Phia Baruch: De kritische kat bij Vanaut café

  AMSTERDAM - Er verzamelen zich regelmatig 'mooie mensen' in café Vanaut Amsterdam die aan de hoofdstedelijke Postjesweg 55 een plek zoeken om samen bij te praten. Veelal niet ongevoelig voor de aangename modieuze sfeer. Je voelt ook meteen dat iedereen welkom is bij Babe. Sommige gasten kiezen graag voor de zon op een terras aan het water maar anderen houden meer van de lichte prettige ruimte binnen.

Aan een gezellig tafeltje bij een bloemenmuur om iemand eens gezellig op koffie te tracteren. Of om eens bij te praten. Samen het leven door te nemen of een bijzonder iemand te ontmoeten. Misschien wil je je hier ook gewoon prettig terugtrekken in de feelgood-sfeer. Maar vandaag heeft Babe wel een speciale gast die hulpvaardig werd meegebracht door de mooie advocate die hier soms op haar laptop werkt. De nieuwe gast is een dierenfluisteraar waaraan Babe heel graag om raad wil vragen.

Babe vraagt vraagt deze dame die Esmeralda heet, eerst of zij haar naast de koffie soms nog wat mag aanbieden. "Ik moet een beetje op mijn lijn letten net als sommige honden waarvoor mensen mij consulteren... maar ik zie meteen dat u dat dit ook bij u in the house is... Ik houd van iets slankmakends en gezonds. Als ik daar gebruik van maak hoef ik vanmiddag niet meer te lunchen," zegt Esmeralda lachend. "Terwijl ik daarop wacht heb ik me hier al op de omgeving georënteerd want ik hoorde al dat u mij een vraag wilde stellen?"

Even wachten want Babe is een goede gastvrouw en maakt nu een eerste-klas kop koffie voor haar gast klaar. Ze vraagt haar partner zolang heel eventjes de bar over te nemen. "Het gaat over onze dieren hier,"vertelt ze Esmeralda dan. "Toen wij deze zaak in Amsterdam Oud West enkele jaren geleden van de vorige eigenaar overnamen hebben wij alles grondig verbouwd. De kat Espresso woonde hier al en die namen wij dus ook over. De vorige eigenaar nam de kat in de zaak om muizen af te schrikken. Wij houden erg veel van dieren. Ik nam uit New York mijn hondje Bubbles mee en we merkten meteen dat zij twee heel goed met elkaar konden opschieten. "

"So far so good,"glimlacht Esmeralda en neemt tevreden een slokje van de heerlijke koffie. "Onze dieren lopen rustig door de ruimte,"zegt Babe en zijn nooit lastig als een gast een rustige hond meebrengt." Esmeralda knikt. "Heel harmonieus. Dat merkte ik meteen toen ik binnenkwam. Ik zag ook dat uw hond Bubbles al wat ouder is en heel lief. De kat zit daar in die kuipstoel tegenover ons... Hij staart me al de hele tijd aan. Ik heb me al op hem geconcentreerd... "

Babe knikt. "We zorgen natuurlijk ook heel goed voor de kat Espresso die we van de vorige eigenaar hebben geërfd maar de kwestie is dat hij vaak zo slecht gehumeurd is. En vooral kritisch jegens gasten die juist heel aardig voor dieren zijn. Wat moeten we daar nu aan doen? Hij krijgt lekker eten en wandelt graag door de zaak naar het terras waar hij naar de eenden in de gracht kijkt. Hij is goed met Bubbles... Maar kijk nu hoe hij boos naar u kijkt Esmeralda... Zo kritisch... Dat doet hij vaak alsof hij de gasten wég wil kijken... Wat kunnen wij daaraan doen?

Esmeralda knikt. "De kat heeft mij de reden al laten weten Babe. Je vertelde zelf ook al dat de kat Espresso uit een asiel komt. Hij heeft net als mensen een jeugd gehad die een stempel op hem drukt. Hij woonde namelijk vanaf dat hij heel klein was in dat asiel. Maar omdat hij anders was dan andere katten zat hij alleen in een hok. De verzorgsters waren wel lief voor hem maar hij werd toch steeds weer opgesloten."

Zo gebeurt dat met dieren soms helaas... Maar wij houden juist heel veel van onze dieren hoor. Ze zijn ook allebei volledig gecheckt door een dierenarts.

Esmeralda: "Daar twijfel ik ook niet aan. Nu hij hier woont is Espresso ook heel gelukkig maar hij kan nooit die tijd van vroeger vergeten. En juist als gasten extra-aardig willen zijn denkt hij aan die verzorgsters. Zij waren ook aardig maar hij is nog steeds bang dat zij hem weer terug in een hok zullen stoppen... "

"Dat gebeurt nooit,"reageert Babe en nu worden Espresso en Bubbles allebei liefderijk door haar en haar partner opgetild. "Wij houden van dieren." Espresso spartelt humeurig tegen maar het is Babe nu volkomen duidelijk. "Vertel hem dat we hem nooit in de steek zullen laten alsjeblieft... "

Esmeralda haalt haar schouders op. "Ik probeerde het al door te geven maar dit is een kat die nu eenmaal ánders is. Het is een type. Heel eigenzinnig. Hij gelooft alleen wat hijzelf denkt. Gewoon zo verder maar doorgaan is dus werkelijk uitstekend. Het is ook het beste voor de gasten om nauwelijks op Espresso te letten. Ook niet als hij ze kritisch aan gaat zitten staren. Al hij wat ouder wordt kan hij misschien wat minder kritisch worden...  Verder vraagt deze situatie vraagt alleen om tactvolle reserve want dieren hebben nu eenmaal hun eigen manieren."