Opstandige VVD Jongeren protesteren

altDe JOVD pleit als landelijke organisatie al jaren voor legalisering van alle drugs, zowel de softdrugvariant als harddrugs. De JOVD hamert er daarbij op dat de verantwoordelijkheid van gebruik bij de gebruiker zelf en zijn/haar omgeving ligt en niet bij de overheid. De JOVD vindt dat de gezondheidsrisico’s bij drugsbeleid al jaren overdreven worden om een strenger beleid te vergoelijken.

De verslavende werking van drugs is volgens de protesterende jongeren niet groter of kleiner dan van andere 'genotsmiddelen' als koffie, sigaretten of alcohol. Toch wordt er al jaren een uitzonderingsbeleid voor (hard)drugs gemaakt. De JOVD vindt juist dat legalisering van drugs leidt tot lagere criminaliteit, hogere kwaliteit drugs. Maar ook meer ruimte biedt binnen het budget om te besteden aan voorlichting over drugs, als gevolg van het schrappen van onder andere vervolging.

"Juist nu, na het debacle van de wietpas in Maastricht waar door de invoering van een registratieplicht de illegale straathandel weer welig tiert, verwacht men toch een meer kritische houding met betrekking tot drugsverbod. Amsterdam zou een voortrekkersrol in dit liberale debat moeten hebben en daar past een strenger controlebeleid nauwelijks bij,"zeggen de opstandige jongeren.

De JOVD Amsterdam e.o. wijst er verder graag op dat drugsgebruik op festivals wellicht de minst overlast veroorzakende vorm van drugsgebruik in de Amsterdamse uitgaansscène is. “Als een zero tolerance beleid, zoals landelijk door de overheid geschetst, al ten uitvoer gebracht zou moeten worden binnen de Amsterdamse grenzen, zou de prioriteit wat betreft de JOVD Amsterdam e.o. op de pleinen in het centrum moeten liggen, niet op de festivals in de buitenparken”, deelt Elroy Huisman, voorzitter van de JOVD Amsterdam mee. "Festivalorganisatoren kunnen die verantwoordelijkheid zelf wel aan leert de ervaring."

Wel vinden zij dat de strengere controle op leeftijd bij toegang tot de festivalterreinen noodzakelijk blijft zodat minderjarigen daar geen drank of drugs kunnen aanschaffen.  

De drugscultuur is een cultuur waar wij als redactie NIET veel in zien. Maar waarschijnlijk zijn deze jongeren praktisch ingesteld. Zij kennen de lifestyle van heel veel andere jongeren natuurlijk heel goed. En zij zijn tegen maatregelen voor de vaak. De drugs zijn er en gaan niet weg. Zij zeggen dat het een eigen verantwoordelijkheid is of je er goed mee omgaat of niet. De kwestie is natuurlijk dat zij dit zelf goed aankunnen omdat zij zoveel andere interesses hebben maar dat geldt helaas niet voor iedereen.

Deze jongeren merken echter terecht op dat sommige beperkende maatregelen helemaal niet effectief zijn. Soms moet de maatschappij grenzen stellen als ouders of opvoeders dat niet kunnen. De vraag is echter hoe en waarmee. Daar hoeven geen onzinnige drama's voor te worden opgevoerd maar daar past de juiste voorlichting en begeleiding bij. Helaas zijn sommige mensen niet in staat op tijd aan de rem te trekken maar ja... Moet je daarom ook elk autoverkeer verbieden?