In Amstelveen is het allemaal nog erger

  AMSTELVEEN - 19 februari 2022 - Het elkaar van aan-corruptie-grenzende belangenverstrengeling beschuldigen binnen de overheid heeft een groot gehalte ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’, om het eens in antieke woorden te zeggen. In elk geval geldt dat voor de gemeenteraad, louter in naam het hoogste plaatselijke bestuursorgaan.

Daarin zitten zich om onduidelijke redenen ‘volksvertegenwoordigers’ noemende lieden, behorend tot diverse partijen, maar zich in woorden of kiesprogramma’s nauwelijks of vrijwel niet van elkaar onderscheidend. Voor raadslieden vist men in een vijver van ijdelheid en verlangen naar leiderschap, verbloemd met de leuze dat zij zich inzetten voor algemeen belang. In feite komt men al gauw terecht bij bestuursleden en vrijwilligers die zich naar hun mening toch al tot de bovenste lagen van de gemeenschap zijn gestegen of op dat niveau willen komen. Dat zal ook wel de oorzaak ervan zijn dat ik op recepties en bij andere lokale evenementen altijd dezelfde mensen zie. Je behoort nu eenmaal bij hen die, in elk geval vroeger, de notabelen heetten of niet.

Een voormalig bestuurslid van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) vertelde me eens dat nu eenmaal zo de werkelijkheid is. Tweehonderd mensen regeren heel het land, maakte ik uit zijn woorden op. Nou ja, hij zei dat die belangrijk zijn voor de genomen beslissingen, wat volgens mij op hetzelfde neerkomt. In Amstelveen is het allemaal nog erger. Daar maakt een minimale minderheid de dienst uit. Men heeft iets in de melk te brokkelen bij bijvoorbeeld een plaatselijke sportvereniging of een bedrijf en zit tevens in de gemeenteraad.

Of men speelt in ondernemersland een aardig partijtje mee, wat niemand ervan weerhoudt ook de belangen van dat deelgebied bij de lokale overheid te dienen. Zeker in de hoogste kringen van de stad kent iedereen elkaar. Het kan nu eenmaal blijkbaar niet anders.
Dus vindt men binnen de hedendaagse coalitiepartijen VVD en D66 ondernemers die ook belang hebben bij de verkeerssituatie in het Oude Dorp. En oud-voorzitter van de lokale omroep Pieter Montelbaan staat op de tweede plek van de kandidatenlijst voor Burgerbelangen Amstelveen (bbA).

In de gemeenteraad vindt men allang VVD-raadslid Victor Frequin, die ook op het gebied van tennis een belangrijke rol speelt en de lokale voorzitter van zijn partij is ondernemer en eigenaar van het voormalige pand Bajes, dat hij voor zijn bedrijf van de gemeente kocht.

Men kan wel voor de bühne uit de gemeenteraad weglopen als toevallig een besluit over de belangen van zijn stichting, club, vereniging of firma aan de orde is, maar achter gesloten deuren is het betreffende onderwerp natuurlijk allang in fractievergaderingen besproken. De gespeelde onpartijdigheid doet de gewenste beslissing geen schade.

Dat is de realiteit waar men me heeft te maken. Geen wonder dus dat bbA radicaal voor het in stand houden van RTV Amstelveen is, zal een inwoner al snel denken. Of dat terecht is, laat ik in het midden maar in elk geval heeft de partij de schijn tegen. Die heeft gewoon een oud voorzitter van RTVA in haar midden. Nogmaals: Het kan blijkbaar niet anders. Maar democratie is misschien een even grote illusie als het duale stelsel, waarbij de gemeenteraad B&W zou controleren.

Geen wonder dus ook dat VVD en D66 de nieuwe verkeerssituatie in het Oude Dorp prima vinden een mening die – zuinig gezegd – niet door iedereen wordt gedeeld. Ik beweer ten aanzien van wat de beslissing werd van de raad niet het tegendeel, maar zeg alleen dat aan belangenverstrengeling lokaal niet is te ontkomen. Misschien ook nationaal niet. De vijver blijkt te klein.

Ultra democratisch is dat niet, begrijpelijk wel. De vijver is niet groter en met een beetje goede wil kan men zeggen dat die raadsleden voor bepaalde deelbelangen opkomen. Of dat automatisch ook algemeen belang is, waarmee raadslid Tawros Aslanjan (D66) gewend is te schermen, waag ik te betwijfelen.

DOOR: JOHAN TH. BOS

- AMSTELVEENBLOG -