Dromen bestudeerd door Qu’yvorim Biervliet

altDromen.. Iedereen droomt wel eens al onthouden we onze dromen vaak helemaal niet. Toch droomt de één iets meer en de ander weer iets minder dan gemiddeld.Ieder menselijk wezen droomt dus, behalve in gevallen van extreme psychologische wanorde. Nog een weetje? Ook blinde mensen kunnen dromen maar mensen die blind geboren zijn kunnen géén beelden zien.

Feitelijk dromen wij alleen over wat wij weten, dus de personen die je ontmoet in je dromen heb je al een keer gezien. Misschien ben je ze vergeten?

En baby's? Hmm... die dromen niet over zichzelf tot rond het derde levensjaar. Grappig hè?

Mannen en vrouwen hebben echter verschillende dromen en verschillende fysieke reacties. Freud noemde dromen trouwens "brieven aan onszelf."

Onder mijn tweede naam nieuwsgierig aagje zocht ik het web af op zoek naar een lijstje onderwerpen waarover wij het meeste dromen.
· Dromen over struikelen/vallen
· Dromen over vermoord worden of zelf moorden
· Dromen over achtervolgd worden
· Dromen over naakt zijn
· Dromen over het missen van een vliegtuig of trein
· Dromen over de weg kwijt zijn
· Dromen over vreemdgaan van partner

Oké Info nu? Dat is leuk om te weten, maar waaróm wij dromen... daarop heeft nog niemand in mensenheugenis een antwoord gevonden.

Er bestaan in de wetenschap wel een aantal aannemelijke theorieën. Moderne theorieën gaan uit van het idee dat dromen niets betekenen. (Saai hoor!)

Eind jaren zeventig ontwikkelden twee psychiaters Allan Hobson en Robert McClarley een hypothese, waarin zij ervan uitgaan dat de beelden tijdens je slaap weinig of geen verband met elkaar hebben.

Een korte uitleg: de golven die tijdens je REM slaap worden afgevuurd vanuit de hersenstam zijn meestal toevallig en dragen geen informatie (Zo luidt althans daarbij de aanname). Deze komen bij het visuele gedeelte van de hersenen terecht en vervolgens vormen zij daar beelden, echter hebben de beelden geen of weinig verband met elkaar.

MAAR je (slapende) bewustzijn probeert hier een zinnig verhaal van te maken. ( Gooi dus al je dromenboeken vol verklaringen over wat je droomde maar weg volgens deze theorie.)

Zoals jezelf misschien wel weet lukt het zinnige verhaal maken lang niet altijd. Als ik voor mezelf mag spreken de dromen die ik dan wel onthoud zijn vaak sprookjes-achtig en worden onsamenhangend voorgeschoteld. Maar ... Helaas een correctie... Niet ál mijn dromen gaan over de prins op het witte paard en de kikker die transformeert in een knappe Adonis.

Als ik een percentage moet geven dat is het ongeveer 50/50.

Hobson & McCarley geven nog een mogelijke verklaring waarom wij een droom niet kunnen onthouden bij het ontwaken. Volgens de hypothese is een mogelijke functie van de REM slaap dat de delen van de hersenen die overdag kritisch moeten nadenken en herinneringen moeten opslaan s’nachts het liefst uitrusten.

Dat zou ook verklaren onze dromen vaak to good to be true zijn. Het kritische gedeelte in de hersenen is dan een poosje uitgeschakeld.

En niet te vergeten het herinneringsgedeelte van de hersenen is dan ook op mute. Best interessant toch? Maja..deze moderne theorieën klinken misschien wel aannemelijk maar er is nog geen onomstotelijk bewijs voor.

Dus blijven onze dromen toch nog steeds voor ons een enorme puzzel waarvan de oplossing ook voor zeer geleerde dames en heren hoe langer hoe moeilijker is te vinden...