Buitenlanders geen Amstelveners (deel 2 )

  Amstelveen is een internationale stad, hoor ik voortdurend van de lokale overheid. Dat kan zo wezen maar het doet mij denken aan Lloret de Mar in Spanje, waar ik op een affiche zo ongeveer zestig voetbalwedstrijden zag aangekondigd, allemaal Nederlands. Een team van Almere speelde tegen dat van Hoogeveen, bijvoorbeeld, en Castricum tegen Alkmaar.

Na het toernooi kon men in horeca-etablissementen terecht: Een complete straat in Nederlandse handen, waarvan ‘Friet van Piet’ mij bijbleef. Ook herinner ik mij nog de zondagmorgen in een kerkdienst, waar ik het wonder beleefde dat ik er Spaans hoorde praten, want tot dan was ik in het Nederlands of Engels aangesproken. Het toerisme, waarop Amstelveen kennelijk uit is, eist zijn tol. Maar ook in de VS en Canada heeft men Nederlandse clubs, ter bescherming van de cultuur uit ons land.

Met die 138 andere nationaliteiten lijkt het mij door de bank genomen niet anders. Wij hebben een zogenaamd Diwali Festival op het Stadsplein, maar daar konen voornamelijk mensen uit India, plus natuurlijk een verdwaalde Nederlander, die steevast een bestuurslid van een der de betreffende cultuur propagerende organisaties blijkt te zijn.

Als ik naar de overkant van mijn straat kijk, zij de twee vaderlanders daar de enigen die er wonen. De rest is verhuurd aan alle mogelijke buitenlanders. In mijn eigen flatgebouw ruik ik allerlei geuren van tot de onderscheiden culturen behorende gerechten.

Mijn oud-collega Frits Suèr meldde in een artikel dat hij Amstelveen tegenwoordig een ‘los zand gemeente’ noemt. Ik ben het met hem eens.

Er is weinig van de verbinding te merken die het gemeentebestuur volhoudt te zien. Het kan niet anders, wil het de intocht van expats en asielzoekers stimuleren. Die laatste worden haar opgedrongen, de eersten zoekt zij zelf.

Decennia geleden waarschuwde een PPR-raadslid dat het stimuleren van internationale bedrijven veel later voor extra druk op de woningmarkt zou zorgen. Hij heeft gelijk gehad.

Maar je wilt nu eenmaal een internationale stad zijn of niet. En dat wil de gemeente. En die denkt nog steeds dat buitenlanders Amstelveners worden. Terwijl het voor hen slechts een slaapplaats is. Meer niet.

DOOR: JOHAN TH. BOS

- AMSTELVEENBLOG -