• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Mensen met dementie verdienen meer dan stigma

  In Nederland wordt 1 op de 5 Nederlanders geconfronteerd met dementie, waarvan nog steeds 79% thuis woont. Mensen met dementie willen graag blijven deelnemen aan de samenleving. Helaas worden zij nog te vaak gereduceerd tot hun ziekte, gepresenteerd als hulpeloos en afgeschreven. Daarom doen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Alzheimer Nederland een oproep aan iedereen die over dementie spreekt, schrijft of publiceert: vermijd stigmatiserende taal en beelden, en geef aandacht aan de persoon achter de ziekte.

Deze oproep staat centraal in de brochure ‘Dementie in taal en beeld’, die vandaag wordt gepubliceerd tijdens het Nationaal Dementie Congres. De oproep is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met mensen met dementie en hun naasten, evenals experts op het gebied van dementie. De oproep is gericht aan journalisten, marketeers, fotografen, zorgverleners, zorgverzekeraars, en eigenlijk aan iedereen in de samenleving.

In de brochure worden praktische tips gegeven. Mensen met dementie geven aan dat ze niet hulpeloos zijn. Ze willen erkend worden en dat er aandacht is voor wat ze nog kunnen, zowel in woord als in beeld. Daarom de oproep om mensen met dementie te portretteren zoals ze zijn, als mensen, op televisie, radio, sociale media, in folders en artikelen. Minister Conny Helder benadrukt: “We moeten de impact van de ziekte realistisch onder ogen zien, maar het leven stopt niet wanneer de diagnose dementie wordt gesteld. Je blijft een individu met eigen wensen, dromen, talenten, relaties en hobby's."

Kortom, je bent meer dan je ziekte. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om hier oog voor te hebben, zodat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Taal en beeld spelen hierin een cruciale rol. Iedereen kan bijdragen, bijvoorbeeld door in de toekomst te spreken en schrijven over ‘mensen met dementie’ in plaats van ‘demente ouderen’.”

Op 15 april (13:00 – 17:00) vindt de 3e editie van het Nationaal Dementie Congres plaats in NBC Nieuwegein. Het congres richt zich op mensen die te maken hebben met dementie: mensen met dementie zelf, hun naasten, mantelzorgers, zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers.

Tijdens deze editie wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementieonderzoek. Experts delen de laatste stand van zaken met betrekking tot medicijnontwikkeling, de participatie van mensen met dementie in de samenleving, preventie, en methoden om de ziekte te detecteren en vertragen. Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met ZonMw en Alzheimer Nederland.

De brochure ‘Dementie in taal en beeld’ en het Nationaal Dementie Congres zijn initiatieven vanuit de Nationale Dementiestrategie (2021 – 2030). De brochure is ontwikkeld met input van mensen met dementie, Alzheimer Nederland, Odensehuis Animi Vivere in Beuningen, WZH Transvaal, Ouderenlandgoed Grootenhout, en leden van de Raad van Advies van de Nationale Dementiestrategie.