Unieke expositie: MÁXIMA, 10 jaar in Nederland

 

altAPELDOORN- Van 8 mei tot en met 4 september aanstaande is op Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘MÁXIMA, 10 jaar in Nederland’ te zien. Hierin is zij niet alleen als lid van de Koninklijke Familie te zien maar ook gedurende verschillende werkzaamheden die prinses Máxima de afgelopen tien jaar in de Nederlandse samenleving vervulde.

 

Lang niet iedereen weet dat zij naast echtgenote en moeder een intensieve en veelzijdige werkkring heeft die ook buiten en in Nederland veel betekent. Foto’s en filmbeelden laten zien dat deze prinses diverse belangrijke taken op zich heeft genomen.

Haar eerste officiële kennismaking met het Nederlandse volk via de aankondiging van de verloving met prins Willem-Alexander vindt plaats via de televisie in 2001. Daarmee begint de tentoonstelling, gevolgd door kennismakingsbezoeken van het paar aan de 12 provincies.

Dan volgen de huwelijksvoltrekking in 2002 en de doop van prinses Amalia. Als echtgenote van de Prins van Oranje is zij uiteraard aanwezig bij de jaarlijkse opening van de Staten Generaal, de viering van Koninginnedag en niet te vergeten diverse staatsbezoeken en bijzondere plechtigheden aan andere vorstelijke hoven. Dat si al een behoorlijk zwaar programma.

Gezamenlijk neemt het prinselijk paar verder deel aan officiële buitenlandse bezoeken en vertegenwoordigt het Nederland bij grote internationale manifestaties zoals de Olympische Spelen.

Hiernaast vervult prinses Máxima diverse jobs op maatschappelijk terrein. Als beschermvrouw is zij nauw betrokken bij het werkveld van het Oranje Fonds, bijvoorbeeld buurtwerk, maatjesprojecten en vergroten van perspectieven voor jongeren.

Bekend is zij ook als erevoorzitter van het platform CentiQ waarin zijn met veel overtuiging een bijdrage levert aan de financiële educatie van jongeren en verstandig omgaan met geld.

Prinses Máxima zet zich ook al jarenlang in binnen- en buitenland in voor betere toegang tot financiële diensten voor iedereen, onder andere voor de Verenigde Naties. De bevordering van ondernemerschap ziet zij als instrument voor participatie en economische zelfstandigheid en waardigheid. Haar inzicht in zaken doen vormt een uitstekende bijdrage aan wat Nederlanders van oudsher belangrijk vinden.

En de kranten en bladen staan doorgaans vol haar kledingstijl. Prinses Máxima stemt haar kledingkeuze steeds zorgvuldig af op de betreffende gelegenheid. Zij kleedt zich elegant en soms is zij te zien in bijzondere galakleding en er is geen zichzelf respecterende krant die een foto van de modebewuste prinses zou willen missen. Gelukkig heeft zij haar eigen smaak behouden ondanks de beperkingen van het hofleven.

Te respecteren zijn vooral haar modieuze "uitspattingen" waarin zij kiest voor een originele outfit als de postzakjapon of het spijkerjasje waar heel Nederland van op stelten stond. Net als iedere andere modebewuste vrouw vindt zij het kennelijk ook leuk om eens heel verrassend en anders voor de draad te komen als men van haar verwachtte. Op de expositie is zij in diverse creaties te zien. Hoogte punt is onder meer de prachtige trouwjurk van ontwerper Valentino.
 

Ingang Paleis Het Loo Nationaal Museum:
via parkeerplaats aan de Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Open: di. t/m zo. van 10.00-17.00 uur.

Bereikbaar met openbaar vervoer: Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo;
Of buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 90 (Veluwelijn), halte Gedenknaald.

Per auto:vanaf A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.
Navigatieadvies: Amersfoortseweg, 7313 AA.

Entree € 12,50 p.p., 6 t/m 17 jr. € 4,00 p.p., t/m 5 jaar en houders MK gratis entree.