• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Tientallen mensen gearresteerd bij vrijheidsrellen in Georgië

WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 2 mei 2024 - TBILISI/BOEDAPEST - TBILISI/BUDAPEST - De rook is woensdag opgetrokken in de straten van de hoofdstad van Georgië nadat tientallen mensen waren gearresteerd en een oppositieleider in het verband en met blauwe plekken was gezien, toen veiligheidstroepen hardhandig optraden bij de laatste protesten buiten het parlement tegen een wetsvoorstel dat volgens demonstranten de persvrijheid bedreigt.

Volgens getuigen en verslaggevers gebruikte de politie in Tbilisi traangas en waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven. Het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat minstens 63 mensen zijn gearresteerd tijdens de demonstratie tegen de wet die media en niet-commerciële organisaties verplicht zich te registreren als ‘die de belangen van een buitenlandse macht nastreven’ als ze meer dan 20% van de financiering uit het buitenland ontvangen.

Demonstranten hekelen het als “de Russische wet” omdat Moskou soortgelijke wetgeving gebruikt als wat critici zien als het stigmatiseren van onafhankelijke media en organisaties die kritisch staan tegenover het Kremlin. Demonstranten zeggen dat het wetsvoorstel de integratie van Georgië met de Europese Unie zou doen ontsporen, een al lang bestaande wens in deze republiek, die ooit deel uitmaakte van de door Rusland geleide Sovjet-Unie, die in de jaren negentig instortte na meer dan zeventig jaar communistisch bewind.

Georgië kreeg in december de status van EU-kandidaat, maar de recente ontwikkelingen in Georgië baren de EU-leiders zorgen. De regeringspartij stelde vorig jaar een soortgelijke mediawet voor, maar trok deze in nadat tienduizenden demonstranten protesteerden.

De betrekkingen tussen Rusland en Georgië zijn ingewikkeld en turbulent geweest sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.  Dat werd duidelijk in 2008 toen een verslaggever van Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant getuige was van de Russisch-Georgische oorlog, die werd gezien als de eerste Europese oorlog van de 21e eeuw.

Het conflict brak uit tussen Rusland, naast de door Rusland gesteunde zelfbenoemde republieken Zuid-Ossetië en Abchazië, en Georgië. De oorlog vond plaats in augustus 2008, na een diplomatieke crisis tussen Rusland en Georgië, beide voormalige deelrepublieken van de Sovjet-Unie. De gevechten vonden plaats in de strategisch vitale regio van de Zuidelijke Kaukasus en eindigden in een patstelling.

Ongeveer veertien jaar later sloot Georgië zich aan bij internationale resoluties waarin de Russische invasie van Oekraïne werd veroordeeld, maar het werd ook een belangrijke bestemming voor Russen die op de vlucht waren voor militaire mobilisatie en politiek optreden. Zelfs de regeringspartij van Georgië heeft te maken gehad met interne spanningen over Rusland.

Op woensdag was op de Georgische televisie te zien hoe Levan Khabeishvili, voorzitter van de pro-West Verenigde Nationale Bewegingspartij, in het parlement aankwam met verband om zijn neus en voorhoofd. Leden van Khabeishvili's partij zeiden dat de politie hem tijdens de protesten had mishandeld. Paarse blauwe plekken en snijwonden waren zichtbaar rond Khabeishvili's linkeroog toen hij zijn collega-parlementariërs opriep om het wetsvoorstel te schrappen.

“Als u niet geïnteresseerd bent in de manier waarop de leider van de belangrijkste oppositiepartij in elkaar is geslagen, dan wil ik u – in het belang van de jonge mensen die gewond zijn geraakt, op het hoofd  geslagen en gekneusd zijn – nogmaals vragen: ook al heb ik geen enkele hoop, trek deze wet in”, zei hij.

Vice-minister van Binnenlandse Zaken Aleksandre Darakhvelidze beweerde tijdens een briefing dat Khabeishvili de avond ervoor een politiecordon had doorbroken en gewond raakte terwijl hij ‘zich verzette’. Darakhvelidze ontkende wangedrag en zei dat demonstranten en oppositieleiders ‘voortdurend geweld pleegden’.

De politie brak het protest van dinsdag af nadat demonstranten hadden geprobeerd de toegang tot het parlement te blokkeren, merkten getuigen op.

Eerder deze maand keurde het parlement het wetsvoorstel in eerste lezing goed. Het debat werd woensdag voortgezet tijdens de tweede van drie verplichte lezingen vóór de aanneming.