Phia Baruch: Witte herdershonden

  Er was gisteren nog helemaal geen sprake van woedende vlagen en bomen die sidderden in de wind zoals vandaag. Het was aangenaam weer in plaats van tandenklapperen. Af en toe scheen er zelfs een klein streepje zon zien op de stoepen en voortuinen van dat Amsterdamse grachtenstuk.

Nu en dan rende er een stoer type in hardlooppak langs de woonboten over het bruggetje naar de overkant. Het was verder rustig zondag op de gracht maar opeens - in een flits - draafde mij een grote witte hond voorbij. Een prachtige verschijning op hoge poten die bijna leek te zweven en gevolgd werd door een vrouw met wit strak achterover gekamd haar en nog zo'n hond met een witte vacht aan de lijn die haar sterk vooruit trok.

Verrast bekeek ik het drietal dat stopte waarna de vrouw even op een stoep ging zitten. De honden leken wel feeën in diergedaante voor mij zoals zij naast hun vrouwtje voortsnelden. Ik vroeg haar wat voor ras haar honden waren. Ze noemde een hele lange naam die ik zo snel niet kon volgen. En daarna: "Deze honden komen uit Roemenië maar ze zijn afkomstig van een ander land waar ze de schapenkudde beschermen tegen vossen en wolven."

Dan beschermen ze u ook vast goed ... Gaat u vaak met ze weg? "We gaan dikwijls met de auto naar natuurgebieden en dan laat ik ze los lopen. We lopen hele afstanden daar. Mijn specialist zegt bij elk onderzoek dat dat mijn longen goed doet."

Aha. Dat klinkt inderdaad prima, zei ik. Kennelijk dacht ze dat ook onbekenden meteen van iets heel belangrijks met haar gezondheid op de hoogte waren. "Maar ik zou niet zeggen dat ze mij beschermen,"zei ze nadenkend. "De hond die ik aan de lijn heb is zelfs een beetje angstig. Voordat zij bij me kwam heeft ze vast al bepaalde dingen meegemaakt... " Ze keek bezorgd opzij.

Ik liet die treurige mededeling even bezinken en op dat moment kwam er een echtpaar aanwandelen dat benieuwd bij ons bleef stilstaan.
Het was zo'n echtpaar wat in een onverbreekbare eenheid leeft en er goedgehumeurd in slaagt niettegenstaande de diverse dagelijkse hordes een ordelijk en voortreffelijk leven te organiseren. Zij vroegen ook naar het ras van de mooie witte honden en hun bazin antwoordde zittend als een queen vanaf haar tijdelijke stoeptroon weer met diezelfde lange benaming die ik opnieuw niet kon verstaan.

"Ze zijn niet helemáál 100% rashonden, "waarschuwde ze met een innemende maar geheel overbodige eerlijkheid. "Als ZIJ - en ze wees naar de angstige hond die al dat publiek helemaal niet op prijs stelde gezien zijn treurige blik- maar 8 centimeter hoger op de poten stond zou zij volmaakt zijn. Maar vermoedelijk zit er in haar voorgeslacht een kruising met een strááthond..."

"Volmáákt...,"zuchtte de vrouw van het echtpaar. "Dat ben ik ook al lang niet meer. Willen we dat niet allemaal wel zijn?" Ik glimlachte vriendelijk terug en bekeek haar wat nauwkeuriger. "Ze zag er van A tot Z top uit met dat halflange kamillekleurige kapsel en haar lange wijde mantel van een dure stof viel klokkend om een slank gebleven figuur.

Haar hele verschijning riep het zogezegd uit: Hier zit geld. Haar man zei niets. Hij stond half achter haar en kwam totaal niet uit de verf tijdens dit wandelintermezzo. Maar wat kon hij ook gezegd hebben? Misschien iets van: "je bent een beetje een gerimpeld appeltje geworden maar dat is iets waar ik juist veel van hou... " Of zou dat te veel boekentaal zijn voor een man?

Mijn ogen dwaalden weer naar de mevrouw op de stoep die daar enigszins ordeloos was neergeploft. Ze had aan ons een onverwacht belangstellend publiek. "Mijn hobby is geneologie," vertelde ze. "Dat vind ik heel leuk om alles over voorouders uit te pluizen." De mevrouw van de mooie mantel zei: "Net als My Heritage zeker?"

"Iets in die trant maar ik ga het nu ook voor mijn dieren doen want dan kan ik uitvinden in hoeverre mijn honden familie van elkaar zijn."
Heel bijzonder: daar hadden wij allemaal nog nooit van gehoord. Kan dat echt?

Thuis ben ik het gaan nakijken. Het bestaat. Gendika voert al ruim 20 jaar DNA-analyses uit bij diverse diersoorten. Hieronder vallen (landbouw)huisdieren, bijvoorbeeld honden, katten, cavia’s en ezels en de meer exotische soorten zoals dolfijnen, gorilla’s en aardvarkens. Dat heeft verschillende voordelen want daarmee kunnen bijvoorbeeld ziektes worden opgespoord en voorkomen.

Misschien is het voor fokkers ook belangrijk dat je weet dan welke dieren familie van elkaar zijn. Maar om dat als hobby te willen weten? Van apen kan ik het me nog voorstellen maar van aardvarkens en ezels?

Wat zou die dame van de honden trouwens misschien nog meer willen uitzoeken? Met welke soort straathond de voorouder van haar bijna-volmaakte -rashond een slippertje heeft gemaakt? Dat is toch wel lachen!

SORRY ... ZO VERRASSEND MAAR IK BEN TOTAAL VERGETEN DE DAME MET DE HONDEN TE FOTOGRAFEREN...