Gemeente Amsterdam wordt om aktie gevraagd

b_250_200_16777215_00_images_mariannepoot18.jpg  AMSTERDAM - Kan het college geen uitgebreidere maatregelen nemen om een veilig ondernemersklimaat te garanderen in achter gesteld winkelcentrum De Kameleon in Zuidoost? VVD-woordvoerster Veiligheid Marianne Poot: “We zien nu dat ondernemers hier hun zaak sluiten omdat er simpelweg te vaak overvallen plaatsvinden. Dat is de omgekeerde wereld. Winkeliers mogen nooit de dupe zijn van misdaad.”

In schriftelijke vragen aan het college roept Marianne Poot de gemeente op om actie te ondernemen. “We willen dat de gemeente bewakingscamera’s ophangt en winkeliers helpt met het installeren van overvalknoppen in hun zaak. Daarnaast pleiten we voor extra verlichting en kan de gemeente de winkeliers ondersteunen bij het behalen van het Keurmerk Veilig Ondernemen.”

Dit zijn vrij eenvoudige maatregelen met een verder strekkend effect. Daarnaast spelen in deze omgeving allemaal andere zaken. De gemeente Amsterdam constateerde al in een gebiedsanalyse in 2016 van Bijlmer Oost Stadsdeel Zuidoost een aantal moeizame ontwikkelingen in dit bijzondere en kleurrijke deel van Amsterdam. Een stuk stad waar heel onverwacht volop multicultureel aanwezig blijkt te zijn.

Je zou daar volkomen out of the box twee oorzaken voor kunnen aanvoeren. Enerzijds ligt de lat hier erg hoog vanuit een zekere bewijsdrang. Neem bijvoorbeeld het Kwakufestival waar mensen zich nog zo met de natuur verbonden voelen. En denk aan kracht die zich ontwikkelt om vanuit een moeizame sfeer toch te surviven. Een goed en aangenaam winkelklimaat kan onze daar wonende medeburgers een zeer positieve boost geven.

Uit contact met bewoners is naar voren gekomen dat velen bereid te zijn tot participatie in de samenleving. Sommige inwoners worden echter in hun maatschappelijke participatie beperkt door taalproblemen, een slechte gezondheid of armoede. Vaak kunnen ze ondersteuning en informatie van professionele organisaties of de gemeente gebruiken zoals advies, middelen (subsidies) of een activiteitenruimte.

Het is belangrijk en prijzenswaardig dat moderne politici zich op sociaal vlak goed laten voorlichten en aktief proberen positief mee te denken en dat juist deze typische Amsterdamse ondernemerspartij deze heikele problematiek niet uit de weg gaat.