Phia Baruch: Hij krijgt de rol van Reacher

  Boekenlezers in Amerika worden binnenkort verrast. Aangezien de veelzijdige Canadese acteur Hugh Thompson (Chapelwaite) zijn terugkeer op het scherm naast Alan Ritchson (TITANS) in de aankomende originele serie van Amazon, REACHER. Dat gebeurt op vrijdag 4 februari in een 8-delige serie s gebaseerd op Jack Reacher uit Lee Child's internationaal best verkochte romans. Aangezien je je in de tijd waarin je leeft niet tegelijk op alle mooie informatiestromen kan richten blijf ik een echte boekenlezer.

En ik heb mij heel vaak met dankbare geluksgevoelens in de vele verhalen over Jack Reacher verscholen. De rustige grote man die zomaar ergens heen gaat en allerlei sufkousen en slechteriken die hem en anderen terroriseren er flink van langs geeft met zijn enorme gevechtskracht die hij na een jarenlange carriëre in het leger heeft opgebouwd. Een ongebonden held die door onze wereld reist en daar van alles tegenkomt waar hij onverschrokken strijdt voor wat door hem (en doorgaans ook door ons) als waardevol wordt beschouwd.

Hugh was onlangs nog te zien als George Dennison in de Epix 10-delige limited serie CHAPELWAITE, een bewerking van Stephen King's korte verhaal 'Jerusalem's Lot' naast Adrien Brody en Emily Hampshire (Schitt's Creek). Stephen King is ook een beroemde en bekende schrijver maar ik heb nooit een boek van hem gelezen omdat ik misschien onterecht de indruk had dat zijn verhalen een beetje eng zijn. in ieder geval heb ik wel heel wat Reachers in mijn boekenkast die ik soms na jaren graag weer overlees want meestal ben ik de grote verhaallijn niet vergeten maar zijn bepaalde beschrijvingen van omgevingen zo knap dat het net is of je die zelf ook gezien hebt.

De acteur Ritchson speelt de hoofdrol in de nieuwe serie serie, geproduceerd door Amazon, Skydance Television en Paramount Television Studios. Het eerste seizoen, geschreven, geproduceerd en gerund door Nick Santora, is gebaseerd op de eerste Jack Reacher roman, The Killing Floor, die zich afspeelt in Georgia. Lekker spannend weer.

Thompson zal Baker spelen, de hoofd agent van Margrave, beschreven als een man die geniet van zijn machtspositie maar een hekel heeft aan Detective Finlay (Malcolm Goodwin).

Naast zijn werk in film en televisie heeft Hugh in zowat elk groot theater in Canada gespeeld. Hij won een Gemini Award voor zijn werk in de tv-film Blessed Stranger en een 2013 Merritt Award voor zijn optreden in Whale Riding Weather en heeft zware terugkerende rollen gehad in Canadese producties als Diggstown en Pure.

Vermoedelijk zullen veel boekenfans zich net als ik tot het lezen van Lee Child's boeken moeten beperken. Zelfs als ik in Canada of Amerika zou wonen zou ik misschien toch liever de boeken lezen dan de serie zien.

Ik sprak zelfs ooit met een aardige en eerlijke boekverkoper die denkt dat de prachtige sfeerbeschrijvingen in zijn boeken door een schrijverscollectief worden gemaakt. Okay. dat is dan maar zo.

Waarom zou deze auteur volmaakt moeten zijn? Waarom zou iemand - wie dan ook die iets bijzonders presteert- ook op allerlei andere sociale of kunstzinnige gebieden volmaakt moeten zijn? Die allerbeste versie van ons zelf is nu eenmaal niet continu aanwezig.

Bepaalde kwaliteiten of eigenschappen van iemand kunnen wel diep respect afdwingen. Dat klopt en daar kunnen we heel blij mee zijn. Voor het overige doen we allemaal maar wat we kunnen als mensen onder elkaar. Dat is de werkelijkheid - de natuurlijke basis- waarin we leven.

En de iconen zonder enig feilen of menselijke missers passen natuurlijk prima in verhalen, films of op het toneel. Als anecdotische verschijningen. Daar doen ze het meer dan fantastisch!