• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kieswijzer voor 220 gemeenten beschikbaar

b_250_200_16777215_00_images_kieswijzerdon18.jpg  De regionale titels van de Persgroep komen deze zaterdag met een gezamenlijke Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij zijn niet de partijprogramma’s leidend, maar dat wat de lezer en de redactie belangrijk vinden. Dat zal heel wat discussies en gesprekken gekost hebben. De Kieswijzer ... Ja... Daar kun je vóór of tegen zijn maar er zijn veel mensen die dit als verrassend behulpzaam ervaren.

Met een totaal van 220 gemeenten is het sowieso de grootste regionale stemhulp ooit. De Kieswijzer is gemaakt door de stads- en regioredacties van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, de Stentor, Tubantia en Het Parool. Zij weten precies wat er in hun gebied speelt en zijn goed ingevoerd in de gemeentepolitiek.

Bij het maken van de stellingen hebben redacteuren en correspondenten niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer. Het resultaat is een stemhulp die lezers kan laten ontdekken welke partij het beste bij hen past. De regionale kranten zijn doorgaans goed ingevoerd binnen het regionale nieuws. Dat is tenslotte hun werk.

Karolien Koolhof, projectleider Kieswijzer: ,,Wij zien het als een van onze belangrijkste taken om de gemeentepolitiek kritisch te volgen en lezers daarover goed te informeren. Dat deden we al met onze verslaggeving, maar deze Kieswijzer is een nieuwe, extra manier daarvoor. Dankzij het enorme aantal redacteuren dat eraan heeft meegewerkt, is deze regionale stemhulp de grootste ooit.”

Hoe gaat het? Bezoekers van de Kieswijzer krijgen een aantal stellingen voorgelegd over zaken die spelen in hun gemeente, waarbij zij kunnen aangeven in hoeverre zij het ermee eens zijn. Daarbij kunnen zij direct zien hoe de verschillende partijen in hun gemeente erover denken. Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de door de bezoeker gegeven antwoorden. Zo kunnen lezers zich oriënteren op de verkiezingen, zonder daarbij partijprogramma’s door te hoeven spitten.

Als je die conclusies op je in laat werken wéét je dus of het standpunt van die partij bij jou past maar het toont natuurlijk niet aan of de mening van die partij ook de besluitvorming in de praktijk vertegenwoordigt. Persoonlijk vind ik dat je je beter solidair zou kunnen verklaren met de algemene langdurige karakteristieke principes van een partij die bij jou passen. Iedereen weet best dat in de praktijk partijen moeten onderhandelen en geven en nemen is onverbrekelijk verbonden aan uitwerking in de praktijk.

Dat neemt niet weg dat de Kieswijzer een mooi stuk werk is om dichtbij huis duidelijkheid over bepaalde kwesties te krijgen. De makers hebben er erg hun best op gedaan en het is een enorm project.

Karolien Koolhof zegt: "De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Doorgaans worden stemhulpen gemaakt op basis van partijprogramma’s en wat politici zelf aandragen. Maar wij hebben ervoor gekozen om hem juist door burgers en journalisten te laten maken. Dat levert een hele andere reeks aan onderwerpen op.”

Marion de Voogt voegt hieraan toe: "De redacteuren zijn bij het maken van de stellingen bijgestaan door studenten politicologie en bestuurskunde uit heel Nederland. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer. Deze is vanaf zaterdag 24 februari voor iedereen gratis te raadplegen."

"HET IS MIJN KEUZE...  IK WEET ZÉLF ECHT HEEL GOED WIE IK KIES..."

ILLUSTRATIE: IVOR RAY