DE COUTUREKRANT

Mart Visser Kerkmeester Nieuwe Kerk Amsterdam

 

altVoor de editie 2011 van de Kerkmeester van De Nieuwe Kerk is de Amsterdamse couturier Mart Visser gevraagd. Van 26 augustus tot en met 2 oktober 2011 toont hij een voor De Nieuwe Kerk ontworpen werkelijk schitterende installatie, die zich richt op Nederlandse couturiers van gisteren en vandaag.

 

Voor Visser is De Nieuwe Kerk onlosmakelijk verbonden met het huwelijk, niet in de laatste plaats het Koninklijk huwelijk van 2002. Daarom koos Visser de mooiste voorbeelden van bruidscouture én een aantal kunstwerken van toonaangevende couturiers en beeldend kunstenaars.

Mart Visser zegt daarover:"Als Kerkmeester breng ik een ode aan de haute couture. Ik laat de bezoeker zien wat Nederland te bieden heeft op dat gebied. Haute couture draait om creativiteit, kwaliteit en ambacht. Bij mijn keuze voor de gepresenteerde stukken ben ik hiervan uitgegaan. Ik heb voor deze installatie bewust gekozen voor de bruidsjurk: altijd het sluitstuk van een haute coutureshow, vaak het topstuk en handschrift van de ontwerper. Bovendien zijn veel bruidsjurken wit. Dat brengt meer rust in De Nieuwe Kerk, een prachtig maar nogal overheersend gebouw."

In zijn rol als Kerkmeester toverde Visser De Nieuwe Kerk om in een ensemble van japonnen, modellen en zwevende installaties. De architectuur van de kerk was voor Visser leidend. Zelfs de zogenaamde nonnengalerij, hoog in de kerk, maakt deel uit van de installatie.

Er is werk te zien van Edgar Vos, Frans Molenaar, Frank Govers, Max Heijmans, Dick Holthaus, Percy Irausquin, Jan Taminiau, Claes Iversen, Bibi van der Velden, Master and Creator/Simon de Boer, Anne de Grijff, Leonie Smelt, Pauline van Dongen, Mattijs van Bergen, Marga Weimans, Fong Leng en Mart Visser.

De werken zijn afkomstig uit verschillende museale en particuliere collecties in Nederland. Iedere bezoeker ontvangt een ‘trouwboekje’ met informatie over de ontwerpers, de japonnen en waar mogelijk de draagster.

Visser volgt kunstenaar Krijn de Koning op, die in 2010 als eerste Kerkmeester een kunstwerk voor de kerk maakte. Ieder jaar zal De Nieuwe Kerk het gebouw voor ruim een maand in handen geven van een bekende persoon uit binnen- of buitenland.

Dat kan een architect zijn, een modeontwerper, een theatermaker of een beeldend kunstenaar, die zich laat inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en daar een heel eigen visie op geeft.

De kerk is erg blij met de sponsoring onder meer door SNS REAAL Fonds dat Hoofdbegunstiger Kerkmeester is. Tevens brengt men speciale dank aan Lancôme en Cointreau.

Eén van de redenen voor het hoge niveau van deze expositie is de meesterlijike manier waarop de bruidsmodekunst is uitgelicht en het benutten van sprookjesachtig mooie en toch realistisch ogende etalagefiguren.

Ook als puur kunstwerk gedrapeerd- dus niet op een paspop- is het creatieve resultaat van de expositie-makers van een uitzonderlijk hoog niveau.

De deelname was ook qua aantal en plaatsing en aantal zeer goed gedoseerd. Wel misten wij daarbij grote namen van couturiers als Paul Schulten, Ronald Kolk, Sheila De Vries, Addy van den Krommenacker en Monique Collignon maar deze selectie is uiteraard alleen de Kerkmeester voorbehouden.

Uiteraard is de ruimte ook weer niet onbeperkt en wel heel goed benut. Bovendien geeft het een breed perspectief dat Mart Visser zoveel jonge talenten hierbij heeft betrokken.

En ook verschillende grote couturiers die er niet meer zijn maar door hun onvergetelijk mooie creaties toch nog hun liefdevolle betoverende krachten naar ons uitzenden.