iedere dag urenlang druk geconfereerd. Beschut door een parkje met hoge oude bomen verzamelen zich daar elke dag de mensen van de vogel-die-iedereen-biologeert.

Waren er vroeger nog gesprekken waar de politiek misprijzend in voorbij kwam of huisbazen en instanties danig werden afgekraakt: nu is er alleen de Diva van de Kinkerstraatbrug. De onbewogen daar wachtende vogel. Jack de Reiger die door iedereen wordt gefilmd en gefotografeerd staat daar gewoon ijzingwekkend onbewogen midden op een rand van de brug. Daar wordt hem door de mannen aangevoerd door Stanley voedsel toegeworpen. Ook veel voorbijgangers staan hier even stil om de Diva te fotograferen.

Lees meer

Het Expat feestje

Lees meer...  De gastvrouw lacht zonnig. Het feest is binnen en buiten. Ze is mooi in stijl en weerklaar gekleed in haar fantastische gebreide goudgele trui. Ongetwijfeld voortijdig afkomstig van het vermaarde modemerk waarvoor zij nu werkt. Haar ruime huis en tuin zijn vol vrolijke mensen ter gelegenheid van haar begin-van-de zomer feest. 's Avonds ga ik nog even langs en drink hier graag een glas wijn.

Je hoort op zo'n party allerlei verschillende talen want hier zijn bijna allemaal jonge expats verzameld. Mensen vol verwachtingen die uit verschillende landen naar ons land kwamen om hier te werken. Bij de meeste gasten kun je je met Engels prima redden en ze willen dolgraag iets over zichzelf delen met de puur Nederlandse bezoekster die wel opvalt omdat zij zoveel ouder is dan alle andere aanwezigen.

Lees meer

Is de Nederlandse maatschappij op hol geslagen?

Lees meer...  Vandaag zou ik met een goede vriendin een paar uur delen van haar drukke bestaan als veel reizende en geslaagde zakenvrouw. Het ging niet door maar we planden een nieuwe datum. Daarna maakten we wel ruim tijd voor een telefoongesprek over de wederzijds bekende onderwerpen. "Weet je wat ik niet snap van Nederland?" zei ze. ( Ze is een buitenlandse die met een Nederlander trouwde). "Ik geloof dat ze hier een beetje gek geworden zijn."

Haar kennend als een echte fan van ons land schrok ik behoorlijk. "Je weet dat ik voor mijn werk veel reis naar het buitenland," zei ze. "Nederland heft in de hele wereld het vingertje op tegenover andere landen over de gedragsfouten die ze maken. En nu zijn ze hier een wet aan het bedenken waarin iedereen die genoeg van het leven heeft legaal voor de dood kan intekenen. Andere landen snappen er niets meer van. Nederlanders zijn compleet doorgeslagen. "

Lees meer

Van der Klein driftig op zoek naar De Nerd

Lees meer...  "Waar is de biotoop van de Echte Computernerd? Dat vraag ik me sinds kort steeds af..." Bestaan die dan nog? Computernerds... Ik dacht eigenlijk dat die tegenwoordig helemaal niet meer opvallen... Ze zijn even moeilijk te ontwaren als kabouters want iedereen is het feitelijk toch zelf een béétje.

"Ze zijn er heus wel hoor. Je kunt de ware computernerds onmiddellijk herkennen aan hun vreselijk onopgeruimde huizen... Alleen het in dienst nemen van een totaal onwrikbare huishoudster of schoonmaakster kan aan die chaos nog iets doen." Tegenwoordig zijn de overdreven Twee-Verdieners anders meer in beeld... Met oppas voor het kleine meisje waar de ouders echt geen tijd voor hebben.

Lees meer

Van der Klein vindt te véél van Amsterdam

Lees meer...  "Er is wel meer balans in de opvang van vkuchtelingen ontstaan. Zolang de Turkse overheid maar blijft meewerken." Het is mooi weer Van der Klein en jij gooit meteen de wereldpolitiek op tafel... Bovendien... ga uit mijn zon. En wat wil je nu zo dringend bespreken?

"Niks. Alleen dit. Als die vluchtelingen in Amsterdam terecht komen is hun leven zwaar. Om te beginnen moeten ze leren slalommen -ofwel soort van zigzaggen- tussen alle fietsen en auto's door die pal naast elkaar in rijen pontificaal midden op de trottoirs gedeponeerd werden." De verkeersdeskundige heeft gesproken. Niet iedereen woont in Amsterdam...

Lees meer

Het modegevoel van de vaderlandse politieke lijstaanvoerders

Lees meer...  Als we onze politieke leiders zouden moeten kiezen op basis van hun al dan niet modebewuste keuze in plaats van op de inhoud van hun message zou dat best moeilijk zijn om een besluit te nemen. Hun slopende strijd in vergaderzalen overal in het land en hun felle woordenwisselingen in tv-debatten laten zien dat hun vertolking van de identiteit van Nederland heel dynamisch is.

Hun inzet is bewonderenswaardig strijdvaardig maar hun modieuze presentatie is strategisch ook van belang...

Lees meer

Vreemde vogels in andere landen

Lees meer...  Mag ik u even wat vragen? Ja hoor. Daar zijn we in deze winkel toch voor.

Op het etiketje aan de achterkant staat of er vlees in deze pasta zit. Maar het zijn zulke kleine lettertjes en ik heb mijn bril niet bij me. Daar staat een hele lange lijst met ingrediënten... Even kijken... Nee mevrouw. Er zit geen vlees in. Eet u geen vlees?

Lees meer

Hoe gaat het met jou schatje?

Lees meer...  Hoe gaat het met jou schatje? We hebben elkaar veel te lang niet gezien...
"Met mij is alles best. Dat is inderdaad lang geleden. Goed dat je een fotootje mee stuurde. Anders had ik je niet herkend. Maar ik dacht dat je er toen toch anders uitzag.

Het is een foto van een paar jaar terug. Ik had toen nog geen baard. Ik moest je wel appen omdat ik vannacht zo fijn van je gedroomd heb. We waren samen in een groot bos. Je was aan het wandelen en je was de weg kwijt geraakt.
"Wat vreemd dat je dat nu droomde want het bos is nu totaal kaal en koud. Waarom zou ik daar trouwens naar toe zijn gegaan? Ik hou helemaal niet van lange wandeltochten."

Lees meer

Van der Klein: Tijd om juist goed op de hoogte te blijven...

Lees meer...  "Iedereen moet weten wat er zich in haar of zijn omgeving afspeelt. Daarom moet regionaal nieuws beschermd worden..." Toe zeg ... Moet weten... Moet ... Waar gáát dit over Van der Klein?

"Daarom ga ik namelijk accoord met Mei Li Vos want in de landelijke democratie zijn onafhankelijke lokale en regionale journalisten broodnodig." Bróódnodig? Heb je soms nog niet ontbeten?

Lees meer

Van der Klein over de Boze Burger Boss

Lees meer...  "Je kan er wel geen zin in hebben om het daarover te hebben Baruch maar milieu-problemen zijn een feit. Of wou je zeggen dat je niet weet dat de winters vroeger veel kouder waren? En dat het ijs van de poolkappen smelt?" Volgens Trump wordt de milieu-problematiek zwaar overdreven... Ik heb mijn eigen milieuprobleempjes want ik ben zwaar verkouden...

"Je weet anders heus wel hoe koud de winters vroeger waren."Dat klopt maar Trump is een wereldleider die veel kwesties vanuit een totaal tegenovergestelde visie benadert. Tenslotte is hij de figuur die de Boze Burgers vertegenwoordigt.

Lees meer

Van der Klein Totaal Oneens met Terugblik op 2016

Lees meer...  "Dat is helemaal niet moeilijk doen... Jij neemt dat allemaal véél te licht op... Iedereen dacht toch na die Tweede Wereldoorlog dat zoiets nóóit ... nee nóóit meer zou gebeuren? We zouden het gewoon niet toelaten..." Je bedoelt dat we daarna in Europa nooit meer zouden discrimineren?

" Om te beginnen: ik máák me helemaal niet kwaad. Maar zonder naief te willen zijn betekende dat toen veel meer dan alleen een emotionele reactie. Het was een unanieme gezamenlijke afspraak in heel Nederland. Juist jij die toen bijna iedereen verloren heeft moet toch kunnen beseffen dat het in 2016 totaal de verkeerde kant dreigt uit te gaan Baruch..." Hoezo? Ik zou kunnen zeggen: maak van je hart geen moordkuil Van der Klein.

Lees meer

In de Donkere Dagen voor Kerstmis...

Lees meer... In de Donkere Dagen voor Kerst moet je niet ook nog eens met een Volle Maan te maken hebben. Ik liep met een Antwoordkaart in mijn hand naar de rode brievenbus om de hoek toen een jonge moeder passeerde met een klein meisje aan haar hand.

De moeder keek me blij en trots aan toen ze zag hoe ik naar haar schattige kleuter keek. Het was zo'n wederzijds moment. Op dat moment kwam een ouder zusje een portiek uitstuiven met een rugzak die op een beer lijkt. Ik wilde iets over die aparte rugzak zeggen maar ze holde snel voorbij.

Lees meer

Van der Klein roemt Top 2000

"Ik kan vandaag geen appeltaart door mijn keel krijgen..." Zelfs niet op deze Sinterklaas namiddag? En ook niet met slagroom en een beetje kaneel Van der Klein?

Lees meer...  "Ooit heeft de grote politicus Wiegel in een debat beweerd dat Sinterklaas bestáát. Daar kun je zelf je conclusies uit trekken." Nouja... Hij is nu eenmaal een grappenmaker. Waar maak jij je dan weer zo druk over?

Lees meer

Jezelf een cursus laten doen...

Lees meer...  Er valt niet aan te ontkomen dat ongeveer een miljoen mensen in ons land middelen slikken om hun depressieve gevoelen te onderdrukken. Wie ooit door die donkere tunnel is heengegaan zal er alles aan doen om dit nooit meer mee te hoeven maken.

Bij het opruimen van een kast vond ik nog die aantekeningen van mij over vroeger. Ergens in de vorige eeuw en voor sommigen in de buurt van het Stenen Tijdperk. Toen volgde ik samen met allerlei hulpverleners een cursus over een toen nieuwe methode. In rationeel denken of cognitieve psychologie. Ik herinner me zelf nu nog heel goed hoe erg ik het vond dat ik zo vroeg moest opstaan om op tijd ergens ver weg met de trein naar toe te reizen.

Lees meer