Amstelveen verandert in een soort Singapore

  AMSTELVEEN - Dat Amstelveen gewoon vol is, heb ik al eerder gezegd. Ongetwijfeld tegen de mening van andersdenkenden in, maar de realiteit is niet anders. Het komt omdat teveel honden vechten om het been, of – wat mensen betreft – een massa woningzoekenden strijdt om een dak boven het hoofd. Niemand in de gemeenteraad schijnt te willen zeggen dat het hier te druk wordt, want daar trek je als politicus geen kiezers mee op de electorale markt.

Maar voor de beperkte ruimte blijken er, als je het mij vraagt, mensonterend veel claims. Noodgedwongen zitten nu de 500 ontheemden uit Oekraïne in hotels, op kosten van voorlopig de gemeente. Zij willen vrijwel allemaal terug naar hun land, maar de realiteit gebiedt te zeggen dat een deel van hen (of hun kinderen) gewoon hier blijven, al was het maar omdat in Oekraïne hun huis niet meer bestaat en de wederopbouw daarginds vele decennia in beslag zal nemen.

Maar Amstelveen heeft ook andere woningzoekenden. Zoals statushouders, starters en expats. Nou ja, met die laatsten komt het wel goed, want de bedrijven waaraan zij zijn verbonden betalen dikwijls meer dan wie op bijvoorbeeld een sociale huurwoning is aangewezen, al zal de nieuwe regeling voor zelfbewoning het – mits gehandhaafd – er niet ruimer op maken. Intussen ziet wethouder Floor Gordon van Economische Zaken hier graag zoveel mogelijk bedrijven heen komen, omdat het zo goed zou zijn voor de banen voor Amstelveners.
Maar ook zij gaat voorbij aan de werkelijkheid van het probleem van de overstelpende hoeveelheid vacatures en het feit dat die extra bedrijven ook voor personeel van buitenaf zorgen.

Niet voor niets heeft bijvoorbeeld de makelaar van de Bankrastoren nauwe contacten met tal van (inter) nationale bedrijven om in die dure appartementen expats te huisvesten. En verder met rijkaards in het Gooi, die op hun oude dag wel wat dichter bij de stad en het OV willen wonen. Zij zijn allerminst Amstelveners dus van lokale doorstroming is in dit geval geen sprake.

Op de steeds schaarser wordende nog overblijvende ruimte komen woningen, terwijl het toch groen moet blijven en de realisatie voorzieningen zijn eveneens een must. Aan de Bovenkerkerpolder valt niet te denken als bouwgebied, bewoners van buiten die geld hebben kunnen in Amstelveen ongestoord hun geluk beproeven en villa’s laten bouwen, terwijl vooral SP en GroenLinks eigenlijk alleen maar sociale huurwoningen willen om de 17-jarige wachttijden te verkorten.

Voorlopig worden die wachtlijsten alleen maar langer. Er is gewoon te weinig ruimte en tegen de noodzakelijke verdichting is, als we echt minder wachtenden willen hebben, niets te doen. Dan is het zaak dat Amstelveen verandert in een soort Singapore met massale hoogbouw. Maar sommige fracties willen alles, zonder na te denken over waar dat dan moet komen.

Dus de deur open zetten voor zo veel mogelijk vluchtelingen, asielzoekers, expats, kantorenbouw, sociale woningbouw, verkorting van de wachtlijsten voor Amstelveners, als het even kan windmolens (in elk geval in de regio) en toch nog veel groen. Maar de beschikbare ruimte is helaas niet van elastiek.

Of zoals een politicus het zei: Niet meer alles kan. Dat is verdedigbaar. Ik stel voor iets van de verlanglijst in het nieuwe coalitie akkoord te schrappen. Of de hele lijst in stand te houden. Wat natuurlijk slechts politieke werkelijkheid is. Tijdelijk dus. Zoals het denken van de meeste politici ...

DOOR: JOHAN TH. BOS

-AMSTELVEENBLOG -