• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Nieuws van Nederland


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/couturekrantnl/subsites/couturekrant.nl/components/com_content/models/articles.php on line 587

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/couturekrantnl/subsites/couturekrant.nl/modules/mod_articles_category/helper.php on line 250

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Waarom doet Susanna Vorst afstand van haar kunstverzameling?

  Het is moeilijk... Het is ook dapper... Susanna Vorst heeft als roepnaam Marijke. Zij moest in de Tweede Wereldoorlog haar naam veranderen. Veel mensen kennen haar nu ook als Marijke. De Marijke die een rijke kunstcollectie opbouwde waar zij haar hart aan heeft verpand. En nu zal zij toch afstand van doen via een veiling. Dat is een emotioneel grote stap...

Ooit -toen zij jonger was - werd zij al eens diep getroffen door het boek ‘A Rose is a Rose’ van de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein die in de eerste decennia van de vorige eeuw in Parijs, aan de Rue de Fleurus 27, een artistiek-literaire salon had waar veel kunstenaars, schrijvers en dichters vertoefden.
“Gertrude Stein had de gave om kwaliteit heel vroeg te herkennen: bijvoorbeeld Picasso, Hemmingway en Matisse. Toen dacht ik: ‘dit is wat ik wil, het pure, het eerste, nog niet ontdekte’, ik dacht ‘wat moet het fantastisch zijn als je in staat bent om een totaalbeeld van een werk zo vroeg te onderkennen: kleur, gevoel, compositie, uitstraling’.”

Door haar werk voor KBB was de kunstliefhebster inmiddels ook thuis op de internationale kunstmarkt: Italië, Zwitserland, de Verenigde Staten. Ze bezocht de galerie van de Amsterdammer Rob Malasch en zag drie werken uit China hangen. “Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik was helemaal verliefd, in vuur en vlam.”
De doeken waren van Fang Lijun. Hij behoort tot de Chinese dissidente kunstenaars die zich niets gelegen lieten liggen aan staatsdecreten over wat kunst hoort te zijn en over wie wat mag maken. Daarom kon Fang Lijun in zijn geboorteland exposeren noch werk verkopen. “Door Fang Lijun kwam ik in contact met Zeng Fanzhi, tegenwoordig de duurst betaalde hedendaagse Chinese kunstenaar. Hij hoorde ook bij die groep dissidenten.”

Susanna ontdekte in het Verre Oosten ook prachtige stukken van Koreanen onder wie de schilder Bae Joonsung uit Seoul en de kunstenaar Kang Ik-joong die net werk aan het British Museum heeft verkocht. Van beide Koreanen zijn stukken op de veiling te koop. “Weet je van wie ook bijzondere doeken op de veiling te koop worden aangeboden? Van de schilder Moshe Gershuni. Hij is een vriend van me en hij is de belangrijkste levende kunstenaar van Israël.”

Maar Susanna Vorst stelt als oudere vrouw vast dat zij langzamerhand te veel kunst bezit. "En ik wil geen museum of instituut worden hoor... Hoe pijnlijk ook, ik moet afscheid nemen. Ik hoop dat de kopers net zo blij met mijn stukken zijn zoals ik was toen ik ze aanschafte. Ik hoop dat de kunst hen het plezier geeft zoals het mij heeft gegeven.”

AUTEUR: SIMON JACOBUS / SCHILDERIJ XU WENTAO BODY Nr. 1 Meisje in bad... China, Wuhan 1968
THE SUSANNA VORST COLLECTION
Veilinghuis AAG Lekstraat 63, Amsterdam
Veiling: Maandag 18 april 2016, 14 uur
Kijkdagen: Vrijdag 15 t/m zondag 17 april, van 10 tot 17 uur