Phia Baruch: Koffie bij VANAUT AMSTERDAM

  Na een moeilijk gesprek -zoals iedereen wel eens meemaakt- besluit ik bij te komen in een aantrekkelijk ogende hoofdstedelijke coffeeshop. Ik stap benieuwd naar binnen want hier was ik nog niet eerder. De lentezon schijnt voor en achter op een klein rustig terras en daar binnen door de ruime ramen. Ik besluit binnen te gaan zitten overstelpt door de stralende en elegante omgeving.

Het ziet er uit als een fijne plek met veel roze, zwart en goud. Sfeervol met mooi servies en bloemen gedecoreerd. Bij binnenkomst maak ik onder de kroonluchters direct kennis met eigenaresse Babe.

Heet zij echt Babe? Haar coffeeshop Vanaut coffee & design en gifts is buitengewoon elegant maar toch niet over-de-top ingericht. Heel clean en ruim en tegelijk huislijk gevestigd op de Postjesweg 55 in Amsterdam West. Babe was aanvankelijk eventplanner in New York waar zij ook geboren werd en later carriëre maakte. Maar toen zij de liefde van haar leven ontmoette, een Amsterdammer, besloot zij officieel met hem zijn leven in de hoofdstad te delen en daar ook haar zaak te vestigen. Vanaut coffee & design en gifts is helemaal ingericht in New Yorkse stijl.

Is Babe haar echte naam? "Ik ben in New York geboren en opgegroeid,"legt zij vriendelijk uit."Maar mijn ouders komen oorspronkelijk uit de Philippijnen en hebben zich in de VS gevestigd. Mijn vader was een ingenieur en een harde werker maar bij het namen geven aan zijn kinderen toonde hij een ongewoon gevoel voor humor. Mijn broers en zuster zijn naar geliefde snoepsoorten genoemd en ik heet ook echt Babe... " Hoe vindt zij dat?

"Soms denken mensen dat het geen Echte Naam is. Babe... Toen ik nog op school zat was het wel eens lastig. Maar kijk maar..." Ze laat mij ongevraagd haar identiteitskaart zien en ik trek de conclusie dat zij dat al vaker heeft moeten doen. Ze wekt de indruk de ongewone toneelachtige naam toch met trots te dragen.

Dat is zeker een bijzondere vader... Ik moet lachen als ze het uitlegt. "Mijn vader zei tegen me dat hij ervoor gezorgd heeft "dat je later maar één keer je naam hoeft te noemen als je ergens bent en niemand die dan vergeet...'" Inderdaad. Heel efficient.

"Wat is het in jouw zaak leuk om al die mooie stoelen en het servies etc. etc. te bekijken,"zeg ik vol bewondering naar een serie ingelijste zwart-witte modeprenten op de muur starend. Tenslotte heb ik jarenlang als modejournalist artikelen mogen schrijven en dan gaat je modehart toch even sneller kloppen door die vertrouwde mooie modemerken aan de wand die herinneren aan helaas bijna vervlogen werelden

"Drink je koffie toch warm op," zegt Babe want ook de koffie moet van haar perfect op smaak en temperatuur zijn. Daarnaast biedt zij een beperkt assortiment maar net genoeg van kleine heerlijke baksels erbij aan op de hoge toonbank.

De heerlijke geur van de koffie vermengt zich met wat gelach op het terras en ik geniet van de zonnige sfeer. Weg gedachten aan mijn moeilijke gesprek.

"Good coffee, food en vibes ...," staat er op het bord voor de deur. Je hoeft niet met je auto naar Vanaut te rijden maar dat kan natuurlijk altijd. Er stoppen ook twee trams vlak voor de deur maar gek genoeg heerst er in deze gezellige brede winkelstraat in Amsterdam West een aangename rustige sfeer.

Vanaut is open van maandag tot zaterdag van 8.00 uur tot 19.00 uur. Zondag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Een aanrader om daar in een andere sfeer even bij te komen.

FOTO: EEN WARM WELKOM DOOR BABE BIJ VANAUT AMSTERDAM...