Buitenlanders geen Amstelveners (deel 1)

  AMSTELVEEN - 7 februari 2022 - Op het gevaar af van een populistische ‘eigen volk eerst’-houding te worden beschuldigd, moet mij toch van het hart dat Amstelveen allang niet meer de gemeente van vroeger is. Dat 21% een buitenlandse afkomst heeft, juicht men toe op het raadhuis, waar trouwens een enorm zwak voor citymarketing bestaat, zeg maar reclame om dit dorp te laten opstomen in de vaart der volkeren.

Het is een internationale stad, hoor ik voortdurend van de lokale overheid. Dat kan zo wezen maar het vergt toch een wel erg buitenlandse preferentie als je in je eigen woonplaats zo ongeveer alle talen hoort, behalve Nederlands.

Iemand zei in het eerste artikel van een door de gemeente, via het Mediafonds, betaalde serie over de veelkleurige Amstelveense samenleving 'dat zij zich in het winkelcentrum Stadshart in het buitenland waande.'

Zo ver hoef ik niet te lopen. In mijn ooit door Amstelveners bewoonde flatgebouw spreekt men nu een wirwar van talen, zodat het een soort verademing is als ik een Nederlander tegenkom, wat zelden gebeurt.

Ik weet niet wie mijn buren zijn, want de belegger verhuurt telkens aan anderen. Ach, ik begrijp het wel, die mensen hebben niets met mij te maken.

Alleen met de International School of Amsterdam (ISA) aan de Sportlaan, waar die de Amstelveense sportvelden doet inkrimpen. En ‘housing’ firma’s verspreiden folders om de laatste Nederlanders over te halen hun flat aan hen te verkopen of die te verhuren.

Het is even goedbedoeld als krankzinnig dat onze lokale overheid nog steeds gelooft in een soort verbinding tussen de 139 nationaliteiten. Maar die smeltkroes is ondenkbaar, daarvoor verschillen de culturen teveel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die 139 nationaliteiten elk hun eigen cultuur meeslepen en daarin het liefst blijven.

Er zijn organisaties die Amstelveners proberen voor andere landswijzen te laten knielen, kennelijk in de hoop dat er van de Nederlandse niks overblijft en niet om buitenlanders dáártoe over te halen.

Het laatste lijkt mij ook onbegonnen werk.

DOOR: JOHAN TH. BOS

- AMSTELVEENBLOG -